středa 4. dubna 2012

Kavárna Pražírna, tak trochu mučírna?


Nedá se nic dělat, tohle už vám prostě nemůžu dál tajit. V Praze je nová kavárna a mně se strašně líbí. Je otevřená sotva 3 týdny, takže se ještě ladí detaily, pilují baristitcké dovednosti atd., ale už tak nějak tuším, že tohle je moje místo. Zvědaví?

A navíc to není jen kavárna, ale i pražírna! Tak prozrazuju vše, Kavárnu Pražírnu najdete hned u nám. I.P. Pavlova v Lublaňské ulici 50. Sejdete po schodech dolů a pod schody je bar a tam najdete mě, jak vysedávám u kávy a obdivuju jejich strašně krásné skleničky, o kterých vám vyprávět nebudu, protože pak byste je všichni chtěli. No ostatně je vidíte na fotce.


Nebo spíš za barem najdete Zdeňka Smrčku, který se sem přemístil z Šálku a moc mu to tu svědčí a taky milou paní provozní. To je má nejoblíbenější personální kombinace, která zaručuje, že si dobře poklábosíte a dostanete perfektně připravenou kávu. S ostatními členy obsluhy zatím nemám tak dobrou zkušenost, ale chce to prostě trénink (a kávový trénink od Zdeňka je jeden z nejlepších, to se ví).


Kávu si tu praží sami, na pražičce, která je umístěná v zadní místnosti a můžete si jí v klidu omrknout, při prohlídce interiéru. Zdi kavárny jsou obnažené na cihlu, což jí v mých očích přidává plus body. Bar i stoly jsou ve světlém dřevě a barový pult zvlášť doporučuju vaší pozornosti. V zadní místnosti s pražičkou jsou i křesla a malá knihovna. Lehkou nevýhodou velkého cihlového prostoru je, že je tu trošku zima.

Moc mi chutná zdejší káva. Na místě upražené směsi se na mlýnku střídají a dají se tu i koupit (140 Kč/200g). Většina káv, které jsem tu ochutnala, měla příjemnou aciditu, která každému nesedí, ale mně naopak jo. Neváhejte se zeptat, co je zrovna na mlýnku, a co od toho očekávat. Když budete škemrat, třeba vám Zdeněk udělá i flat white, které zatím není ve stálé nabídce.


Ke kávě si tu můžete dát čerstvě upečené dorty a koláče. Moji favorité jsou zatím borůvkový a jahodový, ale svého zastánce má i superčokoládový. Škoda, že tu není kuchyň a nedá se sem chodit na velké líné snídaně.

Dá se sem ovšem jít i na pivo, mají tu šumavské z Koutu. Vína jsem zatím prozkoumat nestačila, protože jsem se tu stavovala vždycky přes den cestou z mého neméně oblíbeného Nota Bene.

Co vy na to, půjdete se podívat? Můžete po-pá 8.30-22 nebo v so 15-22. Buďte zatím shovívaví než se všechno pořádně rozběhne a dejte mi vědět, jak se vám tu líbí, prosím. Třeba se budete taky trápit, že tam nemůžete vysedávat dnes a denně, jako já (proto ta mučírna v názvu).

Všechny fotografie jsou použity s laskavým svolením kavárny a pochází z jejich FB profilu.

Tenhle článek neberte prosím jako recenzi, jen jako projev prvotního subjektivního nadšení, po pár dnech provozu.

10 komentářů:

  1. Zajímavé určitě ráda vyzkouším , díky

    OdpovědětVymazat
  2. Super zpráva :-) Před Pražírnou byla v tomhle krásném sklepě kavárna Mlýn, po které se mi hrozně stýskalo, když ji zrušili, ale tohle je snad ještě lepší! Bála jsem se, že tam místo Mlýna s milým postarším hippie kavárníkem vznikne nějaké nehtíčkové studio nebo podobná hrůza... Uf, díky :-) Jen co se uzdravím, už tam běžím.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tam se určitě stavímm kolem I.P. často hledám nějaké pěkné a hlavně klidné místo na pracovní schůzky díky za typ :-)

    http://barbuchachacha.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna dnes vyrážím na třídní schůzky, jinak téměř nesetřepu vesnické bláto z bot a má pražská trasa směřuje z I.P.Pavlova, přes náměstí Míru do Moravské. Myslím, že na kuráž budu potřebovat kávovou vzpruhu :-). Další ranou na mou srdeční komoru je to Koutské pivo, vaří se kousek od místa, kam jsem jezdila k babičce na prázdniny a hoodně mi chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A po třídní schůzce něco ostřejšího :). Na téhle trase samozřejmě stojí za to i zastávka v Al Cafetero.

      Vymazat
  5. Odhadl jsem dobře, že ty jejich skleničky jsou uříznutá dna od lahví vína? Jinak velmi příjemný prostor i personál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jsou to uříznuté lahve a už jich mám 16 doma :). V kavárně už jsou k mání s logem i bez loga.

      Vymazat