neděle 21. srpna 2011

Mikulovské mobilní momentky

Mám za sebou víkend v jednom z mých nejmilejších měst - Mikulově. Kromě zážitků, jsem si přivezla další podnikatelský plán. Koupit v Mikulově byt, cca 1 víkend v měsíci a část léta ho užívat, zbylé dny turisticky pronajímat. Hlašte se už teď, já vám řeknu, proč tam máte jet.


1. Mikulov je nádherný a hrozně poetický a kousíček od něj je Café Fara. Co si budeme nalhávat, mít chalupu na samotě v horách je určitě fajn, ale já k životu potřebuju kavárny. A kdybych si směla vybrat jen jednu a nesměla by být v Praze, byla by to Fara. Takže snadná volba.  Představa snídaně na balkóně nebo na zahrádce s výhledem na Kopeček, líného dopoledne na Faře a cyklovýletu po Pálavě mi dneska v noci určitě nedá spát.


2. Mikulov leží uprostřed Pálavy a na Pálavě se pěstuje víno. Díky vinotéce Red Pif jsem si oblíbila vinařství Gotberg a díky tomuhle víkendu jsem Gotbergu propadla úplně. Vinařství sídlí v Popicích, asi 15 km od Mikulova, v moderní a architektonicky hrozně zajímavé budově s terasou, na které můžete ochutnávat vzorky a zasněně se koukat do kraje. Gotberg je mladé vinařství, vinice byly vysazeny mezi lety 2004-2006 a první vína se dostala na trh v roce 2010. Na své si tu přijdou hlavně milovníci přírodně sladkých vín, mě okouzlil  třeba Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, botrytický sběr 2009.


Na dohled od Gobergu najdete o něco známější Sonberk. Nevím, kdo od koho opisoval, budovy mají určité podobné prvky. A že na Sonberku umějí dělat opravdu výborná vína, vám asi říkat nemusím.


3. V Mikulově se každé léto koná hudební festival Eurotrialog. Je komorní, není tam moc opilých puberťáků a hrají tam fajn kapely. Navíc tam byla letos mobilní pobočka mé oblíbené brněnské kavárny Tungsram. Tak teď už nejsem zamilovaná jen do jejich řeckého jogurtu, ale i do baristy s hrozně roztomilým brněnským přízvukem, to jeho "Přijďte zas!" ... ach jo. Jogurt mi sice nepřivezl, ale představte si nádherné slunečné ráno, cappuccino se sametovou pěnou a k tomu levandulové bábovičky od Kokina. Přiznávám, že jsem děsně povrchní holka, ale tohle mi k momentálnímu pocitu štěstí vážně stačí.


4. Těch důvodů je ještě spousta, pro mě má prostě jižní Morava obrovské kouzlo. Někdy si říkám, že bych tam chtěla žít, ale ve skutečnosti vím, že ne (mimo jiné taky proto, že najít na Mikulovsku místo, kde se dá opravdu dobře najíst, je fakt kumšt). Chtěla bych tam jen trávit víc času, na kole, u vína, s fajn lidma... No a kdyby mi to s tím bytem neklaplo, tak se to dá řešit ještě jinak, jsem totiž holka do nepohody :).


Ale nebojte, já se po nějakém tom bytě nebo domečku podívám, ať máte taky kam jezdit.

18 komentářů:

  1. like! na palave je nadherne, nechces se o byt delit? :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Kačka Žvýkačka22. srpna 2011 v 10:11

    Papada: Dělení se o byt je podstatou mého podnikatelského záměru, ale aby to bylo podnikání, musí to být komerčně :). Ale přiznávám, že to není můj první podnikatelský plán, tak bůhví jak to dopadne. Moje představa je 3+1, dvě ložnice pro min. 2 osoby a pak to krátkodobě pronajímat za cca 250 Kč/os/noc. Uvidíme, jak to dopadne, protože by to předpokládalo mít v Mikulově někoho spolehlivého, kdo by se o byt staral, a to bude asi težší než ho koupit.

    OdpovědětVymazat
  3. Jj,ještě že mám Faru relativně blízko:) Já si zase poslední dobou moc oblíbila Znojmo, nejenže je krásně opravené, ale do karet mu hraje i tesná blízkost NP Podyjí, třeba minulý rok jsme tam nasbírali neuvěřitelné množství neuvěřitelně zdravých, malých, krásných hřibů. A k mému velkému překvapení jsme právě ve Znojmu učinili několik velmi povedenných a kvalitních gastronomických zážitků, myslím si, že tohle město skrývá zatím neobjevené poklady, protože my jsme odcházeli opravdu okouzleni s tím, že co nejdříve musíme dát repete!:)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé vyprávění. Mám pocit, že jsem tam byla s tebou! Bude z tebe výborná podnikatelka...teď ještě sehnat zbytečný milion (nebo víc) na ten byt ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  5. Kačka Žvýkačka23. srpna 2011 v 15:37

    Arion: Fakt? Tak Gastronomické tipy sem, prosím! Já na Břeclavsko párkrát za rok jezdím a občas právě i do Znojma, takže gastronomické tipy mě rozhodně zajímají.

    Vivi: Máš v moje podnikatelské plány asi větší důvěru než já, ale díky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kačka Žvýkačka: Fakt:) Taky sem byla strašně(ale mile) překvapená. Akorát mám problém s vybavením si názvů, byla jsem tam minulý rok a od té doby se mi názvy docela zamlžily:(kdo by řekl, že se o mě v mém věku pokouší skleróza:) každopádně co si pamatuji na 100% je restaurace v hotelu Prestiž. Hotel je to trochu mimo centrum, stojí na Pražské mezi paneláky(člověk by ho tam nikdy nehledal),ale je velmi příjemný a prostor restaurace je krásně čistý, vzdušný ale zároveň útulný.Mají i zahrádku, taky parádně udělaná, kolem vysoké stromy. Už tona mě působilo hrozně pozitivně. A ke kuchyni...z té sem byla(i můj společník) taky nadšená. Jedla jsem tam asi 6x za sebou, a z 99% jsem byla naprosto spokojená. A dokonale ohromená, co se cen týče. Do stovky(jak teď frčí na Scuku:)) bylo sice jen pár jídel ale při porovnání kvalita/cena je to v porovnání s Brnem naprostý luxus. Resp. stejnou kvalitu dostanete v Brně za dvojnásobnou cenu. A krásně to servírovali. Navíc sem naprosto ujížděla na jejich tiramisu a čokoládové pěně:)
    A co bylo sympatické, mají i zajímavá obědová menu a dokonce je i nabízejí rozvoz lidem po Znojmě(což sem logicky nevyužila,jelikož tam nebydlím,ale obrýý nápad).A ještě si pamatuji, že tam měli něco jako zdravou gastronomii, to znamená obědy a večeře na "zdravou notu"(cizrna, hodně zeleniny, dietní maso...)podávané velice zajímavou formou-tím myslím kreativní menu,žádné "vařené kuře s něčím zeleným". Ačkoli jsem se k němu nedostala(musela jsem přese vyzkoušet tolik jiných skvělých jídel) idea se mi velmi zalíbila.
    Jo a ještě si vybavuji jednu restauraci, tuším že to byl hotel Lahofer, malý domeček skrytý v centru Znojma mimo hlavní tah, člověk by si ho ani nevšiml. Tam měli menu i doplněné o víno, jak se na Znojemsku očekává. Tuším jsem měla pražmu(moje srdeční záležitost co se ryb týče) a co na další návštěvě to si už nepamatuji, každopádně si pamatuji pocit naprosté spokojenosti, i co se obsluhy(byli moc milí, vstřícní a bez problémů se rozpovídlali) a pocitu útulnosti týče.
    No a pak jsme objevili jednu moc fajn( i když malinkou) kavárnu kousek nad hlavním náměstím, ale za boha si nemůžu vzpomenout, jak se jmenovala.
    Ale věřím, že Ty bys objevila o další poklady, jen se musí trochu "čenichat":)
    Navíc je Znojmo moc hezky opravené, NP Podyjí na dosah ruky,a nepřeberné možností možností kam na výlety(Vranov...)
    takže hurá na kolo a do Znojma:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ta kavárnička se jmenuje "Na Věčnosti" a je směrem z hlavního náměstí ke kostelu sv. Mikuláše :-)

      Vymazat
    2. Bezva, rysuje se mi vylet na jizni Moravu v pulce cervna,tak to treba zvladnu omrknout. Diky!

      Vymazat
  7. Kristova noho, omlouvám se za "románový" comment, až teď sem se podívala, jak to bylo dlouhý:)

    OdpovědětVymazat
  8. Kačka Žvýkačka24. srpna 2011 v 10:05

    Arion: Super, díky, určitě se na Břeclavsko-Znojemsko na podzim ještě vypravím, takže to po vedu v patrnosti. Já přidávám tip na slušné jídlo v Mikulově - Hospůdka pod Zámkem, Husova ulice. Málo turistické a překvapivě dobré. Ale kávu v žádném případě NE!

    OdpovědětVymazat
  9. Kafé Fara, to je sen. Už jsem prolezla něco kaváren, ale tahle ja ta nejúžasnější ze všech. Pokaždé, co jedu na Moravu se tam stavuji a relaxuji od všeho.

    OdpovědětVymazat
  10. Kafé Fara si asi získá každého. Už to místo samotné, má obrovské kouzlo. Jen o tom víkendu tam bylo tedy už poněkud přelidněno. To se dá ale čekat, když tak krásných kaváren je v ČR tak zoufale málo. Je to zajímavy fenomén, že i v tak malé schované vesničce je možné přilákat davy turistů.

    Stavili jsme se i v Mikulově v Dobrém ročníku. První návštěva celkem OK, obsluha príjemná, jen za vodu z kohoutku si tedy účtovali 40 Kč, za prkénko se sýry 80 místo 60 napsaných v menu. Na prkénku mělo být údajně i pecorino, které jsem tam tedy nezaznamenal, ale sýry byly dobré. Drobné nedostatky však zcela přebilo naprosté ohromení z doporučeného vínka Ryzlink Vlašský 2010, suché od p. Volaříka. Naproti přes ulici si ho ale můžete koupit v lahvi domů o dost levněji. Při druhé návštěvě jsme dorazili krátce po otevření na snídani. Lákala mě na výloze křídou napsaná nabídka dvou druhů bábovek a buchet a vidina poctivé kávy. Tentokrát obsluhovala jiná mladší paní/slečna a musím říct, že působila už od začátku celkem otráveně. První "prohřešek" jsem si dovolil při dotazu jaké další druhy kávy kromě espressa mají (očekávaje v takovém podniku třeba french-press atd.) slečna velmi nervózně odpověděla "no máme všechno - espresso, laté, capuchino, co byste ještě chtěl..." po objednávce kávy při mém pohledu na vypsané zákusky poznamenala že buchty už bohužel nemají, tak jsem řekl, že to nevadí, že si dám tedy čokoládovou bábovku a slečna opět celá rozladěná "nemáme už nic, bábovka je přeci taky buchta" :-(. Zůstalo tedy u kávy - espresso macchiato. Porce kávy správná, chuťově průměr. Místo kapky jemně napěněného mléka na povrchu, bylo přikryté asi 2 centimetry nabublaného lehce připáleného mléka :-(. Příště tedy asi zkusíme štěstí v creperii vedle - mají tam kávu Lamborghini a čerstvé palačinky...

    Ještě bych rád upozornil na prodjece zeleniny dole na náměstí v Mikulově - krásná nabídka lokální sezonní zeleniny a ovoce. Takového prodejce bych si přál mít i u nás ve městě.

    OdpovědětVymazat
  11. Kačka Žvýkačka26. srpna 2011 v 14:16

    Symetric: S tím Dobrým ročníkem mě to vážně mrzí, já mám zkušenosti dobré, i z posledního víkendu, i když tam byla jiná obsluha. S vodou je to tak, jestli si dobře pamatuju, že první džbán (1l) je zdarma a další se platí, mně to přijde férové, zvlášť s ohledem na to, že vína prodávájí za stejné ceny uvnitř i ven a po skleničce prodávají jednoduše lahev/7 = 1 dc. I ceny vína mi přišly slušné, lahev od Volaříka, co jsme pili u něj stoji na e-shopu 310 Kč a tam stála 350 Kč. Když uvážím cenu nájmu, plat obsluhy atd., přijde mi to o.k.. Každopádně je příště pořádně proklepnu, s těmi sýry se mi to vůbec nelíbí! Tu vinotéku naproti mám taky ráda, dají se tam objednat vína a o víkendu vyzvednout, což mi vyhovuje, ale zase se tam nedá příjemně vysedávat, takže ceny by se podle mě srovnávat neměly, je to jen obchod.

    Creperii nedoporučuju, příšerná obsluha a nic moc káva mě už letos k opakované návštěvě nepřiměly, ale na snídani (když se nechce na Faru) se dá zajít dole na náměstí do Zdravé kavárny, mají buchty, řecký jogurt, toasty... S kávou to umí slušně. U Creperie je ale hezké posezení ve dvoře, takže na odpolední gin tonic (loni měli Chito, mile retro) se tam určitě jít dá.

    Příště neminu ani tu zeleninu, díky.

    OdpovědětVymazat
  12. Café Fara jsem navštívila tento víkend poprvé a naprosto mě uchvátilo! Ze 4 dní na Mikulovsku jsme tam byli ve třech dnech, dokonce jsem v nedělním poledním vedru i neochotně vyšlapala slušný kopec, abych se tam dostala na jejich skvělé obědy, rozhodně doporučuji vyzkoušet, jak jídlo tak asi i nejlepší káva v kraji (i třeba v Praze je problém na takovou narazit)...Celkem nesouhlasím s faktem, že se na Mikulovsku nedá dobře najíst, sídlili jsme ve vesničce Novosedly, jedli u Kovácse (Vinařství)(jsou tam dva - bratranci - oba mají i penzion a u obou se dá slušně najíst, sice ne top, ale rozhodně ne špatné jídlo...No a byt v Mikulově, to byla taky jedna z prvních věcí, co nás napadla, že tam se ještě prostě musíme vrátit a byli bychom schopni tam i žít :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Kačka: Cena vína je OK, to možná zbytečně špatně vyznělo. Chápu rozdíly v konceptech obou podniků. Psal jsem to spíš kvůli tomu, kdyby někoho něco okouzlilo z jejich nabídky a chtěl si odvézt bedýnku domů, tak aby nenakupoval unáhleně. Ta vinotéka tam má totiž příjemné ceny. S tou vodou je to spíš tak, že voda je standardně za 40,- a při nějaké větší objednávce je možná grátis. To se mi v té oblasti obecně líbilo, že v restauraci bylo možné běžně objednat velkou vodu za poměrně dobrou cenu. Přeci jen je k vínu potřeba dostatek vody :-). Většina podniků kde jsme byli rozlévala spíše obyčejná vína, takže je velkou výhodou tohoto podniku, že umožňuje pohodlně ochutnat i ty vyšší kategorie. Díky za info o creperii a vůbec za pěknej článek - příště nesmím vynechat nějaké z těch zde popisovaných vinařství. Pěkně vypadala i řada jiných kaváren v okolí, včetně té Zdravé kavárny - to byl taky jeden z kandidátů :-). Jen je škoda že nebylo více času na průzkum. Mikulov i široké okolí je jedno z nejhezčích míst, co jsem v tuzemsku navštívil. Pořád toho mám po návratu plnou hlavu a moc se těším až se tam podívám znovu.

    OdpovědětVymazat
  14. Kačka Žvýkačka27. srpna 2011 v 20:27

    Anonymní: Díky za tip na Kovácse, zkusím to. Rozhodně nechci paušalizovat, ale jednoduše v té lokalitě nevím o restauraci, kam bych bez obav kohokoliv poslala. Na Fare teď už i vaří a dříve tam doporučovali Hotel Pavlov.

    Symetric: Tak jo, rozumíme si :). Pálava je vážně nádherná.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Kačko :-) Mikulov je moje milované město a kdyby byla možnost, přestěhuju se tam snad bez minuty váhání. Bohužel nejsou peníze ani práce :-) Každopádně co se týče toho jídla, je to tam fakt bída. Jediěn snad na náměstí se člověk rozumně nají ale obecně tam je to stravování takové nešťastné. (palačinkárna na náměstí úžasnou pohankovou palačinkou s mákem a povidly je fenomenální. Letos jsme si krom Mikulova dali i Valtice, kde jsme narazili na perfektní Rulandské Bílé od vinařství Černý. Obecně to vinařství produkuje perfektní vína :-) Do mikulova jezdím každý rok i s manželem protože jsme se tam jako dva ostraváci seznámili :-) každý rok si zajdem taky na kozí hrádek :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Mockrát díky za tip na výlet. V Mikulově jsem ještě nikdy nebyl. Co se týče těch kaváren, tak jsem docela koukal, že v dnešní době už jsou dobré kavárny skoro v každém trochu větším městě. U nás je teď taky jedna nová a můžu teda říct, že kávu i zákusky tam mají opravdu výborné. Hlavně ta káva je neskutečně lahodná. To asi dělají ty profi kávovary které tam mají. A samozřejmě i kvalitní zrna. :)

    OdpovědětVymazat