pátek 18. listopadu 2011

Rudá pruda?


Posledních pár týdnů terorizuju své přátele sladkostmi z červené řepy. Když jsem se konečně dobrala definitivního receptu na řepné cupcakes, dozvěděla jsem se, že ty první byly lepší. Nebyly! Ty poslední jsou dokonalé, ale upekla jsem je za inverze, nešly ani trošku přijatelně vyfotit, takže na článek si budete muset počkat.

Ve středu jsem ale objevila u Davida Lebovitze recept na čokoládový dort s červenou řepou, jehož příprava nesnesla odkladu, už po přečtení jsem věděla, že to bude pecka. Nevyzkoušíte to taky?

Překládám a předkládám v původní podobě a množství, ze kterého mi ovšem vyšly dva koláčodorty o velikosti 21 a 18 centimetrů. Příště udělám jen ten větší a recept pokrátím tak na 3/5.

Podle Davida budete potřebovat:

240 g červené řepy
200 g hořké čokolády (50 - 70% kakaa)
60 ml čili 2 horká espressa (jako náhražku nabízí vodu, tak udělejte raději překápko)
200 g másla
135 g mouky (dala jsem hladkou)
3 lžíce kakaa (co nejtmavšího)
1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
5 velkých vajec
špetka soli
200 g cukru moučka

Navrch třeba:

crème fraîche, Chef de crème, zakysanou smetanu, šlehačku

Postup trošku zjednoduším podle sebe, nesnáším rady typu "Hlavně to nepřepečte!", to je skoro jako "Jeď opatrně!". Předpokládám, že ani vy schválně nic nevysušujete a nepálíte, natož abyste to schválně napálili do někoho nebo do něčeho autem, takže toho vás ušetřím.

1. Začněte tím, že dáte vařit červenou řepu, jenom omytou vcelku jí dejte do hrnce s vařící lehce osolenou vodou, přikryjte pokličkou a vařte do měkka, cca. 45 minut. V tomhle případě na velikosti záleží, tak do ní třeba po půl hodině píchněte, jestli už náhodou není. Mezitím si vyndejte z lednice vajíčka a máslo, aby byly připraveny k použití v pokojové teplotě.
2. Uvařenou řepu nechte chvilku vychladnout, oloupejte a ve food processoru rozšmelcujte na co nejmenší kousky, alternativně nastrouhejte na struhadle a odložte stranou.
3. Připravte si vodní lázeň (hrnec s vařící vodou, na který umístíte misku) a nechte rozpustit čokoládu rozlámanou na kousky.
4. Připravte si kávu a vlijte do čokolády, zamíchejte.
5. Přidejte do čokolády s kávou máslo nakrájené na kousky a nechte bez míchání rozpustit.
6. V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
7. Odstavte misku z čokoládovou hmotou ze zdroje tepla, zamíchejte a nechte trošku vychladnout.
8. Rozdělte vejce na bílky a žloutky. Žloutky vmíchejte do čokoládové hmoty.
9. Vmíchejte do čokoládové hmoty řepu.
10. Ušlehejte z bílků sníh a ručně do něj vmíchejte moučkový cukr. Sníh s cukrem vmíchejte do čokoládové hmoty.
11. Přidejte mouku s práškem a kakaem a těsto je hotové.
12. Dortovou nebo jinou  formu vymažte po stranách máslem a dno vyložte pečícím papírem. Vlijte do formy připravené těsto a pečte na 160 C asi 35 minut. Střed by neměl být úplně tuhý. David peče 40 minut, ale mě přišlo 35 minut akorát, když jsem těsto rozdělila.


Nechte dort vychladnout, nejlépe přes noc, protože druhý den bude krásně vláčný. David doporučuje potřít tenkou vrstvou crème fraîche a posypat mákem. Mně k tomu ten mák nějak nesedí. Koupila jsem 30% Chef de crème od Yoplait v Globusu, ušlehala 1 šlehačku, vmíchala do ní Chef de crème, vznilým krémem potřela dort a dozdobila hoblinkami z čokolády.

Protože mě ale poslední dobou láká marcipán, zkusila bych možná příště promazat dort rybízovou marmeládou a potáhnout ho marcipánem. A kdybych měla spoustu času nazbyt a kreativní chvilku, udělala bych z barevného marcipánu malé červené řepy navrch, ale znáte mě... na krásný marcipánový dort raději koukněte k Lucii.

Pro nedůvěřivé dodávám, že řepa v dortu není vůbec cítit a byla by škoda nechat tenhle recept bez povšimnutí.

9 komentářů:

  1. Když tam řepa není cítit, tak proč se tam dává?
    -- zapřisáhlý řepobijec

    OdpovědětVymazat
  2. Martin: Protoze diky repe ma pak dort pek ou barvu i konzistenci, testo je vlacne, lehce vlhke a v neposledni rade urcite i zdravejsi, nez kdyby to byla jen mouka a cukr. Vsadila bych se, ze chut repy v tomhle dortu proste nikdo nepozna. V tech cupcakes poznat je, ala ja to beru za positivum :). Nekafrat a vyzkouset!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie - milovnice cervene repy19. listopadu 2011 v 10:05

    nadhera :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty bláho, to je bobma! Doma zásoba červené řepy, kterou už nikdo nehcce v normálním stavu (vařenou, pečenou, čerstvou v salátu) krom mě pojídat, tak ji zkusím zakamuflovat takhle, to bude bomba! Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaké sladké pečení s červenou řepou, koukala jsem na jeden recept v Apetitu, ale mám s Apetitem co se týče sladkého pečení špatné zkušenosti, ale tenhle dort mě fakt navnadil. Samozřejmě se těším i na cupcakes, ve tvém podání to bude určitěnaprostá lahůdka nejen vizuálně. Tý jo, škoda, že nejde ochutnávat přes monitor!

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie: Dik!
    Madla: Urcite to zkus, myslim, ze na oblafnuti deti, co repu nejedi, je tenhle dort idealni. Ja testovala na dvoulete holcicce i ten cupcake a chutnal ji, ale pravda je, ze ji chutna skoro vsechno :). Jinak repu jeste odstavnuju s jablky, mrkvi a treba pomerancem a hrozne mi to chutna.

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravim z Irska! Zadonila jsem na Lucii recept na nejaky cake s repou a odkazala me sem. Zni to bajecne a asi to nekdy urcite zkusim, ale mam dite s ekzemem a potrebovala bych se vyhnout ty cokolade. Tak se odvazuju zadonit ted a tady....jak dopadly ty recepty na repne cupcakes? Nikde je tu nemuzu najit :( Dekuju! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopadly dobře, ale nebyl čas to napsat. Dělala jsem je dost podobně jako tyhle dýňové: http://kackazvykacka.blogspot.com/2011/10/pomalu-line-dozravaji-dyne.html z řepy nastrouhané na jemno. Zkoušela jsem s ořechy a čokoládou, ale počítám, že ořechy asi taky nebudou na exém ideální. Potíž je v tom, že řepa je celkem výrazná, takže kobinace s něčím dalším se hodí. Možná jí říznout mrkví?

      Vymazat
  7. CHutná výborně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Akou bezlepkovou mukou je idelane nahradit spaldovu muku??

    OdpovědětVymazat