úterý 2. srpna 2011

Kávová výzva/prosba


Milí čtenáři,

mám na vás prosbu. Věděli byste o nějakých zajímavých kavárnách v ČR mimo Prahu a Brno? Pokud ano, napište mi to, pěkně prosím.

Moje nejmilejší kavárna mimo zmíněná velká města je jednoznačně Café Fara. Mám to tu hrozně ráda, dovedla bych tu strávit asi nekonečné množství času... naštěstí 20. a 21.8. budu mít příležitost.

Něco do sebe má i Kavárna Na Kozím plácku v Kutné Hoře, o víkendu mě o tom přesvědčila, ale kromě toho něčeho do sebe má i dost zásadní mouchy.

Pak se šušká o Le Petit Converation v Ostravě. Ale vypravit se do Ostravy jen na kávu, na to snad nejsem dostatečně trhlá ani já... uvidíme.

Pak tu máme Zlatý korálek v Jílovém, ve kterém jsem byla jednou a odcházela s velkými výhradami. Každopádně si rozhodně zaslouží ještě šanci.

Dneska snad večer prověřím Velblouda na Dobříši. Byla jsem tam před rokem, líbilo se mi tam, ale vůbec si nepamatuju tamější kávu, tak nevím.

A to je asi vše. Víte o něčem? Dobré tipy po zásluze odměním (ještě nevím čím, ale jistě to bude stát za to).


Špatné tipy po zásluze potrestám :). Tohle krásné cappuccino je naštěstí až z Bruselu.

Tak se nenechte prosit, pište do komentářů a nebojte se přidat pár detailů, co že je tam vlastně tak fajn. Dík!

38 komentářů:

  1. Chvíli jsem si říkala, proč nezapátráš na scuku, ale už vidím, že tam skoro nic není :) Nicméně nedávno přibyla recenze na kavárnu v Sedlčanech a vypadá to dle mého velice lákavě http://www.scuk.cz/d/kavarna-ke-korenum/

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka Žvýkačka2. srpna 2011 v 11:04

    Ája: Dík, na tu jsem zapomněla. Cílem má být najít alespoň 5 kaváren po celé republice, do kterých stojí za to vyrazit a mít jakous takous jistotu, že to neskončí nějakým zklamáním. Zatím bych dala ruku do ohně jen za Faru... A až takové kavárny najdu a navštívím, bude z toho článek na SCUK Blog... doufám.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.doubleshot.cz/kde-ochutnat-kavu-doubleshot/ - Havlíčkův Brod, Beroun... :)

    OdpovědětVymazat
  4. A tohle přišlo dnes do mailu, ale za kvalitu samozřejmě neručím :) http://www.nakolibce.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Kačka Žvýkačka2. srpna 2011 v 11:46

    Michala: Paráda! Dneska vyrážíme na hamburger do Berouna, takže Jiná káva to jistí.

    Já se snad ještě naučím při objíždění všech možných kaváren řídit :).

    OdpovědětVymazat
  6. No jo, na Korálek jsme teď psala recenzi a jako káva dobrá, jen ten zbytek takovej nic moc oslovující, speiálně kvůli tomu bych tam nevyrážela.
    Fara je nádherná, a nejen kavárnová část, hned bych se tam vypravila.
    Moje optimistické já ovšem má pocit, že někde potkalo něco fakt fajn a pokusí si ještě vzpomenout, i když to možná bude zase jen klam.. Asi to bylo zrovna to Brno;)

    OdpovědětVymazat
  7. Kačka Žvýkačka2. srpna 2011 v 17:07

    Farfalla: Tak si prosím vzpomeň, cestovatelko :)

    Mně se na Korálku nelíbilo to prostředí plné malovaných tašek, triček a šperků (myslím, že to do kavárny jednoduše nepatří, pokud není nějaká otevřeně dobročinná)a dokonce ani pěna na cappuccinu nebyla uspokojující... prostředí čekám stejné, ale na kávu bych mohla příště větší štěstí a ještě si dám asi něco sladkého, aby byla inspekce opravdu důkladná.

    OdpovědětVymazat
  8. Kladno Cafe Kubr http://www.e-party.cz/kavarna-cafe-kubr.htm . Kafe je tam dobrý, ale nejsem zas až takový znalec. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  9. S Café Fara naprosto souhlasím - vynikající! Teď je v Poličce chvíli otevřená Pralinka http://www.facebook.com/pages/Pralinka/208480859204187?ref=nf Mají tam super dorty, ovšem jsou celkem rychle snězený. A je tu fajn atmosféra.

    OdpovědětVymazat
  10. Kačka Žvýkačka3. srpna 2011 v 10:52

    Ditta: Díky za tip, Kladno je idální pro trénování řízení, takže si píšu do seznamu.

    Anonymní: Polička zní zajímavě, jen je to trochu dálka, tak snad někdy budu mít cestu tím směrem.

    Všichni: Kavárna Jiná káva v Berouně mi včera radost neudělala. Snad jen tím, že byla založená za dobročinným účelem. Jsem tedy shovívavá, ale na kávu rozhodně doporučit nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím Kačko, mám tady právě jednu kavárnu, která naprosto "took my breath away" a není ani v Praze ani v Brně, ale "tuším", že už si v ní byla:) neb mám na mysli Monmouthcoffe v Londýně:)
    No dobře, tohle byla blbá sranda o joke, ale nemohla jsem si pomoct a nezmínit se. Dneska ráno jsem totiž byla na Borough market a tahle kavárna mě naprosto uchvátila. Absolvovala jsem 3 kávové rundy a musím uznat, že zdejší káva byla podle mě zatím nejlepší jakou jsem dosud pila. Věčná škoda, že v česku je to zatím jen sen.
    S kafé Fara taktéž absolutně souhlasím, byli jsme tam nedávno, když zrovna měli meruňkové slavnosti,chtěli jsem se zde osvěžit v rámci výletu a pak pokračovat dál, ale dopadlo to tak, že žádné "dál" nebylo, ale bylo "POUZE":meruňkové knedlíky, meruňkové osvěžení, meruňkové pivo, řecký jogurt s medem,meruňkami a ořechy a dvakrát kafe fara. A pozor, to mluvím pouze o své osobě, vlezlo se to do mě opravdu vše pěkně za sebou:) (velmi příjemná alternativa místo pochodování po kopcích:) btw, díky bohu, že zde nemají podobné sezónní akce častěji a hlavně že nebydlím v nejbližším okolí, jinak by museli použít hrubou sílu, aby mě od tam dostali...

    OdpovědětVymazat
  12. Kačka Žvýkačka8. srpna 2011 v 11:29

    Arion: Tak já ti to teda nezávidím a jen si představuju,jak to muselo byt super :)

    Mě čeká víkend v Mikulově za necelých 14 dní, takže snídaně na Faře jsou jasné, těším se.

    OdpovědětVymazat
  13. Kdyby byla cesta do Neratovic, zastav se v kavárně u Mi.Lenky :) designový interiér, výborná káva a vlastní dezerty

    OdpovědětVymazat
  14. Někdo by měl zmapovat Hrade Králové - včera jsem procházela centrem (a bohužel neměla čas na povalečství) a je to nacpané kavárničkama a malejma podnikama. Něco tam musí bejt dobrej podnil ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Brno: Cafe Transistor - Bayerova 7, Café Falk - Gorkého 12, Top Pellini - Jakubské náměstí, Cafe Mitte - Panská 11.

    OdpovědětVymazat
  16. Já doporučuju kromě Café Fara i Zdravou kavárnu v Mikulově, dostala jsem tak překvapivě luxusní cappuccino. Naopak Kavárna a vinotéka Dobrý ročník, která je na scuku mi poskytla kávové peklo. Také doporučuju kavárnu Jiné kafe v Uherském Hradišti a jen tak na okraj, ostravská kávárenská scéna určitě taky stojí za prozkoumání, já osobně bych si tam kvůli pár kavárnám rozhodně výlet udělala.
    A Zlatý Korálek, škoda ho, on má velký potenciál, bohužel je na první pohled vidět, že tomu podniku nikdo nevěnuje potřebnou energii, už jen ty oprýskané zdi mluví za své.

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj,

    dej ještě šanci standardu v karolíny světl. je to sice v Praze, ale přimlouvám se, myslim si, že od otevření se to tam zvedá. káva je podle mě kvalitní, capuccino umí část obsluhy slušné...

    nedávno sem při křižováním českou kanadou narazila na kavárnu Domlejna, v Markvarci blízko Českého Rudolce. starý mlýn přestavěný na kavárnu, opravdu sympatický místo - a káva, podle mě, dobrá.
    http://kavarnadomlejna.webnode.cz/

    měj se hezky, hanka

    OdpovědětVymazat
  18. Berounská Jiná Káva si myslím zaslouží návštěvu. www.jinakava.cz
    Není to čistě jen kavárna, nabízí zde i čaje, pivo, víno... Konají se zde i různé výstavy, koncerty atd. Vaří z Doubleshotu a jejich espreso mi chutnalo. Doufám, že s tímto názorem nebudu sama :)
    Linda Šperlová

    OdpovědětVymazat
  19. Nedaleko od Brna - Style Cafe, Slavkov u Brna. Za jejich Cokoladovou bombou sla bych sveta kraj:)

    OdpovědětVymazat
  20. V Nymburce si lidé pochvalují Café Society (http://www.kavovaspolecnost.cz/). Nicméně lidé si pochvalují i obří porce v restauracích a unifikovanou oblohu, takže těžko říci, jestli mají pravdu. Já sám tam chodím spíš proto, že se tam schází zajímavá společnost (místní kumštýři, hudebníci, výtvarníci a podobná žoužel), ale bohužel jsem naprostý nekafař, takže kvalitu kávy zhodnotit neumím. 8^(

    Tak když budeš mít cestu do Nymburka, můžeš to odborně a kvalifikovaně vyzkoušet (a v případě, že budeš chtít i něco k snědku, tak mnou na Scuku recenzovaná restaurace U Gregorů je jen asi 300 metrů od té kavárny).

    OdpovědětVymazat
  21. Doporučuji kavárnu ve Slavkově u Brna na Palackého náměstí Style Cafe. Opravdu milá kavárna, výborný kafe a hlavně zákusky!

    OdpovědětVymazat
  22. Kačka Žvýkačka11. srpna 2011 v 12:01

    Všichni: Díky díky za tipy!

    Tomáš: Brno mám projisté, článek chystám, ale sháním kavárny mimo Prahu a Brno. O Cafe Transitor jsem ale neslyšela, takže každopádně dík.

    Anynonymní: V Mikulově budu za pár dní, Zdravou kavárnu neznám, jsem zvědavá, určitě zkusím. Dobrý ročník jsem doporučovala jako vinotéku, ale fakt je ten, že má v názvu kavárna a tudíž by měli dělat pořádnou kávu.

    Hanka: Standard určitě vedu v patrnosti, kávu mají namíchanou od Zdeňka Smrčky a prý se hodně zlepšili. Díky za připomenutí, vyrazím tam, byť teď toužím objevovat mimo Prahu. Ten mlýn vypadá jako super tip!

    Linda: V Jiné kávě jsem byla minulý týden a cappuccino bylo opravdu příšerné, fakt se to nedá říct jinak. Beru v potaz, že kavárna byla založena za dobrým účelem, ale Doubleshotu to dělá vysloveně ostudu. Nemusí to tak být vždycky, ale tentokrát to neklaplo. Scukař Gerbill je mi svědkem :).

    Domca: Moje trasa, takže Style Cafe má šanci, byť zkoumám především kvalitu kávy.

    Scalex: Jako scukař dáváš kvalifikované doporučení, běda ti :). Když se ale dobře najím, tak výlet bude stát za to i tak.

    OdpovědětVymazat
  23. Kavarna split v Ceske Lipe na namesti. Vyborne domaci zakusky.

    OdpovědětVymazat
  24. Když budete v Mělníku, tak doporučuji zajít na kávu a něco sladkého do zámecké cukrárny. Podle mého názoru je to opravdu dobrá kavárna a mají tam velký výběr zákusků, dortů a taky pralinky vlastní výroby. Má tato cukrárna moc krásné prostředí: uvnitř cukrarny historický baroční nábytek a v letě otevřená milá zahrádka na nádvoří zámku.

    OdpovědětVymazat
  25. Doporucuji Cafe Kramer v Opave na Hornim namesti.. skvele domaci zakusky, krasne prostredi...

    OdpovědětVymazat
  26. Kačka Žvýkačka11. srpna 2011 v 21:29

    Všichni: Ještě jednou díky za tipy. Ale moc prosím, jde mi o kvalitu kávy, dortíky jsou super, pralinky taky, ale pro moje účely jsou vlastně podružné. Kde si nemůžu dát pořádnou káva, sotva si tam posedím u dortu....

    OdpovědětVymazat
  27. Hahaha, sis na sebe usila bic.... Uz vidim tu kavu v tech doporucovanych podnicich se skvelymi dortiky a prijemnou atmosferou :-D Hlasim se jako dobrovolny doprovod, pokud by ses pohybovala nekde kolem Prahy... Takovou srandu bych se nechtela nechat ujit :-D

    OdpovědětVymazat
  28. Lucie: Vsak mi k tomu bici malicko dopomohl SCUK team vyzvou na FB. Tak ja te beru za slovo, barokni cukrarna v Melnice je pro tebe jiste jako delana :). Kdyz budes mit velke stesti, budu navic ridit!

    OdpovědětVymazat
  29. Vis co by byla sranda? Kdyby tam fakt meli dobry kafe :-D Dej vedet, fakt se rada pridam...

    OdpovědětVymazat
  30. Lucie: Tak bezva, budu rada kdyz se pridas, mam to v planu na destive podzimni vikendy, urcite autem, s Martinem jak chodi do Baretty, urco Koralek, Dobris, Nymburk... udelam nejaky seznam.

    OdpovědětVymazat
  31. Ostrava :
    Ostravanka Coffee Shop - nejlepší cappuccino v Ově
    Pražírna Trieste - pro mě nejlepší espresso v Ově
    LAPECO - Za mě to s kávou neumí. Na všechno sypou kakao a místo espressa donesou "bazén"

    OdpovědětVymazat
  32. Kdybyste objížděli(y) to okolí Prahy, tak by mě zajímalo, jak to vypadá s kávou tady :

    http://www.cafemlyn.cz/o-nas/

    Mají vlastní pražírnu, zdá se mi to zajímavé, jenom ty šmoulí věci mě nějak dost zásadně odrazují.

    OdpovědětVymazat
  33. Karlicka: to je super tip a vyzva. Podle stranek ale maji Mama Coffee... Zaradim to do seznamu!

    Potatoe: Ostrava me laka, jen je to sakra daleko na samostatny vylet... treba me tam potka sluzebni cesta.

    OdpovědětVymazat
  34. Chybi tu Olomouc! Naprosto uzasnou kavu maji v Cafe Bar Piccolo, je to mala kavarnicka v prizemi obchodu Prior. Olomouc sama o sobe stoji za videni, nabizi spoustu krasnych pamatek. Kavaren je zde vice, ale kava nabizena uz neni tak dobra. Ziji jiz nekolik let v Londyne, cele centrum a konciny na jih i sever Temze mam skvele zmapovane. Staci mi napsat mailik na gabiaf55@yahoo.co.uk a rozepisu vice tipu.

    OdpovědětVymazat
  35. Kačka Žvýkačka2. listopadu 2011 v 15:37

    Díky za tip v Olomouci. Mám Olomouc hrozně ráda, trávila jsem tu v dětství všechny prázdniny. V létě jsem hledala cukrárnu u Dejmala a zjistila, že už neexistuje. Prior příště nevynechám.

    Londýn trochu závidím, napíšu obratem a těším se na tipy, nejpozději na jaře se snad do Londýna zase vypravím.

    OdpovědětVymazat
  36. Co třeba Epiffany v Zaječicích? Nebo Barista v Chrudimi. Kvalitní káva a hlavně skvělá espresso tonic. Já si k tomu rád dávám ještě třeba prosecco, protože mi to přijde jako super bohémská kombinace. ;-) A jinak teda ještě je super mletá káva do pákového kávovaru, kterou si uděláte doma. ;-)

    OdpovědětVymazat
  37. Kde jsem to jenom nechala tu mou moka konvičku, se kterou si připravuji tak lahodné kafe, které nemá nikde jinde obdobu, nevíte? Už se zase těším až si po ránu udělám kávu a dám si ten lahodný dortík který právě vy ukazujete na fotkách.

    OdpovědětVymazat