úterý 26. března 2013

To je maso

Nejsem vegetarián a myslím, že nikdy nebudu. Asi nemám ani na výběr, protože nějaká vyšší moc nastražila, podle mě, nejlepší pražská řeznictví do okolí mého bydliště a pracoviště. Nebo mi přijdou tak fajnová, protože ostatní tolik neznám a jinde seženete to samé? Spíš ne. Tak se na to podívejme.

Začnu od těch "obyč":

Řeznictví u Arbesa, jak název napovídá, je hned u Arbesova náměstí. Je poměrně velké, zvlášť se prodává maso, zvlášť drůbež a zvlášť uzeniny. Personál je rychlý a dokáže poradit, ale zas žádné extra pozornosti se nejspíš nedočkáte. Možná je to proto, aby fronta rychleji odsýpala, a to se daří. Ta fronta je tu proto, že se tu dají koupit i jinde nevídané nebo stěží sehnatelné kusy a druhy masa. Řekla bych, že místní specialita jsou všelijaké vnitřnosti, které mou pozornost zrovna nepoutají, ale když někdo shání řekněme bránici nebo slezinu, posílám ho tam (neberte mě za slovo, nevím, jestli zrovna bránice a sleziny mají, ale mají všechno možné, jen já si to moc neprohlížím). Začala jsem se chodit kvůli telecí svíčkové, ze které v Olivě dělali tatarák. Stála krásných 390 Kč/kg a já z ní občas udělala i vitello tonnato. Za tu dobu zrovna tuhle položku dost podražili, myslím, že teď stojí skoro o stovku na kile víc, takže jsem jí dlouho nekupovala. Ale pravidelně tu kupuju jehněčí (teď před velikonoci můžete koupit celé jehně bez hlavy za 199 Kč/kg), vysokou hovězí roštěnou z býka na roastbeef, farmářské kuře (99 Kč/kg), někdy i jehněčí klobásky, dokonce mívají i čerstvá kachní játra na paštiku (119 Kč/kg). Včera jsem zahlédla i kůzle (299 Kč/kg bez hlavy). Naprosto běžně tu mají morkové kosti a oháňku na polévku. Zkrátka seženete tu, na co si vzpomenete a ve slušné kvalitě. Chodím sem opravdu ráda.

Ještě častěji chodím do Řeznictví Kosina v Kaprově ulici, protože tudy chodím každý den a z cedulí před vchodem se dozvím, jestli zrovna mají hovězí/telecí/vepřová líčka nebo jehněčí hřbet atd.. Tohle je pro mě obchod denní potřeby, znají mě tu, jsou na mě hodní a já si toho moc vážím. Kolikrát se mi stalo, že jsem měla v plánu vařit něco speciálnějšího pro větší společnost a maso mi ochotně objednali. Když jsem tu před lety začala prudit s květovou špičkou, objednali mi jí a teď jí mají pravidelně. Stejně, jako ta líčka. Pan Kosina je prostě podnikatel, denně je vidět na place, pamatuje si, na co se zákazníci ptají, a to, co frčí, má na krámě. Koupíte tu i nějaká zahraniční masa, uzené jazyky, parádní Kosinovy škvarky, ale špekáčky vlastní výroby, chlazená kachní prsa, chlazenou slepici, hovězí oháňku, krásná žebra, přední i zadní vepřová kolínka ... U Kosiny mají také docela unikátní nabídku slaniny, za mnohem příznivější ceny, než se vidí na trzích, máslový špek, tu seženete taky. Mám tu zvlášť ráda jednu prodavačku, vysokou robustní blondýnu, která poradí absolutně se vším, objedná, naporcuje a přihodí úsměv na rozloučenou. Takhle si představuju řeznici. A když uvidíte u Kosiny jehněčí hřbet, tak ho nechte být, ten je můj! To je totiž moje poslední závislost.

Než se naše kancelář přestěhovala od Národní ke Staroměstskému náměstí, chodila jsem často do Maso Turek, které je výjimečné nabídkou zvěřiny, včetně opeřených bažantů, zajíců a spol.. Vhodně doplňuje nedalekou mysliveckou prodejnu. Nejraději jsem tu kupovala telecí a uzená kachní prsa. Teď už se sem moc nedostanu, přesto by tahle centrální masna neměla uniknout Vaší pozornosti.

Zcela mimo můj okruh působnosti, v Břevnově je Řeznictví Kšána, jehož sláva hvězd se dotýká, ale já z něj znám jen roletu s výjevem čuníka. Přesto, že zvěsti praví, že cesty otce a syna Kšánových se nyní rozešly, určitě tu i nadále nakoupíte nadprůměrné maso a bude-li libo, tak si u toho i pokecáte.

A teď k těm top:

První místo v mém nákupním seznamu i srdci patří The Real Meat Society, řeznictví v Náplavní 5, kterému velí Paul Day a jeho partnerka Michaela. Unikátní je tu všechno, od výzdoby, po nabídku a té odpovídající ceny. Tady bych kupovala úplně všechno, vyzrálé hovězí (mají neskutečně krásné maso na roastbeef nebo steaky, short ribs...), sasovské vepřové (kolínka, kotlety, pečeni, prostě všechno), kuřata z volného výběhu a hlavně jehněčí. Jak já mám ráda to jejich jehněčí, ach. Vyplatí se sledovat TRMS na twitteru, občas tam probleskne nabídka na koupi třeba jehněčí bedýnky, ze které jsem živá už od podzimu nebo jsem takhle přišla ke svatomartinské huse. Koupíte tu fantastické čerstvé klobásy, hotové placky na burgery nebo mleté nevídané kvality, ze kterého si ty nejlepší burgery můžete udělat sami. Kromě masa, tu koupíte třeba i piva od Matušky, mouky od BioVavřinec, zkrátka základní potřeby tu běžný foodie může uspokojit na jediném místě. A to i ty duchovní, protože tu může nahlédnout do mnoha zahraničních kuchařek. Zní to možná nadneseně, ale kdo tu nebyl, jako by nebyl :).

Je fér zmínit i řeznickou část La Bottega di Finestra, kde ale kvůli cenám a vlastně i personálu poslední dobou už nenakupuju. Ceny mi přijdou absolutně přepálené a servis pomalý. Pokud nehledíte na peníze a chcete ohromit u večeře steaky, tohle je vaše místo.

Další dvě extra řeznictví, tentokrát francouzská, najdete hnedka u Arbesa. V Zubatého ulici je to La Boucherie moderne Paula Manzaca, kam ale chodím spíš na obědy než nakupovat maso a hned naproti na Štefánikové je La Boucherie Francaise. Ze spodního Smíchova okolo Kinského zahrady je teď taková Little France, takže vlastně ani není divu, že dva tak podobné provozy jsou jen pár desítek metrů od sebe. Na pohled tu mají krásná masa. Ceny jsou mnohdy vyšší než u TRMS, kde jsem si jistá původem i kvalitou, takže tady jsem zatím jen očumovala a k nákupu se neodvážila.

Na Štefánikové, v původní Sváčkově prodejně, se teď také zaměřili na maso, jenže mně se tak příčí místní způsob prodeje, kde mi ke kuřeti vnucují naprosto průměrné víno s tím, že je nejlepší na světě, takže sem chodím šíleně nerada a fakt jen v nouzi nejvyšší. Každopádně tu mají drůbež z volného chovu a vyzrálé české hovězí, čili pokud jste výřeční a nevadí vám stát frontu, zatímco prodavač se snaží zlomit toho před vámi, aby koupil tak 5 kg masa  a pár flašek k tomu, možná tu seženete něco, co bude stát za to.

Sakryš (sakriš?), jak to teď čtu, vypadá to, že sním jedno jehně denně a pár chlebů se škvarkama a vepřové kolínko k tomu. Není tomu tak, naopak teď jím masa na své poměry dost málo, ale tohle jsou cenné letité zkušenosti, které jsem nasbírala a tak je posílám dál. Tak snad vám budou k něčemu.

A kde nakupujete maso vy?


12 komentářů:

  1. Dobrý je také Robertson v Nuslích. http://www.scuk.cz/d/robertson-nusle/

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra tak tohle je nebezpečnė dobrej seznam. Mám plán na rok dopředu...

    OdpovědětVymazat
  3. Míša: Ach jo, pražákům těm je tu hej, nikde nezablouděj a ještě mají kde nakoupit. V našem městečku (25 tis. ob.) jsou 2 masny, jatka, o kterých jste si mohli včera přečíst na seznamu ( měli nejvíc mínusů pod článkem o bio potravinách)a jinak nejmenované řetězce. Koupit tu roštěnky je běh na dlouhou trať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je samozřejmě smutný příběh, ale zas to můžete mít blíž někam na farmu, ne?

      Vymazat
  4. Pěkné maso včetně netypických kousků má řeznictví Pavlis na Vinohradské, vynikající vyzrálé hovězí a taky výborné vinné klobásy má farma Rudolec, která má stánek každý pátek na trhu na Jiřáku:-)
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. U Ksany je posledni dobou situace takova, ze kdyz ma clovek auto, tak s nim sjede tunelem na Smichov, tramvaji prejede most, nakoupi v TRMS a vrati se za stejne dlouho, jako kdyby stal frontu (-;

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě hodně pobavilo. Taky asi v TRMS koupíš lepší maso.

      Vymazat
  6. Já rád nakupuji u Hudery (www.huderaasyn.cz) a pak u Görgla (Na Křenkově, Praha 5 – Slivenec).

    OdpovědětVymazat
  7. Vždy když tohle čtu a nebo se mi na fcb objeví nový příspěvěk ohledně farmářských trhů, tak hluboce lituji, že nejsem z Prahy. :( Před časem jsem umluvila místního řezníka, že bych chtěla vepřové ocásky. Byl to sice boj, ale úspěšný. A v pátek jsem tam poprvé viděla jehnečí, tak už se mi plecko hezky dusí v troubě. Ale o telecim, hovězím na biftek, líčka, špička, zvěřina nebo i baby kučátko, kohoutka....... o tom si mohu nechat jedině zdát. V Děčíně koupím akorát vepřovou plec, kuřecí čtvrtky a hovězí na guláš. Zapakat... a s těmi farmáři... tohle možná funguje ve středních Čechách, ale sever je naprosto mrtví. Sem nám musejí i mléčné výrobky dovážet. Tohle nikdy nebyl zemědělský kraj a se složením obyvatelstva se nemohu ani stávajícímu neutěšenému stavu divit :/ Eliška

    OdpovědětVymazat
  8. Když se dívám na to jaké zahradní grily dnes třeba https://www.grilguru.cz/grily nabízí, tak se divím tomu, že my jako národ ještě vůbec třeba kupujeme ta mražená kuřata. Vždyť se na grilu dá udělat nádherné hovězí maso. Nevím co všichni vidí opravdu na tom jíst každou neděli řízky s bramborovým salátem. To je pro mě nepochopitelné.

    OdpovědětVymazat