Takový byl pro mě Barista roku 2014.
Shodou okolností jsem byla jedním ze senzorických porotců v semifinálových
kolech a můj kávový svět už nebude nikdy jako dřív. Jak by mohl, ráno jsem si
obodovala vlastní cappuccino (po té, co jsem předělala espresso) a nedopadla
jsem slavně.
Váhám, co všechno vám popsat a
prozradit. Soutěž Barista roku pořádá česká odnož SCAE od roku 2004. Postupně
přibylo soutěžících i soutěžních kategorií. Nejnovější disciplínou je Brewers
cup (soutěž v alternativních metodách přípravy kávy). Letošní počet
přihlášených účastníků v hlavní soutěži byl 24. Semifinálová kola
probíhala v pátek a v sobotu (2. a 3.5.2014) v Arkádách Pankrác
na veřejném podiu. Pro dobro soutěžících, diváků i porotců, hodnotily semifinálová
kola dvě poroty. Každá porota měla sedm porotců, hlavního porotce (head judge),
dva technické porotce a čtyři senzorické porotce. Finálová porota už byla jen
jedna, složená z porotců ze semifinálových kol a kromě zmiňovaných sedmi
porotců ji doplnili ještě dva stínoví porotci, aby porotě neuniklo opravdu
vůbec nic. Možná si kladete otázku, co jsem mezi porotci dělala já. Kladla jsem
si ji také.
Strávit několik dní s kávovými
hvězdami z celé Evropy, byla pro mě ta největší a vlastně jediná odměna, funkce
porotce je neplacená. Co měli moji spoluporotci společného? Neuvěřitelné
množství znalostí, schopností v oboru a skromnost. Nikdo na nikoho
nemachroval, nikdo se vlastně ani nepozastavoval nad tím, že já „v kávě“
nedělám. Naopak. K mému údivu a dojetí byla hodně ceněná moje schopnost
všímat si detailů a profesionality baristů ve vztahu k zákazníkům, což
patří rovněž mezi významná hodnocená kritéria a lidi z oboru mají tendenci
spíše tendenci ke shovívavosti. V pauzách si navzájem vyměňovali zkušenosti
a já si jen snažila všechno zapamatovat. Co kdybych přece jen jednou utekla od
práva ke kávě.
Soutěž probíhá a hodnotí se podle
pravidel platných pro světové mistrovství, na kterém budou Českou republiku
reprezentovat vítězové jednotlivých soutěžních kategorií, a letos se koná v Rimini
a Melbourne. Pravidla jsou velmi podrobná, jak pro soutěžící, tak pro porotce.
Jejich znalost, je základním předpokladem úspěchu v soutěži, což si
zdaleka neuvědomili všichni letošní soutěžící a zbytečně ztráceli body.
Neuvěřitelně podrobné jsou i tzv.
scoresheety, kam porotci zapisují všechny hodnocené ukazatele. Jejich přípravou
jsme trávili každé ráno, tolik jsem toho rukou napsala naposledy na VŠ, když
jsem si ještě dělala ručně zápisky. Po scoresheetech následovala každodenní kalibrace,
kterou jsme ovšem ještě před zahájením porotcování strávili celý čtvrtek. Aby
porota mohla fungovat, musí hodnotit stejně, jinak řečeno, musí být
zkalibrovaná. To vyžaduje nejen dobré senzorické předpoklady všech porotců, ale
také velmi podrobnou znalost pravidel a schopnost se oprostit od vlastních
chuťových preferencí. Abychom zkalibrovaní byli, hodnotili jsme jednu kávu za
druhou, espressa i cappuccina a překvapivě snadno jsme nalezli shodu. To pro mě
bylo jedním z největších překvapení, hodnocení stejných káv se lišilo
minimálně (v soutěži se pak někdy stalo, že porotci nedostali úplně stejné
kávy, někdy se lišil shot espressa, jindy zas mléko v cappuccinu nebo
množství surovin v signature beverage (volný nápoj), takže se hodnocení
rozcházelo.
Potěšilo mě, že do finále se dostali ti,
co byli nejvíce připravení. Nebyla to otázka náhody. Každému ze soutěžících se
něco malého nepovedlo, nebylo to o tom, kdo udělal za život nejvíce espress
nebo cappuccin, bylo to o tom, kdo se připravoval, včetně čtení pravidel,
sledování světových soutěží atd.. Každý má stejné šance. Vítězství Michala
Kocmana bylo zasloužené. Všichni účastníci můj obdiv. Zvládli to se ctí!
Já budu poslední 4 dny ještě dlouho
vstřebávat. Jsem vděčná Petře Davies Veselé a Gwilymovi za to, že mě vzali do
party a hrozně moc mě toho v krátké době naučili. Obdivuju jednoho každého
z porotců za to, co v kávě dokázali, a jsem ráda, že jsem s nimi
mohla trávit čas. Těším se, že je navštívím v jejich kavárnách všude možně
po světě. Slibuju, že pokud jde o kávu a senzorické schopnosti obecně, budu na
sobě makat, hrozně mě to baví. A když to okolnosti a SCAE dovolí, možná budu
příští rok zase sedět v porotě.
Jo, a kdybych mohla vybrat baristu roku
náhodně, bez ohledu na soutěž, byl by to stejně Jarda Tuček, obrovský
profesionál, kterého obdivuju stejně, jako ty, co se mnou byli v porotě. A nejen pro rok 2014. Čím to je, že ti, co toho tolik umí, jsou zároveň tak skromní a pokorní?
Pokud vás zajímají nějaké detaily
z hodnocení, neváhejte se ptát v komentářích.
Hezky napsané a zprostředkované. S tím závěrem souhlasím. I v mém oboru (IT) je plno lidí, kteří mají "plnou hubu keců" jak jsou dobří. Ti, kteří jsou opravdu dobří, o tom nemluví a člověk to na nich prostě pozná a jejich práci vidí.
OdpovědětVymazatZajímalo by mě hodnocení volného nápoje. Jak se dá odlišit relativně jednoduchý nápad Ondrův (kterého já osobně moc obdivuju) od přípravy, kterou předvedl Franta? Je to jen otázka chuti nebo celé přípravy?
Děkuju,
David "Makovec" Moravec
Díky, Davide. V téhle kategorii se hodnotí řada věcí nejdůležitější je chuť nápoje, ve které musí být dominantní chuť použitého espressa. Hodně bodů je ale také za: well explained, introduced and prepared a creativity and synergy with coffee. Porotci chtějí informace, chtějí vědět, proč soutěžící používá to a to, kolik toho dává, a co tím chce dosáhnout. Chtějí vidět jak nápoj připravuje atd. Na "složitosti" a počtu ingrediencí nezáleží. Smyslem všeho by tu mělo být vyzdvihnutí chutí espressa, a to nějakou kreativní formou. Jakože, jsou v něm cítit meruňky, tak dám meruňkovou marmeládu, je soooo odschool. Michal byl v tomhle včera opravdu dobrý. Za mě, v jednoduchosti je krása a baristovi to může ušetřit cenný čas, akorát to chce geniální nápad :).
Vymazatdiky za report! na tohle jsem od nekoho cely vikend cekala a ani by me nenapadlo, ze se mi toho dostane od porotce primo! diky diky!
OdpovědětVymazat:), díky.
VymazatKrásný a velmi čtivý článek. Mimo jiné jsem moc ráda, že jsme se konečně potkaly naživo.
OdpovědětVymazatDěkuju, za pochvalu i včera za milou společnost.
VymazatKačko, píši si do paměti: nikdy! nedělat Kačce kafe! :)
OdpovědětVymazatAle na to s Magdou na Kladské se hodně těším. A neprásknu jim, s kým tam přijedu :-D
Díky za hezké a poutavé povídání o pro mne tak obyčejné záležitosti, jako je TO černé v hrnku...(stydím se, hodně...).
Polepším se - v rámci zachování přátelství :)
Hanka R.
Ale! Ty jsi baristka a tajíš mi to? Nebo vlastně ne a svojí práci děláš strašně dobře? Až někdy přijedeš do Prahy, ukážu ti v různých kavárnách všelijaké alternativní metody přípravy kávy, tu, kterou si vybereš, tě pak naučím a budeš si doma dělat nejlepší kávu z celého Chebu a okolí :).
Vymazat