pondělí 28. listopadu 2011

Chřipku z těla ven!


Chilli, limetou a zázvorem! Během posledních několika dnů jsem dostala řadu cenných rad, jak se dostat z prapodivné nemoci, která se projevuje teplotou a bolestí na hrudi. Dost se opakovala ta o čaji ze zázvoru s medem a citrónem a já na to, že bych si tím přivodila ještě žaludeční nevolnost. Zázvor mi zrovna nejede, resp. nenávidím kandovaný, který jsem si před mnoha lety dala neprozřetelně v čajovně, můžu ho samozřejmě k sushi, ale pak mám pocit, že mi leží v žaludku ještě týden, čaj fakt ne, ale nevadí mi syrový. Ale co zas se syrovým zázvorem. No přece thajský salát z vepřové panenky!

Recept jsem našla v knize Thai Cooking od Judy Bastyra a Becky Johnson, která se dá koupit na amazonu, nebo vypůjčit bez dovolení od našeho táty (Já jí vrátim, slibuju!). Recepty v ní jsou docela pěkně napsané, hezky nafocené a suroviny povětšinou dostupné (zkuste třeba Tesco, v exotickém oddělení seženete v základní kvalitě skoro všechno a Tesco zas seženete v každém větším městě).

Na salát Saeng Wa, v mojí lehké úpravě, budete potřebovat:

400 g vepřové panenky
2 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžíce tekutého medu
3 šalotky
1 stonek citrónové trávy
5 cm čerstvého zázvoru
1 dlouhou červenou chilli papričku
koriandr
a při velkém štěstí i pár kaffir lime listů (nevím jak se to správně překládá a ani nevím, kde je mimo SAPU koupit, takže pardon)

na dressing ještě:

2 lžíce palmového cukru (mají ho v DM nebo můžete použít muscovado, který mají v M&S)
2 lžíce rybí omáčky (fish sauce)
šťávu ze 2 limetek
4 lžíce pasty z tamarindu (tamarind koupíte zrovna v Tescu, malé balení za asi 40 Kč nebo v nějakém vietnamském krámku, třeba na Újezdě) - výrobu popíšu a náhradu prozradím

Pokud máte všechny suroviny pohromadě, máte vyhráno, protože postup je velice snadný. Vepřovou panenku podélně rozkrojte na čtvrtiny, takže vám vzniknou dlouhý panenkoví hadi. V misce smíchejte sojovku a med a touto směsí hady ze všech stran potřete a "ugrilujte" do mrtva. Můžu se mýlit, ale maso v těhle thajských salátech je vždycky až na hranici vysušenosti a tudíž i běžné poživatelnosti. Já grilovala v multifunkční troubě, ale říkám si, že vysušit panenkového hada by se dalo třeba i na pánvičce. Máte-li hotovo, nakrájejte maso přes vlákno na opravdu malé kousky. Přidejte na tenké milimetrové hranolky nakrájený zázvor, chilli papričku, kterou radím ochutnat, než jí tam celou dáte, pokud jste je sehnali, tak i ty listy, citronovou trávu (tu opravdu na drobno), šalotky a koriandr.

Přípravu dressingu začněte u tamarindu. Tamarind jsou ty lusky trochu burákovitého vzhledu na fotce. Otevřít jdou snadno. Plod uvnitř kopíruje tvar lusku a dost se patlá. Uvnitř má hrozně tvrdá semínka, nevylomte si zub. Pastu jsem vyráběla tak, že jsem otevřela pár lusků, hnědou patlavou dužinu jsem dala do hmoždíře, přidala trošku palmového cukru, co do dressingu stejně patří a snažila se to rozmělnit za přidání trochy horké vody. Je to trošku vopruz, ale jde to. Na internetu jsem se dočetla, že se pasta dá i koupit.  Co když neseženete ani pastu ani tamarind? Já a Jirka Babica vám poradíme, ale posmívejte se prosím jenom jemu. Myslím, že by se tamarind dal v případě nouze nahradit dalemi a trochou citrónu. Datle jsou taky sladké, taky mají podobnou konzistenci a citrón tomu zas dodá kyselost, prostě myslím, že by to šlo.


Když máte pastu, přidejte k ní ostatní ingredience, pořádně dressing promíchejte, nalejte na salát a máte hotovo. Autorky knihy říkají, že se salát jí teplý. Já jedla masové saláty od naší thajské kamarádky vždycky ex post, čili studené a vždycky mi chutnaly a nenapadlo mě, že by teplé byly lepší. Teplé maso má sice něco do sebe, ale zase když se to trošku uleží, všechny chutě víc vyniknou. Zvažte to sami, případně dejte vědět, kterou verzi preferujete.

Nenechte se odradit tím množstvím ingrediencí, při nákupu můžete opravdu vystačit s jedním supermarketem a vietnamským krámkem k tomu a výsledek stojí za to. Ještě mě napadá, že panenka by se celkem úspěšně dala vyměnit za kuře.

11 komentářů:

  1. To je zajímavé. Já můžu zázvor v jakémkoliv sladkém jídle, zázvorový čaj s citronem (bez medu) piju teď v zimě po litrech a je mi dobře. Ale ve slaných jídlech mi zázvor vůbe nejede.

    OdpovědětVymazat
  2. Aja: to je sranda, jsme holt vybirave holky :).

    OdpovědětVymazat
  3. Kačko,pokud jsi z Prahy - ve Francouzsky 66 (u zastavky Ruska) - je maly kramek asia food shop a tam se daji ingredience na thajskou kuchyni sehnat,maji tam prave i tyto cerstve exoticke bylinky , citronovou travu, thajskou bazalku apod. Pak ruzny curry pasty a nudle apod. Byla jsem tam naposledy pred rokem,tak snad to porad funguje...

    OdpovědětVymazat
  4. Misa: Diky, na tenhle kramek jsem uplne zapomnela. Uz mi ho pripominal Jena na FB a rozhodne se tam pro listy vypravim, protoze na tenhle salat mam ted chut skoro porad.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak po návratu z Francouzský hlásim že maj kaffir lime listy, ale akorát mražený. Kdyby někdo chtěl, stačí říct, mám jich celou krabičku v mrazáku :-)
    Jinak zejtra napíšu jak se salát povedl.

    OdpovědětVymazat
  6. Jenda: Alespon tak. Ja dneska taky delala salat znova :). Tak at to klapne a chutna vam!

    OdpovědětVymazat
  7. Rybu mi to z tela nevyhnalo, ale salatek chutnal jako v Thajsku ;) Ja bych rozhodne doporucil nizky rostenec, orech nebo svickovou jako alternativu za veprovou panenku. Gerbill

    OdpovědětVymazat
  8. Ježiš to je tak dobrý že sem to málem sněd všechno a nenechal Lucce na večeři :-) udělal sem to z krůtích prsou, protože se zrovna poflakovali v lednici a dost dobrý. Ale příště to zkusim s tou panenkou.

    OdpovědětVymazat
  9. Jenda: super, mam radost, ze ti to chutnalo, i zes Lucce nakonec nechal :) Poradne tu kucharku projdu a kdyztak sem hodim nejaky dalsi recept.

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie - milovnice thajskych salatu, ktere pripravi Jenda podle Klarinych receptu2. prosince 2011 v 10:36

    ...nechal mi a bylo to skvely skvely skvely :-) Dekujeme za recept

    OdpovědětVymazat
  11. Lucie s extradlouhym jmenem: mam radost, ze vam chutnal a doufam, ze nenecham u Zuzky v mrazaku ty listy :)

    OdpovědětVymazat