úterý 24. dubna 2012

Lidovka nebo fajnovka?

Docela často se mi stává, že jsem označovaná za fouňu, snobku, holku s nosem nahoru, co jí není žádný normální jidlo dost dobrý. Pak následuje pár dotazů ohledně mého rozpočtu na stravu, koulení očima a mírné pohoršení. Zpravidla se snažím ospravedlnit argumenty, že nelyžuju a tudíž strašně ušetřím za vybavení, vleky i cesty na hory a taky utratím velice málo za benzín, když skoro neřídím a navíc to umím sotva pár měsíců. Málokdy jsou moje argumenty považovány za platné. Pak vytahuju těžší kalibr a dokazaju, že lépe jíst se dá i s "málem". Porovnám cenu br. kaše z pytlíku a té z brambor, cenu mražených ryb napumpovaných vodou a těch čerstvých, fastfoody a doma uvařené jídlo. Včera to došlo ještě o trochu dál, vyrazila jsem si na oběd lidové jídelny Apetit v Dlouhé ulici na Starém Městě. Škoda, že dokazovat věcnými důkazy, tedy porovnáním téhož jídla v jídelně a v Lokále, mě napadlo až příliš pozdě.


Nedělala jsem si žádné velké iluze, ale přesto jsem byla překvapená. Ne kvalitou jídla a supernízkými cenami, ale počtem strávníků a jejich sociálním zařazením. Jídelna byla absolutně plná, fronta přijatelná, tácy skutečně retro. Místo davů mladých mužů v montérkách, tam bylo spousta kravaťáků a seriózně vypadajících dam. Vybírat bylo skutečně z čeho. Dlouhé minuty čekající palačinky se špenátem, opravdu "lákavě" vypadající těstoviny, kterým odpočinek v ohřívači obzvláště svědčí, od pohledu vysušený kuřecí řízek posypaný trochou eidamu a pár cherry rajčátky atd.. Když jsem zahlédla karbanátek s kaší bylo jasno, ten byl fajn i u nás ve školní jídelně. Konec konců za 79 Kč by mohl být i z masa. No, spíše nebyl. Byl brutálně chemicky růžový jako šunka, v chuti lehce nakyslý, nevím proč a pytlíková kaše byla děs běs. Kdyby na ní alespoň dali opravdové máslo. V kombinaci s miskou okurkového salátu, bez pití, stál můj oběd 95 Kč, což není zas tak málo, nebo jo? Pro mě rozhodně ne dost málo na to, abych jedla takové věci.


Teprve když jsme dojídali a můj společník se trošku pohoršoval nad tím, jak se v tom nípu mě napadlo, že jsme si ten karbanátek měli dát jenom jeden na půl a pak přeběhnout o pár metrů dál do Lokálu a dát si jídlo se stejným názvem, vyšší cenou a o mnoho vyšší kvalitou. Prý to tak uděláme příště, jenže já nevím, jestli mě do té jídelny ještě dostane. Leda bych si přinesla v krabičce něco vlastního a ohřála si to v místní mikrovlnce, když už jí tam mají. Počítám, že jídlo vydávají zpravidla teplé.


Nepředpokládám, že by tenhle blog četl pravidelně někdo, koho pohoršuje utrácet za kvalitní potraviny a raději se cpe poledními meníčky a vlašákem se 4 rohlíky. To ale neznamená, že je potřeba utrácet denně za oběd (i jiná jídla) 500 Kč v La Bottega nebo podobných podnicích. Pojďte mi/si prozradit kam chodíte na fajn jídlo za rozumné peníze.

Já poslední dobou trošku ujíždím na vietnamské restauraci Pho Vietnam v Gorazdově ulici u tančícího domu. Za 79 Kč tam mají hodně slušné pho (je myslím zbytečné sí dávat to větší za 99 Kč). Nesmažené závitky za 69 Kč mají taky moc dobré, i když dávám přednost těm z Jiřáku. Každého sem teď ale tahám na Banh Cuon, což jsou palačinky z rýžové mouky, trošičku plněné mletým masem a jidášovým uchem posypané křupavou smaženou cibulkou. K tomu je grilované vepřové stejné jako bún cha a klasická omáčka  rýžového octa. Geniální jídlo za 99 Kč. Lhala bych, kdybych tvrdila, že v polévce a v koření na maso není ani gram glutamátu, ale není prvoplánově cítit a to jsem na něj extracitlivá.


Kdybych chtěla jíst  úsporně a kvalitně, chodila bych na velkou polévku do Home Kitchen a za tuším 65 Kč bych se najedla úplně královsky.

Kolem 100 Kč se pořád dají pořídit těstoviny ve Wine Food Marketu, za stejné peníze si můžete vybrat i z denní nabídky 2 express jídel v Lokále... tak proč bych sakra měla jíst pseudokarbanátky s kaší z pytlíku?

Prozraďte prosím vaše tajné tipy, nebudu se pohoršovat ani nad čtvrtou cenou. Vítány jsou samozřejmě i místa mimo Prahu. 

36 komentářů:

  1. Pokud nemám svou krabičku z domova (fakt to vychází podstatně levněji, mám to spočítané cca na 30-80 kč za porci, podle surovin), tak pravidelně Nota Bene (už od otevření), Las Adelitas, Remember, zřídka Bio Zahrada, atd.
    Ale fakt doporučuju vařit doma, nosím i kolegovi, který přispívá na suroviny, takže se dá jednoduše vejít do velmi rozumné částky. Když se domluvíte, můžete si v práci, kde vaří víc lidí udělat takový jídelní coop systém. Víte co jíte a ještě ušetříte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom žádná, ale pro mě je oběd "společenská událost"... chci vypadnout z kanceláře a vidět se s kamarády. Kdysi jsem pracovala na Strossmayeráku v bance, bylo nás hodně a měli jsme opravdovou kuchyň i s troubou. Vařili jsme si v práci a to byla fakt paráda.
      Výběr podniků samozřejmě chválím, NB je jedním z mých favoritů, ale do kolonky levné, bych ho úplně nezařadila.

      Vymazat
  2. Když mám čas a jsem v okolí ráda zajdu do vegetariánské Lehké hlavy , zde mají menu kolem 100Kč, je v něm polévka, hlavní jídlo a voda, nikdy mě zatím nezklamali, akorát je zde brutálně plno a obsluha nic moc. Ale jídlo dobré, chodím sem i na večeře, to samé Maitrea. Pak restaurace Baterka ( mám ozkoušenou jen tu v Holešovicích )menu mají od 80-140Kč, opět hodně plno,ale jídlo dobré, hezky upravené a obsluha rychlá na to jak je šíleně plno, bzučí to tu jako v úle:) Pak ještě jídelna Loving hut, není to na extra posezení,ale na oběd stačí, jídlo dobré, i když nějaký glutamát se asi taky najde ,jedná se o veganský řetězec, jídla jsou naceněná podle váhy, ale nikdy jsem neplatila víc než 130Kč i s vodou. To je asi tak vše co mě zatím napadá, na obědy moc nechodím, spíše mám z domova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baterka mě teda ani trochu nenadchla, je to glutamátová klasika a jen výjimečně sem tam něco normálního... zvlášť ve srovnání s nedalekým Avionem je to nebe a dudy.

      Vymazat
  3. Neobědvám, jím obří snídani a pak až večeři, ale kolegové pravidelně chodí do "lidovky" - a taky jsou to kravaťáci a elegantní paní. Nechápu to. A ještě se tam těší a hodinu předem řeší, jestli bude řízek nebo těstoviny! A to sídlíme v Karlíně, kde už je dnes podle mě docela dost možností, jak se slušně najíst. Jenže se to nevejde do ceny stravenky. Ale co se divím, jsou to titíž lidi, co snídají chlebíčky a "ajskafé" z krabičky. Zajímavé, že u těchle srágor je cena netrápí...

    OdpovědětVymazat
  4. Já občas místo do menzy nebo na meníčko zajdu do vegetariánské jídelny Oáza v Brně, kde se za směšnou cenu člověk nají. Směšnou cenou myslím to, že za oběd s polévkou a pitím nedáte víc jak 50Kč!!!
    Vše je bez masa, na výběr z 15 jídel ze kterých se vždy dá najít něco fakt dobrého. Něco je klasická jídelnovka, něco je fakt dobré vegetariánské jídlo.
    Je to na Slovákově ulici. Nečekejte luxus, byly byste zklamáni. Ale myslím si, že je to mnohem lepší volba než většina z okolních restaurací a jejich meníček ;-)
    Když už nic jiného, tak si dáte zdravé jídlo, které není nacpané éčky a je to skoro za pusu. V době oběda tu bývá fakt plno.

    Jako zaručenou dobrotu doporučuji např. žitné halušky se zelím a uzeným tofu (38 Kč), tortillu s uzeným tofu a zeleninou (39 Kč), fazolovou polévku (12 Kč), sojové plátky na žampionech s pohankou (44 Kč),...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brněnská Oáza je skvělá! Vždycky, když jsme v Brně, tak tam zajdeme. Škoda, že není taky v Praze.

      Vymazat
    2. uvedla jsem ji tu schválně, jako ukázku toho, že se i za pár korun dá uvařit chutné jídlo.

      Vymazat
    3. Jedinou nevýhodou je kultura stravování. Na stojáka mi fakt moc nechutná...

      Vymazat
    4. Pamatuji na svou první zkušenost s Oázou mnoho let dozadu- bylo mi asi 13 a měla jsem zde nějaká sladký tofu krém se šlehačkou za 5(!!) kč :) Jídlo je docela fajn, ale já přímo tam na místě jíst nikdy nedokázala. Nemůžu jídlo prostě zhltnout v koutě na stojáka a ten jediný stoleček, co stojí uprostřed, vypadá jak místo hanby, tam bych si nesedla ani kdybych byla v Oáze jediná. Takže brát s sebou a sníst v parku :)

      Vymazat
  5. Já ulítávám na "meníčkách" v Maintree a Lehké Hlavě.. Obě mám takřka za rohem a obědové menu, obsahující polívku, vodu a hlavní jídlo, za 108 si více než pochavluju, tím spíše, když si vždy maximálně pochutnám!!

    OdpovědětVymazat
  6. Já si nosím oběd z domu a jen občas (po kalbě :-) ) si nechám dovézt od Giraffy. Jíst denně po hospodách je pro mě nedostupný luxus.

    OdpovědětVymazat
  7. V Dejvicích chodím občas do Bageterie Boulevard na polívku a patatas (bagety si dávám zřídka) a mám docela ráda mexickou restauraci La Fiesta kousek od Hradčanské. Když je hezky a mám náladu na sezení venku, tak si vyšlápnu na Starou Faru.
    Jinak si taky často nosím mikrovlnkové obědy z domova.
    Dřív jsem chodila do hospody U Pětníka, ale zanevřela jsem na ně po tom, co jsem po obědě strávila jedno odpoledne zavěšená hlavou v záchodě. :-/

    OdpovědětVymazat
  8. Také si nosím obědy z domova. Za prvé je to levnější, za druhé mně baví si vařit a za třetí jím paleo a obvyklá jistota steak+salát nebo gril. zelenina brzy omrzí. Navíc nikdy nevím na jakém oleji bude steak a zelenina připraveny. Jednou za čas to lze tolerovat, ale každodenně ne.

    OdpovědětVymazat
  9. Když jsme měli kancelář v Holešovicích tak jediná varianta dobrého poměru cena/výkon byl vietnamský stánek (ačkoli se člověk přecpal, necítil "balvan" v žaludku po zbytek odpoledne). Avion otevřeli 14 dní před stěhováním. Teď v dejvicích střídáme Pětníka, Cestu časem a kavárnu dejvického divadlo. Každému by se dalo něco vytknout, nicméně lepší (ve stejné cenové hladině) jsme zatím neobjevili

    OdpovědětVymazat
  10. Všem díky za komentáře a za tipy. Přiznávám, že jsem hodně překvapená, kolik z vás si nosí jídlo z domova. Cena, kvalita i kontrola nad tím, co vlastně jíte, jsou jednoznačné argumetny. V mém okolí se to vůbec nenosí, leda by měl někdo nějaké momentální stravovací omezení. Vůbec si nedovedu představit, že bych opravdu seděla celý den v kanceláři a na oběd si nevyrazila ven. V můj prospěch ale hraje lokalita, flexibilní pracovní doba a kamarádi pracující v centru... tak jsem asi vážně trochu fouňa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám tak, že u mé práce kosmetičky se klasické polední pauzy moc nenosí, v téhle práci se jí když někdo vypadne z objednávky, když je klientka v masce apod. Takže jídlo z domova je tu velkou výhodou, když je více času na to někam zajít člověk by šel stejně sám a pořád je navíc na telefonu kdyby se někdo nový objednal, takže nic moc pohoda:( Právě proto si pak o to víc ve svém volnu vychutnám když někam zajdu..jinak pracovat asi klasika v kanclu nebo tak něco chodila bych na obědy víc mimo. Takže fouňa urči nejsi :)))))

      Vymazat
  11. Já moc nenosím a přitom vím, že za jídlo mimo domov utrácím zbytečně moc. Ale ze stejného důvodu jako Kačka Žvýkačka - prostě je prima vypadnout. Přinejhorším vypadnu do jídelny dole, ale tam musí člověk extra vybírat, aby nedostal moc velkou dávku chemie a ještě je to i tak jen plnidlo žaludku. Sodexho, prosím - nejvíc mě baví jejich francouzské a japonské či jiné dny, parodie na národní kuchyně. Na Andělu tedy žádný gastro ráj - buď si dávám něco v kebabárně Arslan (moc dobrá je jejich turecká pizza pide), hommos nebo chodíme na Santošku. To je "meníčková" restaurace, nic super, ale aspoň se tam snaží - třeba k jídlu(maso a příloha) vymyslet vždy nějakou zeleninu typu ochucený salát, nedělají klasickou oblohu. Taky bych nedala ruku do ohně za to, že si občas nepomůžou dochucovadlem, ale je to takové docela dobré hospodské jídlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, premluv kolegy na obed Na Kopci, kdyz si vytipujete autobus, jste tam hned :). Andel je na jidlo fakt mizerny. Nezkousela jsi v Jindricha Plachty tu "novou" restauraci? Nebo ten steakovy fast, ktery doporucovala na SCUKu SugarFreeLife?

      Vymazat
  12. Mluvíte mi z duše, ale je tu jeden problém - když navrhnu jinou restauraci, než jsou kolegové zvyklí, tak tam z nich nikdo nepůjde (jídla cca o 30 Kč dražší nebo je to daleko). A když si dám něco z domova, zůstanu samotinká. A u oběda se vždycky člověk dozví něco zajímavého, co by se v práci neřešilo. Takže abych nestála opodál, jdu s nima a nějak to přežiju...už takhle o hodně přicházím, že nekouřím a jak známo, nejvíc se toho vyřeší při rauchpauze.

    OdpovědětVymazat
  13. Pracuju v Praze v Karline u Krizikove. Okolo je celkem dost hospod a restauraci, ale jejich cena, chut nebo nasledky (kamen v zaludku az do vecera) me dovedla k vareni do krabicek. Kdyz uz nekam jdu, je to vetsinou Red hot chilli; Korejec, ktery se usidlil kousek od Red Hot Chilli nebo Olive v pasazi u Alberta. V okoli jsou jeste fajn Gate, Bistro Mozaika Krystal a Porto, ty uz jsou pro mne ale trochu drazsi nebo vzdalenejsi:)
    A presto, ze jsem krabickar, souhlasim s tim, ze je prima vypadnout. V kuchynce si bohuzel od prace moc neodpocinu :(
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste Amforu nebo Cihelnu La Familia, když mají zajímavá jídla a není plno, tak jsou obě super :). Taky mám osvědčený rozvoz občasných poledních steaků z Rialta, i ostatní jídla mají fajn, což se teda nedá říct o jejich obsluze v restauraci.

      Lucka

      Vymazat
  14. Taky pracuju v centru a věčně řeším, kam na oběd. Jídlo s sebou si nosím tak 2-3x do týdne, jinak střídám Home Kitchen (polévka už je za 75), Red Pif (doporučuju!), Mistral, někdy Country life. Přes oběd mají dobré menu za přijatelnou cenu i v Paganě. Za pokus stojí i Cafe Cafe. Do Wine food market si občas zajdu pro suroviny na salát, který si pak připravím v práci. I když jím v kanceláři, tak si potom jdu ještě koupit svačinku/ovoce/zmrzlinu do Angelata, abych na chvíli vypadla :)

    OdpovědětVymazat
  15. Řeším uplně stejné problémy. Během dne se pohybuji v centru a vyhledávám restaurace s levnějším meníčkem. Chodím jíst do Wine food marketu, na těstoviny ráda chodím do Lamborghini či do Café Pavlína, avšak ty jsou už trochu dražší. Potom ještě samozřejmě do Pha na Jiřáku (mám to naštěstí kousek od domu) a cas od času do Modrýho zubu.
    Ale muj nejnovejší objev je Soup in the city v Panský ulici, kde jsem se ted stala takřka každodenním hostem. Příjemný podnik, s roztomilym interierem a lákavou nabídkou za nízkou cenu. Každý den je tam nabídka 4 různých polévek opravdu za směšnou cenu (30 kč malá/ 50,- velká), 1 jídlo dle denní nabídky (zrovna jsem tam mela výtečné cuketovo-lilkové lasagne, mnam) za nejakých 80 kč. Dále tam je opravdu rozmanitá nabídka salátů, wrapy, dezerty i nejaké bagety. Jsem z toho místa opravdu nadšená, přece jenom chodit na obedy za 150 každý den je darda :)

    OdpovědětVymazat
  16. To jsem se nejak rozepsala :) Ještě jsem chtěla dodat, že jsem zrovna včera četla o otevření pasta restaurace Pasta Krusta ve Vodičkový. Měli by tam těstoviny připravovat přímo před vámi a sami si určítě, s čím je chcete. Nebyla jsem tam, ale zalíbila se mi ta myšlenka, tak to tam v budoucnu plánuju navštívit... Uvidíme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji Pasta Krusta. Přímo před Vámi připraví za 3 minutky těstoviny z naprosto čerstvých surovin, vše vidíte. Pasta je taky čerstvá, vždy aldente, skvěle dochucená. Cena je od nějakých 92 korun do 180 za fruti di mare. Pasta Krusta je důkaz, že fast food nemusí být blaf, stačí vymyslet dobrý koncept. A název fast food zde skutečně znamená pouze to, že jídlo dostanete rychle, žádné nešvary jiných zařízení tohoto typu nečekejte, jíte samozřejmě z porcelánu.

      Vymazat
    2. Určitě vyzkouším, už jsem slyšela chválu z více stran, díky.

      Vymazat
  17. Když jsem ve škole, tak jednoznačně Home Kitchen. Velká polévka stojí 75,- a je s pečivem(s kamarádkou nám stačí jeden "šálek" dohromady, ale na požádání doplňují) a s vodou. Za tyhle peníze se v centru nenajím ani omylem :-) Do práce si jídlo nosím, protože pracuji v nákupním centru a byla bych závislá na fastfoodech... Kačko, nejsi fouňa, kvalitní jídlo je základ :-)
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  18. Můj favorit na oběd: Doma udělané bento (http://justbento.com/) snězené v parku před kanceláří. Akorát ta příprava zabere krapet času.

    OdpovědětVymazat
  19. Krabičky si nenosim, nerada jím v kanceláři. Sice máme pauzu jen půl hodiny a to se zrovna nikam daleo nedostanu, ale radši se projdu, dám si jogurt, ovoce, nebo v okolních restauracích polévku. Bydlim a pracuju v Děčíně a v okolí je několik přijatelných (cenově i chuťově) restaurací. Fabrika - menu za 79 (občas mě naštve obsluha, ale jídlo nikdy), na zámku v kavárně mají polévku (25), vegetarianské jídlo(kolem 50) a palačinku dne (40-50). A nebo pro Sushi (maki za 14kč kus)Na jiné než české, případně česko-italské kuchyně je to bohužel malé město. Na indickou ráda jezdím do Ústí nad Labem. Stejně tak tam mají ucházející Pho ve Fóru, česka (až staro česká) kuchyně Na Rychtě (rovněž malý domácí pivovar).
    Jinak moc nedoporučuji, klasické nešvary chemických jídel - plnidla, tužidla, dochucovadla. Brr

    V Praze doporučuji restauraci (nepamatuji si jméno) v Riegrových sadech v Sokole. Cena hodně slušná, prostředí (zejména teráska) přijatelné a jídlo pokaždé dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, indická v Ústí a pho ve Foru taky doporučuji :)

      Vymazat
  20. Krabičky nosím, když zvládám.. Jinak pracuju u Náměstí Míru, tam je spoustu věcí okolo. Nejčastěji zajdu k "Řeckému okýnku" ve Slezký (které provozuje Bulhar, cha), velký oběd za 75 Kč. K sezení to tam ale není.. A nebo Beas, indický vegetariánský fastfood, při obědě tam je ale taky dost narváno. Menu za cca 106.

    OdpovědětVymazat
  21. Nevím, jestli to zde už napadlo, ale já rozhodně doporučuji rodinnou italskou restauraci Cicala Trattoria, poblíž I.P. Pavlova v Žitné ulici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už tam teda dlouho nebyla, ale z důvěryhodných zdrojů vím, že je to pořád předražená bída.

      Vymazat
  22. Z toho si nic nedělej. Mě lidi taky dost často označují jako nafrněnou snobku. Ale i kdybych byla tak co? Můžu si to dovolit. Vydělávám si sama, jsem soběstačná, nepotřebuji chlapa... To si raději zajdu na tantra masáže k tomu sexy masérovi, který má bouli na kalhotech. Mně to prostě nevadí. Lidi akorát závidí.

    OdpovědětVymazat