pondělí 29. dubna 2013

With love from me to you

Dneska to bude zase něco extra, na co jsem pyšná. Kombinace tradice a toho, co dala lednice. Pamatujete, jak jsem psala, že u nás v rodině má každý svůj dort? Tentokrát přišla řada na tátu, Ale ten jeho dort, je opravdu speciální a recept je tajný. Údajně ho nikdo mimo naší rodinu nemá a já se rozhodla, že ho nedám.


Dám ale recept na koláč, který má základ v tátově dortu a je doplněný o krém z Philadephie s amarettem, který jsem si kdysi vymyslela do borůvkového koláče a teď mě napadlo ho použít takhle. Prostě jsem měla  v ledničce přebytečnou Philadephii a nechtěla jsem vás o ten dort ošidit úplně. To je fér, ne? A protože jsem si tenhle recept vymyslela já, povoluju vám nahradit Philadephii domácí lučinou, kupovanou ale ne :).

čtvrtek 25. dubna 2013

Už vám s tím lezu na nervy?

Myslím jako s mangem a saláty z něj? Jestli jo, neváhejte mi vyhubovat v komentářích. Pokud ne, udělejte si tenhle salát s hovězím a mangem inspirovaný receptem Jiřího Štifta, který vyšel v asijském speciálu Apetitu a počkejte si na mou imitaci salátu s mangem, mungem, mrkví & spol., který si teď s oblibou dávám ve Pho Vietnam


Ráda bych se chvástala tím, že se živím hlavně lokálně, ale každodenní konzumace manga by z toho dělala lež jako věž. Nemůžu si pomoct, mě tahle jídla prostě baví.

pondělí 22. dubna 2013

Bez klobouku boss!

Tohle není reklamní článek, i když by se to třeba mohlo na první přečtení zdát. Jen jsem zas jednou nadšená a vy, co si sem chodíte číst častěji, už víte, jak já se jenom dokážu nadchnout. Někdy si připadám trošku jak malá. Třeba když stojím uprostřed Šárky plné medvědího česneku a dožaduju se od ostatních stejného nadšení z takového přírodního pokladu. Včera jsem zas zorganizovala detektivní pátrání v Sapě. Wanted byla rybí omáčka Three Crabs, kterou v asijském speciálu Apetitu doporučoval Paul Day. Kdybyste viděli, jak šťastná jsem byla, když jsem ji objevila a prodavač mi s legračním přízvukem potvrdil, že móc doblý. Na druhou stranu, dětinská radost je docela dobrá vlastnost, nemyslíte?

Svolení k použití fotografií jsem dostala od Lime&Tonic

No tak přesně takhle nadšená jsem byla z trojitého asijského degustačního menu, které ve spolupráci s Lime&Tonic nabízí restaurace Essencia hotelu Mandarin Oriental. Dokonce tak, že druhý den po jeho ochutnání, jsem si objednala repete pro tátu k narozeninám.

úterý 16. dubna 2013

Fajnová rychlovka

Po dlouhé době jsem si koupila páteční vydání hospodářek, Tentokrát ne kvůli příloze, ale nakonec to byl přece jen recept Petry Pospěchové, který mě zaujal víc než článek o změnách, které přinese nový občanský zákoník. Uznejte, hovězí s fazolkami na "kambodžský" způsob jsem si prostě udělat musela, nešlo odolat.

neděle 14. dubna 2013

Můžeme být pochopitelně i rohože ...

... protože člověk může dělat/být cokoliv si usmyslí, jen dopředu neví, jakou za to zaplatí cenu.


Tak raději nebudeme rohože, aby si o nás nikdo nečistil boty a uděláme si domácí hořčici, čili pěknou směsici, souhlasíte?

čtvrtek 11. dubna 2013

Jarní prokletí

Jaro je fajn, co si budeme povídat. Tento týden jsem se několikrát přistihla s pocitem štěstí v hlavě a dnes v 6.45 při venčení Emilky jsem si zpívala nahlas písničku z Šíleně smutné princezny (klika, že v takovou hodinu moc lidí venku není). I když to pravé jaro zatím jen vystrkuje růžky a ten nefalšovaný pocit štěstí, který netrvá jen pár sekund, jsem neměla už dávno. Jasným důkazem, že jaro už je vlastně tu, i když se ještě schovává někde za bukem je jednak moje touha žít zdravě a hubnout a druhak moje touha jíst neustále jehněčí, umocněná tím, že je snadno k mání a české. Otázka je, jestli se ty touhy mohou někde střetnout, ale myslím, že jo.


Ještě před pár lety jsem nad jehněčím ofrňovala nos. Teď se po něm můžu utlouct. Začalo to tak před třemi roky, nenápadně, jehněčími kolínky a pokračovalo vloni na podzim nákupem jehněčí bedýnky v The Real Meat Society a dále po své trase až do teď, kdy obden číhám u Kosiny, jestli mají jehněčí hřbet nebo kýtu nebo něco jiného jehněčího, co by se mi mohlo hodit. Jenže, když já si představím ta jehňátka, jak je ten hřbet vlastně maličký... za tohle asi skončím v pekle, co se dá dělat. Lepší bude si ta jehňátka příliš nevizualizovat.

neděle 7. dubna 2013

Domácí lučina, tou to jen začíná


Respektive, já doufám, že výrobou lučiny mé poťouchlé domácí experimenty už končí, protože přece jen musím vytvářet i jiné hodnoty, než ty k jídlu... jenže, když mě to tak baví.

čtvrtek 4. dubna 2013

Domácí paštika se mě moc netýká


Teda jako týká, protože ji vyrábím, ale vlastně ji nejím. Já nerada játra a myslím, že to nejspíš nikdy nepřekonám. Jsem schopná je jíst jenom pořádně naředěná, třeba ve formě knedlíčků nebo prodávaných paštik, ve kterých ve skutečnosti těch jater zas tolik není. Ale nějak mi to nedalo už na vánoce a zkusila jsem vyrobit domácí paštiku z kuřecích jater, s trochou portského a brusinkami. Všichni testovací vzorek chválili, já ho ochutnala a konstatovala jsem, že ta paštika je vážně játrová. Tu oficiální vánoční, jsem trochu řízla kachním masem. Měla zajímavou strukturu a chutnala i mně.