úterý 9. července 2013

Zčervená, zčervená, až pohladí mi kolena?

Doufám, že sakra jo, protože když zrovna nepadám do kanálu a nemám tudíž nohu samou modřinu, tak bych svoje nohy označila  za docela výstavní. Snídaňový nápad už tu byl (ačkoliv, co si budeme povídat, sezóna jahod je ta tam a on až do víkendu bůhvíkde), ale co bude k té slavné večeři, toť otázka. Opakovaně se mi osvědčilo risotto. Rozumíte, je to docela atraktivní a ne superběžné jídlo, ale zároveň to jednoho neodrovná na zbytek večera, noci, života...


Jenže risotto s čím? Milánské, když mám doma šafrán? S krevetama a lososem (to bych musela do Makra, čili by to muselo vyjít na sobotu)? Nebo jen s Amarone della Valpolicella, jako ho mají v Alriso? Těžká volba, chápete, že jo?


A taky nechci vypadat jako děvče s nosíkem nahoru, co jí jen samé lepší věci, spíš bych ráda byla za holku do nepohody (jakože to já opravdu jsem). S ohledem na sezónu, dostupnost surovin, barvu a náladu z toho jednoznačně vychází risotto s červenou řepou (za předpokladu, že nemá nějaké trauma ze školní jídelny, musím to připsat na pomyslný seznam otázek, který Martin už několik týdnů sestavuje, ale zatím jen přibývají a žádná zodpovězená neubyla).

Kdybyste to náhodou nevěděli, risotto s červenou řepou je boží. Vypadá krásně, chutná skvěle a ingredience na něj se v mé lednici a spíži najdou dost často (v neposlední řadě je třeba vzít v potaz, že řepa má dlouhou sezónu, takže není žádný spěch jako s těma jahodama). Odpustíte mi, když vám jen popíšu, jak na něj, ale neuvedu přesné poměry surovin? Ona ho dělala skoro stejně i Petra Pospěchová, tak si můžete vzít inspiraci u ní.

Pokud jde o rýži, není odpověď na otázku, jakou na risotto použít, úplně jednoznačná. Carnaroli, vialone nano, arborio? Mám pocit, že tady se hodně používá arborio, ale já si většinou z Itálie vozím carnaroli. Není pochyb o tom, že správné risotto má být krémové, ale nerozvařené, zrnka hotové rýže mají být pevná, dost možná víc al dente, než si myslíte. Se kterou se vám to povede, ta bude ta pravá. Taky záleží na tom, co máte k rýži v plánu přidat.

Já při posledním testu o velikosti dvou porcí použila:

rýži carnaroli
1 malou červenou cibuli a 1 šalotku
2 středně velké červené řepy
prosecco (ale bílé víno to spraví taky)
kuřecí vývar
spoustu grana padano
máslo, olivový olej
sůl

Když vařím risotto, do základu používám olej v kombinaci s máslem - půl na půl nebo přepuštěné máslo. Tuk rozehřeju v pánvi přiměřeného objemu, přidám cibuli/šalotku nakrájenou na malé kostičky a po chvilce i červenou řepu nakrájenou na drobné kostky. Chvilku smažím, až je řepa lesklá, taky jakoby zesklovatělá, přidám rýži, dám tomu další minutku a zaleju přiměřeně proseccem/vínem. Přiměřeně je asi tolik, aby to neplavalo, ale zároveň aby byl celý obsah tak akorát přikrytý vínem. Za občasného míchání nechám víno odpařit, resp. vsáknout se do rýže a přidám vývar. Přidávám po sběračkách, zase tak, aby byl obsah pánve těsně ponořený. Jak se vývar vsákává a odpařuje, rýže měkne. Přidávám pořád dokola, až je rýže téměř hotová podle mých představ (vařím na takový středně malý výkon). Nakonec vypnu sporák, vmíchám sýr a přidám kousek másla. Přikryju pokličkou a nechám  max 10 minut dojít. Pořádně promíchám, podávám a doufám, že to klapne.

Co byste mi na první zásadní večeři poradili vy? Rozumíte, na tu večeři, o které se jednou bude vyprávět vnoučatům s lehkým ruměncem ve tvářích při vzpomínce na to, jak byla babička šikovná (mrk mrk)?

11 komentářů:

  1. Tak rizoto s řepou jsem ještě neměla. A to se považuju za milovníka řepy. Nicméně k té "první večeři"..težko říct. Když o tom tak přemýšlím, ani nevím jestli u nás nějaká taková proběhla. Achjo, jsem ostuda ostudná :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To risotto je fakt výborné, doporučuju. Zvlášť, když je teď mladá řepa. Jinak já mám takovou šílenou paměť, že si pamatuju úplně všechno - jídlo, slova, vůně, co měl kdo kdy na sobě... samozřejmě kromě důležitých věcí, jako třeba "učivo" na zkoušky. Moje nejlepší kamarádka se mi kvůli tomu směje a obecně je to spíš prokletí než výhoda.

      Vymazat
  2. Ja bych doporucil,kdyz uz risotto, nezapomenout do nej pridat ryzi. (-; nebo ti muzu dovyzt konzervu surstromingu, to je pry zazitek na cely zivot s jistotou ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, na co já u toho psaní myslela, nebo že by to bylo tím spritzem, co jsem vypila :)? Užívej dovolenou.

      Vymazat
    2. Diky, uzivam v ramci moznosti naplno. Ale uz se mi to krati, ve ct v noci mi jede trajekt... At ti ta vecere vyjde, i s happily ever after (-;

      Vymazat
    3. Naštěstí ještě není nic domluvené, tak se nemusím nervovat :). Díky!

      Vymazat
  3. Risotto s červenou řepou miluji, upeču ji v troubě na soli, pak polovinu nakrájím na malé kostičky a druhou polovinu rozmixuji, je pak luxusně hedvábné.
    Ale na ...tenkrát poprvé bych zvolila něco, co si můžeš z větší či celé části předpřipravit, protože stát a míchat risotto se může nevyplatit :-) co nějaké "tapas", salát...?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si zas říkám, že by měl být pohled na mě v kuchyni pro mého potenciálního partnera atraktivní, protože by se mu naskýtal velmi často :). Taky musím nenápadně vysondovat, co má vlastně rád, to by měl být základ.

      Vymazat
  4. Mě nejvíc zaujalo tohle risotto, který bych chtěl vyzkoušet:
    http://youtu.be/SMOLzkErs-o?t=3m44s

    Ondřej Chutný

    OdpovědětVymazat
  5. A mě to přijde jako vhodně zvolená večerní varianta a to z více důvodů- je to efektivní, chutné, lehce stavitelné, nenáročné na suroviny, čas i přípravu a jako bonus mǔžeme dodat, že zasviníme jen jednu pánev ;) Já právě včera dělala z lesních hub (když už jsme si je hrdě donesli z lesa...) doplněné o pořádnou hrst sušených hřibů a pro krásu doplněné hráškem. Sýr byl teda Gran Moravia, především proto, že jsem ho měla od nás z Orrera v lednici pořádný výsek. Řepa bohužel u nás moc nefrčí- školní řepné "salátové" trauma nedokázala přemoci ani sebevětší snaha o resuscitaci a napravení pověsti téhle barevné zeleniny. Děláváme ho ale s mrkví a musím říct, že barvou i chutí tomu řepnému statečně konkuruje ;)
    Takže tohle mi přijde jako moderní a dobře trefená volba. Ty ohrané scénáře " steak, chilli, ústřice, čokoláda" jak je známe z amerických filmů a dámských časopisů (jakože obecně ani proti jedné z těchto surovin nic nemám) na mě působí jako ohraná a zbytečná snobárna.
    Momentálně jsem na cestě přes moře, tak doufám, že i tam pak bude další mocná inspirace, která by se dala po návratu efektivně využit :)
    Arion

    OdpovědětVymazat
  6. My jsem s mým přítelem měli 1. večer jen víno ale je fakt, že to bylo 1. rande a potom byla 1. snídaně, a to míchaná vajíčka na špeku :-)
    Na první večeři jsem (po 14-denní známosti)udělala srnčí řízky (předtím naložené v cibuli)a vzhledem k tomu, že jsme spolu dosud (1,5 roku) a plánujeme svatbu, byla to dobrá volba :-)

    OdpovědětVymazat