Jasně, že bábovička. Ale upřímně, není ta říkanka nějaká divná? Dává to vůbec smysl? Když se nepovede, bude prostě rozpadlá, tak jaképak bití jako žito. Nevadí, literární aspekt věci pro dnešek ponechávám stranou. Levandulovo-medové bábovičky se naštěstí povedly i bez říkanky.
Kdo se pohybuje ve světě foodies ví, že už nějaký měsíc frčí bábovičky od brněnského Kokina. I mě si získaly a o první levandulový recept jsem se pokusila ve formě cupcakes, protože jsem neměla ani formičky na bábovičky ani recept. Recept se ke mě nakonec dostal milou mailovou formou od Zuzky, alias Svačinky, tenkrát nové scukařky, která mi poslala odkaz na recepty Yotama Ottolenghi, kde byly právě i bábovičky (příspěvěk č. 79). Měsíc se s měsícem sešel, já si stále nekoupila formu, ale půjčila jsem si jí od Lucie. Za recept i formu tímto holkám děkuju.
Yotam uvádí, že recept je na 6 báboviček. Luciina forma je na 8 malých, říkala jsem si, že to bude akorát. No, nakonec jich bylo 24, ale co, když byly dobré. Ale vážně, pokud znáte bábovičky od Kokina, můžete si představit, že ty, které jsem dělala já jsou zhruba poloviční. Výsledný počet bude prostě záležet na použité formě.
Potřebovat budete:
formu na bábovičky (silikonovou není třeba vymazávat, jinak postupujte jak jste zvyklí)
225 g lehce rozpuštěného másla (myslím, že je to moc, ale mastné mi přijdou i ty od Kokina, příště dám o
25 g méně)
115 g cukru krupice (použila jsem domácí levandulový, který vyrábím do zásoby smícháním cukru a levandulových kvítků)
25 g méně)
3 vejce
1 lžičku prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky sekaných kvítků levandule (koupíte v lékárně nebo v obchodech s kořením)
Yotam dělá narozdíl od Kokina a ode mně i polevu z:
a pár kvítků na ozdobu
Postup je oproti předchozímu receptu směšně snadný. Míchala jsem ručně postupně takto: máslo, med, cukr, pak vejce, mouku, do které jsem dala prášek, sůl, sodu a skořici a levanduli. Úplně nakonec jsem přidala jogurt a vy to udělejte stejně, nebo tam dejte tu zakysanou smetanu. Vzniklé těsto jsem nalila do vypůjčené silikonové formy a pekla na horkovzduch na 160 C cca. 20-25 minut, až měl spodek báboviček pěknou barvu. Měly mršky tendenci se nafukovat, nebýt vespod placaté a nestát, takže další 2 várky jsem v druhé třetině pečeni propíchla špejlí a trochu to pomohlo. Bábovičky jsem plnila tak do dvou třetin formy.
Chcete-li místo cukrování levandulovým cukrem moučka (připraveným opět jen smíchaním, s dostatečným předstihem, cukru a kvítků levandule) dělat polevu jako Yotam, smíchejte med a citrón a přidávejte po částech cukr, až dosáhnete optimální konzistence pro polití/potření báboviček.
Na závěr krátké zamyšlení nad tím, jak to s tímhle receptem vlastně je. Yotam x Kokino, náhoda x kopie? Vlastně je to jedno. Já si v pátek koupím v Brně 1 originál Kokino bábovičku, upeču z poloviční dávky bábovičky podle Yotama a pak zodpovědně porovnám, jak moc jsou si blízké. Bez srovnání face to face, resp. cake to cake, si myslím, že jsou si podobné opravdu hodně.
Jo a kdyby bylo po mém, přidala bych tam mleté ořechy!
Mnam, mnam... A ta titulni fotka se mi moc libi :-)
OdpovědětVymazattak ježíškovi napíšu o formu na bábovičky a určo vyzkouším, vypadají nádherně...
OdpovědětVymazatLucie: Dík, pochvala fotky těší dvojnásob :)
OdpovědětVymazatLenulka: Dík, já psát nebudu, ale určitě si nějakou pořídím, ta od Lucie je navíc parádně skladná. Původně mi to přišlo jako zbytečnost, ale vypadá to hezky a myslím, že bábovičky všecho druhu budou fajn jako dárek.
Jo, levandule, to je moje, Kokino sice neznám a nemám možnost jejich bábovičky ochutnat, ale levandule (a hlavně její kombinace s bílou čokoládou) si mě získala, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1111/ty-jsi-ma-levandulova
OdpovědětVymazatTakže tvoje bábovičky určo brzo vyzkouším, bo zásobu obou levandulových cukrů mám železnou :-)
Madla: ja zrovna dnes na tvoje levandulove recepty koukala,ten s chlebicek je muj favorit :)
OdpovědětVymazatfotky a článek fajn, ale ještě jedno určo navíc a exploduje mi hlava...
OdpovědětVymazatAnonymni: Vitam konstruktivni kritiku, ale tuhle nechapu, v clanku nevidim ani jedno "urco" a po rychlem precteni ani "urcite". Takze do me, ale konkretneji, abych to pochopila a chyby napravila, jsem vdecna za zpetnou vazbu.
OdpovědětVymazatFormičky jsem zahlédla za pár korun v Ikee (silikonové) :)
OdpovědětVymazatKatka
Katka: Bezva, dekuju za upozorneni, podivam se po nich.
OdpovědětVymazatAnonymni, Kacka zvykacka: Prave jsem je dostala:) jako darek. jsou jednotlive, je jich 6 (a tusim kol 60 kc za to) a daji se do sebe slozit, tudiz zaberou misto asi jako sirsi sklenice. Jsem odpurkyne silikonu, ale tohle se mi celkem libi, tak to zkusim... a navic se to da pect v remosce, hranaty plech do ni nenarvu a doted mi vzdycky byvalo lito rozehrivat obrovskou troubu kvuli jedne varce muffinu. Tak snad se osvedci.
OdpovědětVymazatKatka + Farfalla: holky, tak jste me navnadily, ze jsem se tam v patek vypravila, ale v Ikea byl sileny masakr, formicky nebyly tam, co jsem je hledala, tedy u ostatnich forem, tak jsem vzala jen kosicky na cupcakes a prchla. Ale vratim se pro ne!
OdpovědětVymazatAhoj Kačko Žvýkačko, tak jsem včerejší after-čarodějnickou noc strávila nad tvým blogem - nááádhera! Závidím ;-) Já bych na to neměla píli (a hlavně invenci...). Po levadnuli už koukám dlouho a tvoje lev.bábovičky (v mém případě muffiny) to jistí!
OdpovědětVymazatDva dotazy:
1) jak dlouho musí být v cukru a kolik na kolik cukru ta levandule, aby z toho byl lev.cukr?
2) píšeš, že med lze nahradit cukrem, tzn. že tam nakonec bude celkem 230g cukru? Nebude to děsivě sladké (245g mouky, 230g cukru, 200g másla)???
Díky předem za odpovědi a těším se (na muffiny i na tvoje další laskominy) =)
Kamila
Kamilo, predevsim diky za pochvalu. Levandule je hrozne intenzivni, takze kvitku do cukru staci malo, rekneme 1 lzicka na 200 g (fakt ale strilim od boku, nikdy jsm to nevazila) a za tyden je cukr paradne provoneny. Ale chce to trosku prosit, aby v babovickach nebylo kvitku moc. S medem jsem se spatne vyjadrila, nedavam misto nej cukr, davam med, jen tu levanduli dohanim prave levandulovym cukrem misto obycejneho. At se povedou!
OdpovědětVymazat