úterý 17. dubna 2012

Chci být sladká a svěží...

... a taky trochu pikantní a zábavná jako tyhle saláty. Saláty mají zatím navrch, ale už na tom taky pracuju a vy se ke mně můžete přidat.


Mangová posedlost, o které jsem psala zkraje loňského léta mě stále neopustila. Něco na tom mangu prostě je a mohla bych ho jíst pořád. Můj poslední vynález je velmi inspirovaný blogem Closet Cooking, jehož autor je na tom podobně jako já a konzumuje mango v mnoha podobách. Ale protože dobré mango se nedá koupit úplně vždycky, mám pro vás i jednu bezmangovou a bezmasou variantu, se kterou uděláte parádu na grilovacím večírku i při pokusech o hubnutí.

Na "thajský" salát mango, kuře & spol. si nachystejte:

1 opravdu zralé mango (opakovaně pro dobrý poměr cena výkon doporučuju ready to eat manga, která prodávají balená po 2 ks v Tesku)
1 malou salátovou okurku
1 kuřecí řízek
1 chilli papričku
1 šalotku nebo jarní cibulku
kousek zázvoru
hrst nesolených arašídů
2 lžíce rybí omáčky
1-2 lžíce palmového cukru (kupuju v DM Drogerii, ale můžete ho eventuelně nahradit třtinovým)
2 limety
hodně koriandru
fakutltativně i mátu


Kuře nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi, zkuste třeba sezamový olej, ale vystačíte i s olivovým, případně úplně bez tuku. Přidat můžete nějakou bylinkovou sůl a trochu rybí omáčky. Než se kuře dodělá, oloupejte mango i okurku a nakrájejte na kostičky, přidejte chilli papričku na kolečka nebo ještě menší kousky, šalotku/cibulku, koriandr i třeba tu mátu (nejlépe malé čerstvé lístky) a ve food processoru, nožem nebo v hmoždíři si nadrťte arašídy (opravdu nesolené). Smíchejte vše v jedné míse s kuřetem a nachystejte si zálivku z rybí omáčky, palmového cukru (berte v potaz, že mango je sladké, takže začněte s menším množstvím cukru a kdyžtak pak přidejte), limetové šťávy a zázvorové šťávy, kterou získáte tak, že prolisujete malý kousek zázvoru v lisu na česnek (prolisované kousky zázvoru ničemu nevadí). Promíchejte s omáčkou dekorativně posypte koriandrem a arašídy dle libosti a je hotovo. Jako hlavní jídlo tohle množství vystačí tak pro 2 osoby.


A protože Kevin z Closet Cooking se experimentů nebojí, nebudeme se bát ani my a klidně si podle něj uděláme ještě salát s ananasem a okurkou a zase spol. z:

1 menšího ananasu
1 salátové okurky
jarní cibulky
1 chilli papričky
koriandru
máty
nesolených arašídů
a zase 2 lžic rybí omáčky
2 lžic palmového cukru
2 limet
a kousku zázvoru

Postup je vlastně stejný, všechno oloupejte, nakrájejte na přijatelnou velikost, smíchejte a přidejte zálivku.


Nedělní večírek, na který jsem ananasový salát chystala mi přinesl poměrně zásadní ponaučení, že oba saláty je dobré konzumovat krátce po připravení, jinak okurka pustí hrozně moc vody a kouzlo je rázem poloviční. Vzhledem k tomu, že příprava je opravdu rychlá, tak si ji nechte na poslední chvíli.

P.S. Za fotky ananasového salátu děkuji Lucii, která je vyfotila v rámci nedělního fotografického workshopu u pana Cuketky.

10 komentářů:

  1. To vypadá překrásně!! V létě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si říkala, čí fotka to asi vyhraje :) Ten salát jsem ochutnala těsně, než jsem zmizla a přišel mi famózní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona nakonec nebyla žádná soutěž, jiné fotky jsem nedostala :). Mně nakonec přišel děsně vodový, takže fakt radím dělat ho těsně před podáváním, ale každopádně díky.

      Vymazat
  3. Inspirativní....a krásné fotky:D jen jsem nestihla na zahradce ochutnat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ochutnáš na pikniku, zapiš si 26.5.. After party u mě na terase :).

      Vymazat
  4. Ježiš, ten okurkovo-ananasový musel být bohový! Ten stopro vyzkouším! Ale i ten mangový je báječný, taky patřím k milovníkům manga, jenže u nás na malém městě je fakt kumšt sehnat pěkně zralé mango, takže si ho nedopřávám tak často, jak bych chtěla :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, s mangem je to trochu potíž, ale můžeš experimentovat s tím, co seženeš.

      Vymazat
  5. Já jsem ochutnala jen maličko (ale byl moc dobrý!) a výslužkový se chudák do rána dost roxzmočil, to je fakt. Až mě fascinovalo, že ta okurka se tváří, jakoby nic, přitom z ní vytečou hektolitry vody:) Škoda že se musel nejdřív vyfotit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý den to musel být fakt humus, mně už moc nechutnal ani po focení...ale o důvod navíc si ho udělat čerstvý :).

      Vymazat