neděle 13. ledna 2013

Dobré křupání a bez povídání

Taky se vezete na vlně pekařské euforie vzedmuté panem Cuketkou a Maškrtnicí? Sháníte kvásek, krmíte, kynete a pečete? Bezva, chválím vás, ale nepište mi prosím, jak se váš kvásek jmenuje, kde spinká, co papá a neptejte se mě, jestli není nemocný, když se mu na povrchu odděluje voda. Jsem na Julianu (Maškrtnici) a Martina (pana Cuketku) hrozně pyšná, je neuvěřitelné, co svým entuziasmem dokázali. Mě nakazili cca před rokem, od té doby krmím, hnětu, kynu a peču a z každého pecnu mám radost. Je to věda i zábava v jednom, je to to nejobyčejnější z obyčejného, to nejlevnější z levného a přesto je doma upečený chleba  nespočetněkrát cennější a lepší než ten kupovaný. Zkuste přijít na návštěvu s lahví skvělého vína a pecnem ten den upečeného chleba a vsaďte se, že až vás pozvou příště, rovnou si řeknou o ten chleba.To samozřejmě neplatí jen pro chleba, ale i pro další pečivo.


Zároveň ale přiznávám, že mě ten kváskový ohlas maličko děsí, viz  některé diskuze v FB skupině PečemPecen.cz. Tak prosím, pečte chleba, housky, dalamánky i bagety, ale uchovejte si u toho zdravý rozum. A abych přispěla se svou pekařskou troškou do pomyslného mlýna (v tom opravdovém jsem byla v pátek kupovat mouku, holt když člověk furt peče, má velikou spotřebu), přidávám dnes recept na karlovarské rohlíky, převzatý a jen lehoulince upravený z Kouzla kuchyně Čech a Moravy od Romana Vaňka. Bez kvásku se tentokrát obejdete.


Na 12 menších rohlíků budete potřebovat:

500 g pšeničné hladké mouky
90 g rozpuštěného másla + něco na pomazání
8 g soli
8 g cukru krupice
25 g droždí
235 vlažného mléka


I u tohoto receptu využijete robota. Vlastním ho teprve dva roky, a několikrát týdně si říkám, jak jsem bez něh mohla žít. Pokud se vy bez robota stále obejdete, v postupu se pro vás nic nemění, jen to, že budete muset zapojit svaly a hníst těsto intenzivně ručně. Tak směle do toho, do mísy od robotu/zadělávací mísy  nalijte vlažné mléko, přidejte mouku, sůl, cukr, rozdrobené droždí a rozpuštěné máslo. Hnětacím hákem nebo vařečkou hněťte cca 10 minut až bude těsto spojené a krásně vláčné. Byla jsem překvapená, jaké má těsto příjemnou konzistenci. Těsto přendejte na pomoučněný vál, trošku zpracujte rukama a vytvořte z něj 2 stejné bochánky, které buď pomoučněte nebo ještě vyválejte v mouce, co vám zbyla na válu. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu odpočívat. Po hodině z bochánků stále na pomoučněném vále vyválejte kruh a nebojte, jde to v pohodě, bochánek stlačte rukou, kruh stále máte a pak jen rovnoměrně rozvalujte do stran, až se dostanete na tloušťku 4 mm. Kruh rozkrojte na 6 stejných dílů (trojúhelníků). Já nejdřív krájela na polovinu a tu pak na třetiny. Jednotlivé trojúhelníky pak stáčejte od základny po špičku, čili začněte na široké straně. Konce rohlíku pak zmáčkněte k sobě (ale půjdete lépe na konci kynutí, až bude pomazaný máslem) a taky se snažte přitlačit špičku uprostřed. Trošku to zahněte do měsíčku a z vnější strany 6x nařízněte asi tak do 1/3 tloušťky. Jde to i bez toho, ale naříznutí zaručuje krásný tvar a křupavost. Ušoulané rohlíky rozdělte na 2 plechy, použití pečícího papíru je dobrovolné (ale člověk je pak zas nemusí mýt, že jo) a nechte 40 minut dokynout. V průběhu kynutí zapněte troubu a nechte vyhřát na 230 stupňů. V Kouzlu radí potřít rohlíky těsně před pečením chuťově neutrálním olejem, výslovně odrazují od oleje olivového. Použila jsem rozpuštěné máslo a bylo. Každý pekař ví, že bez rozprašovače vody na kytky se neobejde, takže uchopte rozprašovač, párkrát stříkněte do trouby, šoupněte tam plech, zavřete dvířka a 15 minut pečte a těšte se (a zase, v Kouzlu snižují teplotu na 200 stupňů, což jsem přehlédla, ale upečení mi přišlo perfektní). Pekla jsem každý plech zvlášť, protože než jsem jednotlivé bochánky rozválela a udělala z nich rohlíky, nějaká ta minutka utekla, takže mi to přišlo "fér" vůči druhému plechu.

Výsledek předčil moje očekávání, rohlíky byly krásné, zvenku křupavé a zevnitř neuvěřitelně vláčné. Zvlášť to křupnutí špičky, ach ..., ať mě nikdy nepotká alergie na lepek.

28 komentářů:

  1. Vypadají výborně a jednoduše. Třeba se do nich také někdy pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusťte, úplně je vidím jak se pečou někde na horách na chalupě, venku sněží a vevnitř to voní ... fakt to nic není.

      Vymazat
  2. Kačko, mě ten Váš blog moc baví. Zatím jsem podle Vás nic nepekla, ale inspirace je to obrovská (není to proto, že se mi péct nebo vařit nechce, to ne, jen nějak teď řeším víc věcí a jsem ráda, když uvařím rychlovku a sem tam lupnu nějaký ten koláč)!
    A hlavně, fakt mi sedí Váš styl psaní. Píšete pěkně s lehkostí a vtipně. To mám ráda. Děkuju za příjemné chvilky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a přeju, ať se "věci" brzy vyřeší a můžete si užívat vaření i pečení. Většina receptů tady je snadná a nezabere moc času, až třeba na nějaké delší kynutí nebo pečení, ale k tomu zas není potřeba ani přítomnost.

      Vymazat
  3. Dobre, nepisu, jak se muj kvasek jmenuje, pac ani jmeno nema a svoje nadseni z nej vyjadrim maximalne tak na blogu, jestli se mi ten chleba povede ;)

    Ale rohliky jsou krasny a nadseni z robota plne chapu - dedecek (vrchni sefkuchar nasi rodiny) ho poridil uz pred peknymi par roky a od te doby na nej nikdo doma neda dopustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nadšení z kvásku a pečení je namístě :), chleba se určitě povede, když má člověk s pečením a vařením zkušenosti, tak brzy přijde jak na to a pak už je to jenom radost. Držím palce.

      Vymazat
  4. Mě se osvědčilo potírat rohlíky před pečením vlažnou vodou s kapkou octa: http://toffo.blog.cz/1107/rohliky-od-noskovice

    OdpovědětVymazat
  5. .. tak, a jsem o námět na blogový článek chudší.. ;-) Dělám si srandu, ale "Karlováky" jsem opravdu plánoval. Ty Vaše vypadají úžasně, a úplně u mě vyvolaly tu chuť na jazyku. Jako dítko školkou povinné jsem totiž tyhle rohlíky miloval - s kávovým termixem nebo debrecínskou.. :-) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podivovala jsem se u oběda té kombinaci s termixem, ale kamarádky mi vysvětlily, že je to úplně normální :). Já si je teda dala s máslem a šunkou a už bych pekla zas.

      Vymazat
  6. Jé, zrovna včera jsem taky pekla svoje první kváskové rohlíky, sice je nemám tak krásné jako ty, ale jsou strašně dobrý! Kváskování prostě budiž pochváleno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsou teda z droždí, klasický recept, ale kváskové pečivo má samozřejmě zelenou.

      Vymazat
  7. Kvásku zatím odolávám a to hlavně proto, že se mi nechce matlat s kynutým těstem, je to docela hokna (robot tu bude co nevidět). Když jsem ale uviděl tyhle rohlíky, musel jsem je vyzkoušet.

    Hned ze startu jsem do sypkých ingrediencí v míse nalil dvojnásobek mlíka, asi proto, že jsem předtím studoval recept, který dávala toffo. Takže jsem pak musel hníst těsto z kila mouky. S konzistencí jsem před kynutím úplně spokojený nebyl, když jsem ale šoulal rohlíky, věděl jsem, že je tohle úplně nejlepší kynuté těsto, jaké se mi zatím povedlo. Parádně tvárné, pružné, vůbec se netrhalo.

    Výsledný produkt? Rohlíky, jaké jsem snad dvacet let nejedl. Těším se na snídani. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, taky mě ty rohlíky nadchly. Robota doporučuju, zvlášť když pečete ve velkém. Bosch Mum je za slusné peníze a hodně lidí si ho chválí.

      Vymazat
    2. A který typ přesně Kačko?

      Vymazat
    3. Který typ přesně Bosh Mum? Já fakt nevím, stačí trošku prošmejdit internet, ve fóru u Cuketky je na to speciální vlákno. Já mám Kenwood Kmix a jsem s ním moc spokojená. Ideální kombinace design/cena/výkon.

      Vymazat
  8. Popsala bych to asi jako rohlíkový orgasmus;-) Akorát moje snaha nejíst bílé pečivo a navečír zvláště jde tímto dost do kopru. Proč nepíšeš o nějakých ultrazdravých jídlech, s hodně vlákniny, nízkým glykemickým indexem a kalorickou hodnotou?!:-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počítám tedy, že je to otázka čistě řečnická, ale proto, že je zima a ta zrovna nenahrává ultrazdravým nízkokalorickým jídlům. Jeden rohlík ještě nikdy nikoho nezabil, pokud tedy neměl nějakou šílenou alergii na lepek, takže bych se toho nebála :).

      Vymazat
    2. Tak rohlíčky byly tedy dva a jeden z nich jsem si "osolila" paštikou z husích jater, ehm. No tak těžko mi v noci dlouho nebylo, takové dobroty na noc jím málokdy. Ale stálo to za to, úspěch byl veliký:-)

      Irresistible

      Vymazat
  9. Rohliky byly skvele! Sobotni svacina a nedelni snidane se diky nim staly o neco vyjimecnejsimi, jeste vlazne s maslem a medem nemely chybu (prvni jsem snedla jen tak a chutnal mi moc). Skoda jen, ze kdyby je chtel mit clovek jeste vlazne k snidani, musel by si kvuli kynuti dost privstat.
    Klara

    OdpovědětVymazat
  10. Tu kuchařku mám čerstvě doma a jen zírám, co všechno jsou v ní za recepty - třeba punčový řez nebo indiánky:) Rohlíky se chystám vyzkoušet, moc se na to těším, ten vaše vypadají povedeně:)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem se velmi volně inspirovala, pekla jsem teda z kvásku (celozrnného špaldového, ale jak se jmenuje neřeknu :-)), místo mlíka jsem dala podmáslí, co mu už hrozil v ledničce výbuch a výsledek přečil všechna má očekávání. S těstem se dalo úpln mazlit a rohlíčky jsou tak krásně buclaté a chuťově skvělé, že jiné asi péct nebudu.
    Takže ačkoli nakonec vzniklo něco zcela jiného, děkuju ti Kačko za nakopnutí a můžu odkaz na tvé původní Karlovaráky dát k sobě na blog spolu s mým upraveným receptem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to se ví, tak já nebudu loudit poměr droždí/kvásek a počkám si na tvůj příspěvek.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Madlo, já jsem debil, omylem jsem to vymazala a nedokážu to vrátit zpátky. Pokud budeš mít čas, napiš prosím ještě jednou, určitě bych to chtěla zkusit, děkuju.

      Vymazat
  12. Také jsem pekla,byly skvělé, s těstem bylo velmi jednoduché pracovat.Snědli jsme je hned ten den a úspěch mě natolik navnadil, že se pustím do další rohlíkové akce.

    http://www.yummy-muffin.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Asi budu za trubku ale já se tak polehoučku pomaloučku začínám pouštět do "větší kuchyně" ... Kolik je 8g cukru a 8g soli? Dá se to nějak zvládnout bez váhy? Aspoň prozatím... Na mouku mám odměrku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takvrchovatější kávová lžička. Ale já si osobně myslím, že vařit, resp.spíš péct bez váhy blbost. Ty odměrky jsou strašně nepřesné, což se dá právě na váze krásně odměřit.

      Vymazat