tag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post4620251337890250894..comments2024-03-27T12:00:28.022+01:00Comments on Zápisky Kačky Žvýkačky: Nebuď jak malá!Kačka Žvýkačkahttp://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-46336724560422589252015-03-16T19:59:55.767+01:002015-03-16T19:59:55.767+01:00Vyskusane cez vikend, plnila som domacim slivkovym...Vyskusane cez vikend, plnila som domacim slivkovym lekvarom a ine zase tvarohom. Vyborne! Aj na druhy den,urcite som nerobila naposledy. Dakujem za super blog a chutne recepty:)zunickahttps://www.blogger.com/profile/10576241437562800761noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-89008446717209217102014-02-21T11:48:21.112+01:002014-02-21T11:48:21.112+01:00Je v něm méně "vody", resp. to, co z tva...Je v něm méně "vody", resp. to, co z tvarohu vytéká je spíš syrovátka. Tvaroh v papíru je kompaktnější.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-66655347388686494262014-02-21T11:46:19.524+01:002014-02-21T11:46:19.524+01:00Povidel dávám tak lžičku, aby se dobře vešla a šát...Povidel dávám tak lžičku, aby se dobře vešla a šátečky šly zavřít.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-8256379117041727452014-02-21T09:44:25.675+01:002014-02-21T09:44:25.675+01:00V čem přesně je lepší tvaroh v papíru než ve vanič...V čem přesně je lepší tvaroh v papíru než ve vaničce?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-48468747537382377992014-02-01T14:13:44.828+01:002014-02-01T14:13:44.828+01:00Tak jsem se taky odhodlala, první pokus nedopadl n...Tak jsem se taky odhodlala, první pokus nedopadl nijak geniálně - válela jsem asi moc na tenko a chuť na povidla byla tak velká, že jsem šátečky možná trochu přeplnila. každopádně chutnají bezva, tak se zase někdy nechám inspirovat! hezký víkend:-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-72092989746616536062014-01-18T10:05:57.666+01:002014-01-18T10:05:57.666+01:00Díky. Přeju pěknou neděli (u nás bude šátečková :)...Díky. Přeju pěknou neděli (u nás bude šátečková :) )Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07973076716009765091noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-45538115740524647522014-01-17T10:21:20.742+01:002014-01-17T10:21:20.742+01:00:), štrůdl už dělám jedině podle toho odkazovaného...:), štrůdl už dělám jedině podle toho odkazovaného receptu, ale ty slané tyčky ještě musím zkusit, to je taky vzpomínka z hlubokého dětství, A díky za připomenutí tohohle receptu.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-5872042645007176312014-01-17T10:19:56.849+01:002014-01-17T10:19:56.849+01:00Mně tedy nepřišlo, že by druhý den šátečky nebyly ...Mně tedy nepřišlo, že by druhý den šátečky nebyly dobré. Pekla jsem večer a snědly se následující den.<br /><br />Každopádně na pagáčky jsem dostala od jedné milé čtenářky osvědčený rodinný recept po babičce a když vše dobře dopadne, objeví se tu už o/po víkendu.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-42869529560813858342014-01-17T10:18:25.072+01:002014-01-17T10:18:25.072+01:00Měkký tvaroh, lepší je v papíru než ve vaničce. Z ...Měkký tvaroh, lepší je v papíru než ve vaničce. Z tvrdého tvarohu se nepeče, nevím, co přesně myslíte hrudkovým, ale pak by byly v těstě hrudky.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-55501010736759132802014-01-16T20:01:15.134+01:002014-01-16T20:01:15.134+01:00aky tvaroh mam pouzit? obycajny hrudkovy alebo sko...aky tvaroh mam pouzit? obycajny hrudkovy alebo skor taky ten na sposob riccoty? som pekar zaciatocnik, dakujem za odpoved :)Ivkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-72739808302664795712014-01-16T13:31:21.123+01:002014-01-16T13:31:21.123+01:00Tvarohové těsto patří k oblíbeným a spolehlivým re...Tvarohové těsto patří k oblíbeným a spolehlivým retro receptům, určitě třeba s trochou nostalgie zaslouží, abychom se k němu vrqaceli.<br /><br />Mám je ráda i s rybízem a la brusinky, ale povidla jsou dobrá volba. Těsto používám i na slané koláče ve stylu quiche, vynikající se vším možným (miluji špenát a syrečky:))<br />Znám i ty tyčinky nebo pagáčky, ale tvarohové těsto není už tak dobré další den.<br /><br />vileminahttp://www.vilemina.blog.cznoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-78543743155395118112014-01-15T21:39:48.415+01:002014-01-15T21:39:48.415+01:00U nás se z toho nejvíce dělalo slané, občas štrůdl...U nás se z toho nejvíce dělalo slané, občas štrůdl. Seventies in my heart :)Tři kopečkynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-85807180935368574482014-01-14T14:37:42.537+01:002014-01-14T14:37:42.537+01:00U nás jsem tradici tohoto receptu zařídila až já, ...U nás jsem tradici tohoto receptu zařídila až já, z dětství jej neznám. Našla jsem jej před lety v Apetitu jako Prezidentské šátečky na kterých si prý pochutnával i pan prezident Masaryk. My si pochutnáváme též a velmi, nejvíce na povidlových. Zkoušela jsem i meruňkovou marmeládu, kterou jinak miluju, ale byla tam nevýrazná, takže jsem se vrátila k povidlům. Rybízová by mohla dodat potřebný kontrast, jen ta moje není tak hustá jako povidla a bála bych se že mi to taky všechno vyteče. No nic, včera sem vyndala máslo z mrazáku, tak se jdu na ně vrhnout, holky budou nadšené. Jo a nejlepší jsou čerstvé (nikdy neodolám a spálím si jazyk), druhý den už to není ono - vyzkoušeno při upečení dvojnásobné dávky.mončahttps://www.blogger.com/profile/17384296479786905721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-33400788444537932032014-01-14T11:07:27.482+01:002014-01-14T11:07:27.482+01:00Ještě k tomu počtu a velikosti. Je třeba je dělat ...Ještě k tomu počtu a velikosti. Je třeba je dělat tak velké, aby šly okraje pořádně přitisknout k sobě, jinak náplň vyteče. Stranu základového čtverce jsem měla min. 5 cm nebo delší.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-27603171591821850142014-01-14T09:54:53.436+01:002014-01-14T09:54:53.436+01:00Já jsem zapomněla říct, že Hera je na blogu zakáza...Já jsem zapomněla říct, že Hera je na blogu zakázané slovo, pokud je míněno vážně. Věřte nebo ne, ale já Heru v těstě poznám a kvůli ušetřeným 15 Kč na kostce mi to fakt nestojí za to.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-81357985306660338132014-01-14T01:55:49.604+01:002014-01-14T01:55:49.604+01:00Počet záleží na tom, jestli se vám chce patlat s j...Počet záleží na tom, jestli se vám chce patlat s jednohubkami nebo ne. Jednohubek (cca 3 cm) je mnohem víc :)<br />Tenhle recept znám od své pratety Majky (ročník 1901), která strašně nerada vařila a pekla pouze tuto jedinou věc, a to výhradně, když přišly na návštěvu nějaké děti. Rozdíl v receptu je, že se miniaturky nepotírají vejcem a rovnou z plechu se obalí ve vanilkovém cukru jako vanilkové rohlíčky. Mastné těsto krásně vsákne ten cukr a když si řeknete, že ty šátečky jsou vlastně maličké, tak je to skoro i dietní :)<br />Slané tyčinky z tohoto těsta peču taky, ale tam je naopak záhodno, aby těsto nebylo zcela homogenní - vychlazené máslo nastrouhám na hrubém struhadle, rychle rukou zpracuji. Těsto trochu "vyskočí", chová se trochu jako lístkové. Tyčinky samozřejmě mašluji vejcem, jinak by nedržel posyp. Pokud vyrábíte několik dávek tyčinek na velký mejdan, lze máslo nahradit Herou (na mejdanu to nikdo nepozná). U sladké varianty nenahrazuji nikdy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-21297648194272187822014-01-13T14:00:14.521+01:002014-01-13T14:00:14.521+01:00Díky, to mám radost.Díky, to mám radost.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-15308587155539872552014-01-13T13:58:30.760+01:002014-01-13T13:58:30.760+01:00Díky.Díky.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-72800710746083003672014-01-13T13:57:01.425+01:002014-01-13T13:57:01.425+01:00To jo, ta marmeláda mi chutnala, jak jsem ji seškr...To jo, ta marmeláda mi chutnala, jak jsem ji seškrabávala z plechu, ale pak zas ty prázdné šátečky...Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-24230777783173783702014-01-13T13:08:41.765+01:002014-01-13T13:08:41.765+01:00Asi 20 kousků, Lenko. Asi 20 kousků, Lenko. Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-69715125656667830022014-01-13T11:09:26.601+01:002014-01-13T11:09:26.601+01:00Díky moc za recept! Kolik zhruba je jich prosím z ...Díky moc za recept! Kolik zhruba je jich prosím z uvedeného množství surovin?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07973076716009765091noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-8117868414934412572014-01-13T10:49:15.292+01:002014-01-13T10:49:15.292+01:00s ničím jiným než pořádně kyselou rybízovkou nemůž...s ničím jiným než pořádně kyselou rybízovkou nemůžou být!!! bez kroucení "pantů" v puse z té kyselosti to není ono :-D jo, a neříkejte, že vám ta vyteklá spálená marmeláda nechutná :-)katka.khttps://www.blogger.com/profile/13437272954171566533noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-60304648031379960222014-01-13T10:27:48.473+01:002014-01-13T10:27:48.473+01:00Ty jo, my měli v jídelně pořád perník a JoVo kokte...Ty jo, my měli v jídelně pořád perník a JoVo koktejl :).Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-55903856330389023362014-01-13T10:27:18.220+01:002014-01-13T10:27:18.220+01:00Já marně vzpomínám, máma pak začala dělat jablkové...Já marně vzpomínám, máma pak začala dělat jablkové šátečky, takže je možné, že jsem je neměla klidně 20 let.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3764657402377701163.post-53666890366081679922014-01-13T10:26:11.011+01:002014-01-13T10:26:11.011+01:00Vůbec nevím, že existuje udělátko na šátečky, to j...Vůbec nevím, že existuje udělátko na šátečky, to jsou věci. Slané tyčky dělala teta, možná byly vážně z tohohle těsta, musím jí hned brnknout, díky.Kačka Žvýkačkahttps://www.blogger.com/profile/16039360155493826173noreply@blogger.com