sobota 26. března 2011

Právě jsem se vrátila z trhu...

A jsem dost naštvaná. Farmářské trhy v Praze obživly po zimě minulý víkend, dnes jsem měla akorát volné dopoledne, tak jsem se vypravila na Kulaťák, čili do Dejvic. Přiznávám se, že moje pohnutky nebyly úplně trhově čisté. Na Kulaťáku, totiž minulý víkend provozoval stánek také Doubleshot, tedy pražírna výběrové kávy, který ani ne před rokem zásadním způsobem změnil můj kávový život. Takže já se vypravila na trh principielně proto, abych si dala kávu, k ní nějakou sladkou dobrotu a pak eventuelně koupila nějakou zeleninu nebo tak něco. Na trhu jsem byla lehce před desátou, poprchávalo a všude bylo obrovské množství lidí, a kdo neměl kočárek a k tomu dalších pár předškolních dětí, jako by nebyl.

Mám děti opravdu ráda, zvlášť ty Zuzky a Magdy :), ale proč je proboha musí rodiče tahat na trh, kde ani nedohlédnou na to, co na těch stáncích mají? Fakt jim přijde bezvadná procházka v dešti mezi spoustou dalších lidí? Musím říct, že opravdu nechápu (vyjma svobodných matek, které prostě nemají jinou možnost), proč si celá rodinka vyrazí v sobotu ráno nakoupit chleba a mrkev, místo toho, aby si taťka s dětmi pohrál a máma měla chvilku klid, když vypadne z domu a koupí si na trhu, co chce. K tomu přidejte stylové proutěné košíky a mezi stánky fakt není k hnutí. Opruz!
Prodírala jsem se mezi dětmi, kočárky a košíky a bylo mi jasné, že návštěva trhu pro mě bude spíše otázkou minut než hodin. Takže úkol byl jasný, najít stánek Doubleshotu, při jeho hledání omrknout, co kde mají, dát si kávu, něco nakoupit a zase dom. A co myslíte? Vůbec jsem Doubleshot nenašla a to jsem prošla trh asi 3x. Tak nevím, co si o tom myslet, protože nevím, jaká pro trh platí pravidla. Dnes tam byl stánek mého oblíbeného Cafe Vescovi z Újezda, kde mají strašně dobré koláče, ale káva se bohužel té z Doubleshotu nevyrovná, i když jí tu umí a na Prahu je to nadstandard. Možná tam stánek s kávou může být jen 1? Možná si to zamluvili dopředu? Nevím, ale v Cafe Vescovi si můžu dát kávu kdykoli jindy, každý den kolem jezdím do/z práce, takže žádná motivace proto, jezdit kvůli tomu do Dejvic, kdežto Doubleshot vlastní kavárnu zatím nemá.
Při procházení trhu mě zarazily absurdní ceny, za které tu prodávají některé zboží, i to, že největší fronta se stojí asi u Sváčka, který má v Praze 2 obchody (nejméně), z toho 1 u Anděla, takže relativně v centru. Proč bych tedy měla na trhu stát frontu na něco, co můžu celý týden koupit celkem bez fronty v obchodě? A proč vůbec někoho napadne koupit si 100g másla za 30 Kč? Bude ukrojené z velké kostky pod igelitem lepší, tučnější, jemnější a nevím jaké, aby to odůvodňovalo tu cenu? A česnek za 270 Kč/kg? To je fakt k neuvěření. Holt chodit na trh je teď chic, cool a in a rozumějte mi správně, já chci být taky chic, cool a in, ale při zachování alespoň špetky zdravého rozumu, takže máslo koupím v obchodě (a kouknu se, jestli je české), česnek koupím ideálně mimo Prahu nebo na trhu, který není farmářský a není provozovaný 1 den v týdnu (stojí mezi 150-180 Kč). Ale taky jsem si loni česnek zasadila podle rad mojí tety, která je velká zahradnice, tak uvidíme, jak to dopadne. Také mám pochybnost o prodávaném ovoci a zelenině. Je možné, že to všechno vypadá jako právě sklizené, když to má být české? Když od tety dostanu po zimě jablka, jsou sladká a dobrá, ale dekorativně opravdu nevypadají, protože jsou scvrklá a je na nich prostě vidět to skladování. To samé třeba kořenová zelenina. Dovedu si představit lepší technologii než lísky s jablky a lahve se zeleninou ve sklepě, ale i tak ...
Update: viz. příspěvěk Kytky v komentářích, zdá se, že technologie pro uchování čerstvého vzhledu i kvality jsou přecejen pro farmáře dostupné, takže se za zbytečné kafrání omlouvám.
Takže proč vlastně na trh? Asi pro ovoce a zeleninu v sezóně, taky možná pro vajíčka, která jsem dnes koupila od 2 dědoušků z Domažlic za 4 Kč/ks (ale žloutek je dost světlý, nesrovnatelný s vajíčky, které dostávám od tety, tak uvidím, jak budou chutnat), ovocné mošty, které tu prodávají v 5l baleních (na začátku trhu za 260 Kč/l a když se projdete tak za 160 Kč/l ... celkem rozdíl) a pak pro produkty od lidí, kteří je skutečně dělají/pěstují a pak sami prodávají. Takhle jsem třeba v zimě koupila párkrát jitrnice a slaninu a paní mi povídala, jak jitrnice a spol. dělali celou noc. Také se tu dá koupit dobré pečivo, třeba slunečnicový chléb z pekárny z Orlických hor. Kdo hledá, tak asi najde a možná se tu i skamarádí s nějakým svým farmářem. Mě ale trhy o nutnosti vyrazit každou sobotu do tlačenice o předražené zboží úplně nepřesvědčily. Když nebudu mít nic lepšího na práci, resp. na zábavu, vyrazím se podívat, co mají, ale jinak seženu to samé i v týdnu, bez front a asi i za nižší ceny.

23 komentářů:

  1. Mám to na kulaťák kousek, ale přitom jsem na farmářských trzích ještě ani jednou nebyla. Ze začátku jsem to nestíhala a teď už se všecko dá sehnat jinak a levněji a navíc čtu jen samé zklamané reporty. Ale dobře, že jsem tam nevyrazila ani dnes, protože bych taky samozřejmě přijela s kočárkem a malým capartem. Ono by to bylo na delší debatu, ale mě to prostě přijde normální, vzít s sebou děti na trh. Kde jinde už by se měli seznámit s tím, jak normálně potraviny vypadají a odkud pochází? Nevím, nebyla jsem ani na jednom trhu, ale ze svého pohledu bych se na to dívala asi jako na chybu organizátora, že tam není dost místa.
    Jinak ty ovocné mošty - nejsou ty dražší náhodou bio, které prodavají i v Biozahradě? Ty levnější jsou určitě nebio od paní, která je prodává i v týdnu na holešovické tržnici.

    OdpovědětSmazat
  2. Těch stánků s mošty je tam několik a rozdělení na bio/nebio jsem si nevšimla, vždycky bylo vypsáno x druhů podle ovoce + cena, některé byly navíc třeba s rakytníkem, vlákninou a tak, tam rozdíly v ceně chápu.

    No a k těm dětem, není lepší je vzít v létě/na podzim na zahradu a ukázat jim jak co roste? Copak batole ve sporťáku zajímá slanina na stánku a džus v 5l krabici a milión lidí kolem? Já nevím, možná jsem příliš radikální, ale mám pocit, že děti si takový nákup moc neužijí (možná na náplavce, kde se dají krmit labutě).

    OdpovědětSmazat
  3. No jablka celou zimu kupuju u jednoho pána v holešovické tržnici a taky je má až do jara i na pohled perfektní. Má je totiž od sklizně někde ve skladu v ochranné atmosféře a vždy jen jednou za čas vyndá množství, které zvládne dost rychle prodat. Akorát k jaru mám čím dál míň odrůd, jak některý docházej...

    OdpovědětSmazat
  4. to já můžu podat report z trhů zde v Provence. Lidí je zde taky plno, kočárků nepočítaně, pestrost zboží velká. Ale musím konstatovat, že i mé představy o pouze místních prodávajích s vysokou kvalitou zboží a dostupnou cenou, byly mylné. Je třeba taky trošku hledat, já už mám své oblíbené španěláky a místní.. ověřená kvalita, dobrá cena.. je to asi běžné, že to kolísá. ale třeba brněnský zelňák, to bylo požehnání mých bakalářských studií..

    OdpovědětSmazat
  5. to Kytka: Díky za informaci, udělám v článku update, hrozně mi to dnes vrtalo hlavou, když jsem viděla všechny ty krásné kousky.

    to Myartbook: Zdravím do Provence. Právě na Zelňák jsem dneska v Dejvicích myslela, to je totiž parádní příklad fungujícího/funkčního trhu. Jsem v Brně jen párkrát do roka, většinou, když jedeme na dovolenou na Moravu a na Zelňáku vždycky nakupujeme zásoby. Dovedu si představit, že místní se s prodejci znají a chodí nakupovat pravidelně "to své", a přesně tak bych si to představovala. Já se občas stavuju v Praze na Haveláku, ale srovnat se to úplně nedá.

    OdpovědětSmazat
  6. no, jak říkám, k mým oblíbeným alergizujícím přídavným jménům se vedle "staročeský", "bio" atd. začíná přidávat i "farmářský"- co je farmářské, to se dobře prod, a dá se vhodně nacenit. myšlenka trhů je mi sympatická, ale některý věci... nemusela bych mít to slovo farmářský, spíš bych chtěla takovou tu ideální platformu, kam by se vešel i jen občas přebytek mající malozemědělěc typu moji předci (někdy mají vína víc, jindy pár kil rajčat..:-)... mimibazaří maminky jsou obzvlášť mimo. škoda toho doubleshotu, byli na té stran, jak nebyly kozy, prostě co nejdál od nich... a asi teď nebyli vůbec.

    OdpovědětSmazat
  7. Já si s tím Doubleshotem říkám, že to bylo třeba první testování a myslím úspěšné, a že se zase vrátí anebo jsem je fakt přehlédla, což by byla katastrofa... Vescovi bylo úplně uprostřed na hezkém míste, bylo tam i sezení.

    Jinak souhlas, chtělo by to prostě normální trh, kam by nebylo moderní zaběhnout si v sobotu dopo a koupit všechno, co mají, protože je to zdravé. Maličko lepší je možná Kubáň, která funguje i přes týden, ale tam se nemám šanci dostat, Dejvice bych zvládla i před prací.

    OdpovědětSmazat
  8. tak tak Trh potravin by měl přirozenou součástí koloběhu stravování, získávání potravin.. I když to teď místy vypadá, že je přirozenější nakoupit v Tescu.

    OdpovědětSmazat
  9. Podle jejich FB Doubleshot chyběl kvůli Scuku v pražírně, teď už by měli být pravidelně...

    OdpovědětSmazat
  10. Tak koukam, ze mam stesti, ze mame trhy na Kubani a na Jiraku... Sice to taky nektere rodinky pojimaji jako vylet a ne jako nakup (grrr), ale na Kubani maji super vajicka za 2,50 - 3Kc (podle toho, kolik jich koupim), maslo za 14 Kc/100g a tak... Nastesti me od vikendovch strkanic zachranuje drahy, ktery jezdi nakupovat v tydnu (a vozi same dobroty).

    OdpovědětSmazat
  11. to Kytka: bezva, myslím, že to trh povznese na jinou úroveň :). A jablečnohruškový mošt ze Slaného mi moc chutná, takže se tam budu muset vrátit.

    to Lucie: Na Kubáni jsem byla jednou a líbilo se mi tam mnohem víc... už loni tam byl stánek s kávou :) a ta vajíčka závidím, v Dejvicích byla za 4-5 Kč a to máslo je fakt ostudný. Tak já se možná vypravím k vám, pak už je to kousek do Café Sladkovský, které mám o víkendu po ránu moc ráda.

    OdpovědětSmazat
  12. doubleshot se omlouvá, že to nevykomunikoval lépe! Tento týden jsme výjimečně chyběli, kvůli Scuku v pražírně ... pak již budeme pravidelně (pokud pořadatelé dovolí). Navíc od začátku dubna otevírají v Praze cca 3 nové kavárny s naší kávou, tak snad budeme dostupnější ...

    apropo, díky za Sansho :)

    OdpovědětSmazat
  13. Omluva Doubleshotu se přijímá :) a na stánek i kavárny se moc těším. V Sanshu mi to přišlo opravdu nadějné, možná zkuste Paula Day kontaktovat.

    OdpovědětSmazat
  14. V našem městě (městečku) jsme vždy zaspali co se dalo, ale trh tu byl vždy. Sice malý, sezóní, ale fungující, nepředražený. Žádné bio přívlastky, žádné ohánění modním slovem farmářský. Začíná se na jaře - přísada, bylinky vejce. Pak přibývá ovoce, zelanina. Konec podzimu už jsou k mání zelné saláty, med a zelenina na uskladnění. A jmelí a chvojky a pod. Přes zimu je klid a na jaře se kolotoč opauje. To vše 3x do týdne. Bohužel naši radní jsou zas chytřejší než jinde a hodlají nám trh zrušit a místo toho chtějí postavit další a podle mě naprosto zbytečné obchodní centrum. Tak jsem zvědavá jak to dopadne!

    OdpovědětSmazat
  15. to HaF: Doufejme, že to pro vás dopadne dobře, protože to zatím funguje evidentně tak, jak má. Když jsem byla malá, často jsme byli u babičky v Olomouci a chodili s ní na tržnici a z té by si teď všechny farmářské trhy mohly vzít příklad. Jednou nám tam babička koupila malá kuřátka a mámu pak v pražském panelákovém bytě mohl trefit šlak :)

    OdpovědětSmazat
  16. HaF: zkuste jim vysvětlit, že přesně to v Praze udělali před lety (teda s tím rozdílem, že některé trhy nejprve nechali přeměnit z potravinových na hadrovo-cigareto-levno alkoholické a potom je teprve zrušili a nahradili - např. zrovna na Kulaťáku parkovištěm) a teď se horko těžko k trhům vracejí a jde to pomalu a jsou s tím problémy, protože zmizeli producenti, kteří by na trhy byli ideální a není jich teď dost na tu obrovskou poptávku. Když už je v tomhle konkrétním případě jen a jen dobře, že zaspali a trh nezrušili v době, kdy se to dělalo běžně, byla by velká škoda nevyužít toho, že mezitím už tu slepou beztrhovou uličku jinde prozkoumali, řekli to Cimrmanovské "tudy ne přátelé" a vaše město je teď vlastně v tomhle napřed...

    OdpovědětSmazat
  17. Ahoj Kačko, barva žloutku nevypovídá o kvalitě. Je to jen barva. Jakub

    OdpovědětSmazat
  18. Já myslela, že barva vypovídá o tom, čím jsou slepice krmené...

    OdpovědětSmazat
  19. Moje vajíčka mají krásně žluté žloutky hlavně na jaře, když slepice mají hodně zeleného jsou skoro oranžové, v zimě se vizuálně od těch kupovaných moc neliší. Barva žloutku záleží také na plemenu. Jinak souhlasím, na Kulaťáku je to pěkně předražené. A taky bych Vás všechny moc ráda poprosila, abyste k těm kočárkům a dětem byli tolerantnější. Nebo myslíte, že by jejich nepřítomnost usnadnila Vaše prodírání se trhem?

    OdpovědětSmazat
  20. Ad vajíčka: jo jo, souhlas. Teta dává přes zimu slepicím různé dobroty na přilepšenou, protože se nemůžou pást a žloutcích je to znát.

    Ad děti a kočárky: Myslím, že to není o nedostatku tolerance. Jen nechápu, co má dítě v kočárku a jeho dvouletý-tříletý sourozenec z návštěvy trhu. Myslím, že dětem je líp na hřišti nebo někde... a opravdu si myslím, že méně kočárků, které zabírají pomalu celou uličku by průchod trhem usnadnilo. Ale je samozřejmě na pořadatelích, aby trh nějak uzpůsobili. návštěvnosti.

    OdpovědětSmazat
  21. Já, jako matka s kočárkem a mužem věčně v práci prostě nutně potřebuji navštěvovat i jiná místa než dětská hřiště, už takhle se vám velmi zúží životní prostor i okruh kamarádů, se kterými se aktivně vídate. Takže si prostě návštěvy restaurací, kaváren a trhů nenechám vzít, i když dítě občas zlobí.:-)

    OdpovědětSmazat
  22. Souhlasím! Taky mě Kulaťák letos šeredně zklamal. Loni, když se trh rozjížděl, jsem tam chodila raději než třeba na Kubáň. Letos jsem zkusila dvě návštěvy a nazdar. Tak jezdím na Kubáň - je to sice dál, ale zato horší cesta :-) Občas to ze školy nebo z práce střihnu i na Havelák, ale poznat tam ten jeden dva stánky s lokální zeleninou je často kumšt...
    slečna Barbora

    OdpovědětSmazat
  23. Slecna B.: Chodim pres Havelak cestou do prace a mam tam 2 osvedcene stanky, ktere se tam stridaji. 1 je oznaceny jako "Zelenina z Ceskeho raje" a druhy jako "Zelenina z Litomeric" nebo tak neco. Maji skvela rajcata i dalsi zeleninu a prodavajici jsou opravdu fajn a poctivi, coz je na Havelaku celkem unicum.

    OdpovědětSmazat