úterý 10. března 2015

I snaha se cení

Přála bych si umět péct krásné dorty. Takové dorty, co berou dech jen svým vzhledem. Ale to chce trénink. A trénink si žádá příležitost. Jenže kolikrát za rok bych měla péct dort, abych se to naučila? A naučila bych se to sama jen tak, nebo bych potřebovala rady zkušených cukrářů, kteří by mi řekli, jak dort potáhnout, možná i rovně prokrojit, jak udělat polevu, aby byla lesklá a hladká...? Ale nemusí být dokonalé hned, ne? Hlavně, že jsou dobré! A že se snažím, nevzdávám to a dělám dorty jiným radost.


Těmi krásnými dorty nemyslím barevné šílenosti z fondánu, dorty, co vypadají jako zvířata, lidi, domy apod... Myslím, jednoduché a úžasně dobré dorty bez zbytečných umělých barviv a serepetiček, které zkrátka vypadají hezky. Víte co myslím? Nevíte, tak se podívejte na dorty Lindy Lomelino. Linda je mým aktuálním cukrářským idolem a její mrkvový dort de luxe je mým prvním pokusem na cestě ke krásným, dobrým a přitom jednoduchým dortům. Co vy na něj?

Recept jsem našla při pročítání Lindina blogu a už mi nešel z hlavy. Vyzkoušela jsem ho při příležitosti narozenin mé milé kamarádky Pavli a hned pár dní na to jsem ho zopakovala k narozeninám pro kolegyni Pavlu. Pavli a Pavla, to se ví, že musí mít stejný dort, n´es pas?

Recept jsem uzpůsobila na dvě 20 cm dortové formy, protože Linda používá formy s menším průměrem.

Na těsto jsem použila:

200 g másla
4 velká vejce
200 g cukru krupice
160 g tmavého třtinového cukru
240 g hladké mouky
2 a půl lžičky prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
1 lžíci mleté skořice
330 g jemně nastrouhané mrkve
130 nasekaných vlašských ořechů
200 g jablečné přesnídávky
a navíc malou hrst kandované pomerančové kůry

Krému jsem udělala dvojnásobné množství a nelituju. Něco jsem ujedla, ale většinu jsem použila:

200 g másla
600 g krémového sýru typu Philadelphia
cca 300 g cukru moučka (ale dávala jsem po lžících od oka, takže ochutnávejte, aby krém nebyl zbytečně sladký)
1 lžička vanilkové esence

Na ozdobu:

100-150 g kokosových chipsů (prodává Diana Svět oříšků nebo DM a děkuji všem, kdo mi na Twitteru poradili kam pro něj)

Příprava nebyla žádná věda, v zásadě nejproblémovější mi přišlo dort rovně prokrojit, ale když si před tím nedáte pár koktejlů s kamarády, určitě vám to půjde lépe než mně. Druhý dort už ovšem dopadl velmi uspokojivě.


Takže, předehřejte si troubu na 175 stupňů, vymažte 2 dortové formy o průměru 20 cm máslem a vysypejte moukou (já dolů dávám pečící papír. Rozehřejte máslo a nechte ho vychladnout. Utřete vejce s cukrem, přidejte máslo a vanilkovou esenci a míchejte až se vše spojí. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí a prosijte do těsta. Míchejte až se vše spojí. Přidejte mrkev, ořechy, kandovanou kůru a přesnídávku a opět míchejte až se vše spojí. Těsto rozdělte rovnoměrně do obou forem a pečte 45-50 minut. Vyzkoušejte pomocí špejle, jestli už jsou korpusy dostatečně upečené. Korpusy nechte vychladnout na mřížce. Já je nechala vychladnout, pak zabalila do fólie a nechala přes noc v lednici, než jsem je prokrojila, promazala a sestavila dort. Četla jsem to v moudrých radách nějakého cukráře. Korpusy se nedrobily a šly krásně prokrojit.

I krém jsem si připravila den předem, aby byl dostatečně tuhý a dobře se s ním pracovalo. Máslo je třeba nechat povolit, raději víc a vše smíchat dohromady. Já použila bleneder, aby byl krém opravdu hladký.

Pak jsem sebrala odvahu a oba korpusy rozkrojila podélně na dvě půlky a vznikly mi tak 4 pláty těsta. První plát jsem promazala krémem, přiklopila dalším a pak zas a pak zas. Po sestavení dortu jsem, jak radí Linda, pokryla celý dort tenoučkou vrstvou krému a dala na 15 minut do lednice. No a pak jsem ho jen pokrývala dalšími vrstvami krému a snažila se ho nějak uhladit a vyhrát si s tím. Což bylo vlastně zbytečné, protože všechny nedokonalosti se daly následně zamaskovat vrstvou kokosových chipsů, takže by nikdo nepoznal, kde byl jaký hrbolek, rýha, vráska v krému... Ale víte co jsem říkala, je třeba trénovat!

No a bylo to. Krásný dort jako na obrázku a šťastná holka spokojená s tím, co dokázala.

Praktická rada na závěr. Pokud budete dort dělat a budete k tomu mít příležitost, ozdobte ho kokosem až těsně před podáváním. Chipsy jsou totiž krásně křupavé, ale když jimi ozdobíte dort, zvlhnou od krému a křupat už nebudou.

Dort je opravdu skvělý. Vláčný, voňavaný (ta kůra navíc dělá opravdu hodně), ne příliš sladký, zkrátka de luxe, jak má ostatně i v názvu. Fotku na řezu nemám, protože oba dorty se konzumovaly večer a nechtěla jsem fotky hyzdit umělým světlem, ale vypadal jako ten od Lindy, vážně.

Další na řadě je Black forest. A protože do třešní je daleko a jak praví klasik: "Kolik třešní, tolik višní.", koupila jsem spolu s kokosem v Dianě i sušené višně a už 14 dní je marinuju v griotce a třešňovém Fassbindu. Je pomalu čas péct, snad se příležitost najde.



11 komentářů:

  1. Mňam, tak ten vypadá hooooodně dobře, asi ho budu muset co nejdřív vyzkoušet :) Jinak na rovné prokrojení doporučuju cukrářskou pilku/strunu, od té doby co ji mám bych už nůž na dort nevzala :)

    klarapece.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já na tu strunu i koukala, ale chci se to zkrátka naučit, myslím, že je to jen o cviku. A když to nepůjde, bude struna :).

      Vymazat
  2. Já dorty krájím nití, jako knedlíky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem ani nedocetla clanek nebot jsem se zasekla hned na zacatku diky odkazu na blog Lindy Lomelino. Ach jo..to je rozplyvani! No nic, jdu dokoncit to cteni 😂

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá nádherně. Věřím, že by ses v kulinářském světě usadila. Dávej si ale pozor. Jak píšeš sama v blogu, nevybrala sis správný šlehač. Všichni moc dobře víme, že to je pro cukrářku základ. Nepodceňuj to, může se ti to vymstít. Já takhle zničila celý dort pro vnuka.. Děs

    OdpovědětVymazat
  5. Díky moc za tenhle krásnej post o velice krásným dortu, jsi fakt šikovná :-) Já jsem se také začala teď tak trochu vzdělávat v této dortové sféře a to hlavně díky tomuto článku zde, kde jsem se dozvěděla třeba to, jak takový dort nazdobit :-) Moc mě tato "disciplina" baví a chci se v ní zdokonalovat... Tak se měj hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Věřím tomu, že byste se jako cukrářka uživila. Ten zákusek vypadá krásně. Úplně jako nějaký zlatý prstýnek. Mám ráda takhle nazdobené zákusky, na které má pak člověk o to větší chuť. :-) Takže doufám, že pokračujete dále a ideálně, že se teď živíte jako cukrářka nebo máte svoji vlastní cukrárničku nebo bistro. Ráda bych se zastavila. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Teda! Ten dort vypadá krásně. Já bych nic podobného neuměla vytvořit ani náhodou. Nezkoušela jste se angažovat v nějakém pořadu o vaří nebo pečení? myslím, že by to mohlo mít dost úspěch! Nebo třeba něco v onlinu. Pak by na Vás lidi mohli koukat i v TV a to i třeba přes nějaké multimediální centra.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda, ten vypadá naprosto perfektně! Já navíc miluji kokos, takže se mi teď pořádně sbíhají sliny. Pracuji teď v jedné super pekárně, kde ale bohužel neděláme dorty, ale jen pečivo. To máme u nás ale opravdu moc chutné! :-) Pečete dortíky třeba i na zakázku? Dokázala byste i nějaký čokoládový pro mého syna?

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, opravdu krásný dort. Také jsem takový chtěla minulý měsíc upéct svému synovi, který slavil své jedenáctiny. Bohužel jsem si s tím nevěděla rady, a tak jsem to chtěla chvilku vzdát. Nakonec mi kamarádka poradila, jaké kuchyňské vybavení mám použít a vše šlo jako po drátkách. Synovi se dort moc líbil, což pro mě byla největší odměna.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to máte obrovskou pravdu že se snaha cení. Horší to ale je, když máte s nějakým jídlem už opravdu mnohaletý problém. Tak třeba já a koprová omáčka to prostě v kuchyni nejde dohromady. Já nikdy totiž nevím jak se to má přesně vařit. Kdyby mně někdo dal návod, byla bych moc ráda.

    OdpovědětVymazat