úterý 9. října 2012

Prý pyré

 
Patřím  mezi tu menšinu lidí, kteří mají podzim rádi. Melancholická jsem běžně, takže pochmurnou náladu mi podzim nepřináší. Naopak mi přináší možnost být za deštivých víkendů doma, hodně vařit a pak zvát kamarády na jídlo a jejich podzimní náladu jim trochu vylepšit. Tenhle podzim je to ještě o trošku jinačí. Mám totiž od konce září štěně. Samozřejmě to nejúžasnější, nejšikovnější a nejchápavější na světě. A protože Emilčina pověst dokonalého štěněte už se roznesla po celé Praze, přijímáme neustále návštěvy, které Emilka kouše a já jím vařím. Na uvítanou, hned první společný víkend, jsem dělala kaštanový cheesecake, podle vlastního receptu. Tak tady je.
 
Cheesecaky jsem začala dělat až díky Lucii, která mi přípravu osobně předvedla. Je to jedno z jídel, které vyžadují přesnost a důslednost, abyste dosáhli té dokonalé krémové konzistence, pevného nerozmočeného spodku a ideálně i nějaké harmonie chutí. Tudíž recept je potřeba opravdu přesně dodržet, pak je výsledek zaručený.
 
Na 20 cm cheesecake jsem použila:
 
210 g shortbreads (máslových sušenek) z M&S - je to přesně jedno balení, stačilo by i 200 g + jsem o víkendu objevila opravdu dobré shortbreads v Lidlu, nebojte se je zkusit
80 g másla, které jsem trošku rozpustila v mikrovlnce
3 x 125 g Philadephie
250 g slazeného kaštanového pyré, které kupuju na podzim mražené v Lidlu a zrovna teď ho mají
90 - 100 g cukru krupice
3 vejce
50 ml smetany na šlehání
 
1 zakysanou smetanu (dala jsem 15% Yoplait)
180 g hořké čokolády (taky kupuju v Lidlu - čokoláda na vaření s 50% kakaa)
 
Ideální je připravit si suroviny předem tak, aby ty z ledničky měly pokojovou teplotu.

 
Postup je následující:
 
Ve foodprocessoru rozdrtím sušenky a přidám k ním povolené máslo. Pořádně promíchám, buď pár pulsy nebo jen pečlivě rukama. Těsto upěchuju na dno 20 cm dortové formy vyložené pečícím papírem a snažím se udělat i asi 2 cm vysokou vrstvu po stranách. Formu se sušenkovým základem dám do trouby na 180 a peču než si připravím těsto, ale max. 10 minut. Občas na to koukněte.
 
"Těsto" pak připravuju pomocí robotu a K metly, ne metly na šlehání, protože výsledkem má být krémová, nikoliv našlehaná konzistence. Nejprve míchám philadelphii, cukr a kaštanové pyré, právě pokojová teplota surovin by měla eliminovat hrudky v krému, pak přidávám vejce a následně šlehačku v tekutém stavu.
 
Těsto vleju na upečený sušenkový základ, jehož boky klidně ještě po pečení urovnám vidličkou. Není třeba vršek nějak extra uhlazovat, protože nahoru stejně ještě přijde jedna vrstva.
 
A teď to zásadní, pečení. Do trouby dám hluboký plech, který naplním vodou, do něj pak postavím pečící mřížku (můžete použít třeba i rošt na grilování, který se dává k multifunkčním mikrovlnkám). Forma tedy nestojí ve vodě, čili mám jistotu, že se těsto nerozmočí, ale stojí těsně nad ní. Při dodržení časů a teplot je pak dokonalá konzistence zaručena.
 
Na mřížku postavím formu a peču při 180 stupních rovných 15 minut. Pak teplotu snížím na 120 stupňů a peču další hodinu. Po 55 minutách pečení na 120 si rozehřeju ve vodní lázni čokoládu a metličkou pořádně smíchám se zakysanou smetanou. Až uplyne kýžených 60 min pečení na 120, vyndám formu, vyleju do ní a pokud možno uhladím čokoládovou vrstvu a šoupnu to tam na další 15 min na 120 stupňů. Po 15 minutách je hotovo.

 
Vyndám dort z trouby, dám chladnout na mřížku a kolem dokola ho objedu nožem (jen kolem horního okraje), aby mi pak při otevření formy nepopraskal. Když solidně vychladne, dám ho do ledničky nechám chladnout dál, ideálně přes noc. Teprve, když je opravdu studený, vyndám ho z formy. Pak takovým Luciiným chvatem odstraním ten pečící papír, ale když je dort pořádně studený, půjde to i bez chvatu. Před podáváním ho nechte trochu ohřát v pokojové teplotě.
 
A teď poslední trik, který mi Lucie prozradila až po krájení, a proto tu není jediná kloudná fotka. Krájejte ho nožem, který před tím namočíte do horké vody. Krásně prořízne čokoládovou vrstvu, a uděláte úhledné kousky. Po každém zakrojení namočení do horké vody opakujte a otřete nůž.
 
A to je celé, satisfaction guaranteed!

19 komentářů:

  1. Oooo...! Zní to strašně složitě, ale asi se odhodlám. Nad cheesecakem přemýšlím už hodně dlouho a od chvíle, co jsem před pár dny ochutnala v mé oblíbené cukrárně jeden vpravdě dokonalý, už jsem vážně nalomená. Takže děkuju za podrobný návod :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš jen zdlouhavě popsané, ve skutečnosti je to hodně snadné, důležité je dodržet dobu a teploty pečení a neotevírat formu dokud není cheesecake opravdu studený, aby nepopraskal. Pokojová teplota surovin, už je jen bonus, aby byl opravdu hladký a krémový. Taky jsem se toho bála, ale po první názorné ukázce se druhý hned krásně povedl, takže do toho!

      Vymazat
  2. Tak jsem dnes zajela do Lidla, kam normálně nechodím, všude na mě vykukoval Marek Vašut, ale kaštanové pyré už je vyprodané...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ješte dorazí další várka, loni ho měli tak nějak přerušovaně... nebo jsem jo všechno vykoupila já :).

      Vymazat
  3. Emilka je zlata ! Cheesecake mam rada, kastanove pyre jakbysmet, Marka Vasuta ve francouzskem Lidlu jen tak neuvidim ;-) zato pristi tyden budu mit plne kose maronu, tak na to pujdu. Zvlaste, kdyz Lucie vytahla posledni eso z rukavu ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá božsky!!! Bohužel v Lidlu pyré ani jedno a paní řikala, že už nebudou... =/ nějaký jiný tip, kde ho sehnat??
    Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, to mě mrzí. Já kupovala další v pondělí. Prý mají pyré ve skleničce jako od marmelády celoročně i v Intersparu (nevím, jakou to má konzistenci), taky to mívají v obchodech s maďarskými specialitami. Moje zkusenost je, že Lidly bývají dost různě zásobené, co není v jednom bývá v druhém, jestli máte poblíž ještě nějaký, zkuste to tam.

      Vymazat
  5. Nádherný přírůstek!
    A zajímavý recept - jedno pyré mám v mražáku, tak to vyzkoušíme!
    Jen pro zajímavost - i hafani mají svou kuchařku: http://hafjentak.blog.cz/1106/stravovani-nasich-milacku

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný chlupáč na protičurací podložce pro mimina :-) A perfektní cheesecake k tomu, co víc si přát. Cheesecaky miluju, takže až někde schrastím kaštanové pyré (nemáme u nás Lidl, sakra), tak jdu do něj, čestný skautský!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to vlastně měla být podložka, na kterou čůrat měla, ale nechtěla to pochopit, protože se jí na ní dobře leží :). To je ovšem míň šokující, než že u vás není Lidl, myslela jsem, ze je úplně všude.

      Vymazat
  7. lia: Přivezla jsem si kaštanové pyré z Rakouska a po otevření plechovky zjistila, že je neslazené - nemáte prosím někdo zkušenost, jak jej nejlíp zpracovat (do sladkého pokrmu)? S čím smíchat, jak osladit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych v tom žádné záhady nehledela, prostě bych postupně přidávala cukr, až by mělo pyré požadovanou sladkost. Klidně by šel i vanilkový cukr, záleží, co z něj budete dělat. Z neslazeného bych udělala nádivku.

      Vymazat
  8. Mě by zajímalo, kde na podzim sehnat kaštany, nečínské provenience, klidně z Itálie, v české ani nedoufám. Loni jsem kaštny koupila jednou, z Itálie, byly opravdu krásné. Pak už byly k sehnání jen nelibě vypadající z Číny a odolala jsem. Nemáte nějaké tipy? Díky.

    Pamatuju si, jak na jedné služebce v Maďarsku jsem šmejdila v tamním supermarketu, kde jsme si dali na chvíli pauzu a hledala kaštanové pyré. Mí kolegové z toho byly úplně hotoví a já si nadšeně vezla domů 3 kostky:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak u nás sa ešte nerozkríklo o výbornom gaštanovom pyré z Lidla a tak som mohla vyskúšať tento super recept v celej jeho kráse a chuti ;)
    Dík, má veľký úspech :o)

    OdpovědětVymazat
  10. Je výborný, i když musím říct, že Shortbreads z Lidlu jsem buď přepekla (ale spíš ne), anebo mě jejich chuť a konzistence v korpusu nějak nebavila... příště dám nějaké jiné svoje oblíbené, ptže to všechno NAD korpusem je skvělý!!!
    Díky, Zuzana

    OdpovědětVymazat