neděle 20. listopadu 2011

Vzpomínáme


Pamatujete na burisony? Nepoeticky řečeno na pufovanou rýži loupanou od Kávoviny a.s.? A to raději ani nevzpomínám na barevné sladké arizonky. Když na mě s burisony vyrukoval hrdý majitel prodejny Sklizeno - opravdové jídlo David Kukla, řečený Nulapětka, neodolala jsem. Vzpomněla jsem si totiž na úžasnou pochoutku, kterou nám dělala teta, když jsme byli malí, burisony s karamelama.


Tenhle recept patří možná spíš na mimibazar, ale co, trocha nostalgie jednou za čas nikoho nezabije, nebo jo? Kdyžtak protestujte v komentářích. Samozřejmě jsem si nepatlala burisony s karamelama jen tak  sama pro sebe ale pozvala jsem si dvě pomocnice a strávila nedělní dopoledne jako Kačka Pedagožka.

Předem jsem sehnala:

1 pytlík burisonů (mimochodem jsou bezlepkové)
3 pytlíky karamel (vyrábí Orion pod názvem Toffo karamelky)
125 g másla
1 lžíci kakaa

Po krátké soutěži, kdo nejdřív rozbalí celý pytlík karamel a žádnou nesní, jsem nechala v rendlíku rozehřát máslo, přidala kakao a pak karamely. Střídavě jsme míchaly, až vznikla jednolitá karamelová směs, do které Terka přisypala burisony, já to pořádně zamíchala a rozpatlala asi do centimetrové vrstvy na plech. Vyšlo to tak na 2/3 plechu. Plech jsem schovala do ledničky, daly jsme si korejské bůčkové závitky podle Davida Changa (ale o tom zas příště) a po obědě a 1 kapitole Maxipsa Fíka byla burisonovo-karamelová pochoutka připravená k podávání.


Trošku smutné bylo, že děvčata nakonec touto lahůdkou pohrdla, ale Zuzka a já jsme si opravdu pochutnaly a klidně si to zase někdy zopáknu. Ta dnešní mládež si fakt ničeho neváží, co se dá dělat.

10 komentářů:

  1. Burisony i arizonky jsem letos kupoval v Intersparu.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz uvazim, jak jsem si v patek bravurne zajela vozem na vylet na Zlicin, bude lepsi kupovat je v Intersparu nez v Brne :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozne, ty dnesni deti. Ale babicka ot taky delala a jako mensi mi to moc nechutnalo, takze si to asi budu muset zopaknout take:)farfalla

    OdpovědětVymazat
  4. Farfalla: Zkus :). Me samozrejme napadaly ruzne moderni zlepsovaty, ale drzela jsem se uplne puvodniho receptu a nakonec jsem byla nadsena, ze to chutnalo stejne. Ale treba je to prave jen ta chut vzpominek...

    OdpovědětVymazat
  5. tyjo, o tom jsem v zivote neslysela, natoz abych to ochutnala...

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie: v tom pripade jsi uplne out a musis to vyzkouset :)

    OdpovědětVymazat
  7. hezky, pekne. hele skovej mi kousek :)

    OdpovědětVymazat
  8. David: ono uz nic nezbylo, co jsme se Zuzkou nesnedly, jsem holkam zabalila domu :). Ale prejes-li si to, udelam 1 davku jen pro tebe. Muzes pak udelat v obchode ochutnavku a dramaticky tak zvysit prodej burisonu.

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, burizony v karamelu si dělám na Vánoce, akorát směs vliju do terinkové formy a hotový mls pak krájím na plátky. Případně se ze směsi dají i užmoulat koule, ale ty mě tak nebaví. Recept mám od mého spolužáka ze ZŠ, respektive jeho maminky, která je připravila někdy v páté třídě na vánoční besídku a zaznamenala tak obrovský úspěch. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Karoleenah: ty jo, vubec jsem netusila, jak byla tahle burisonova dobrota rozsirena :)

    OdpovědětVymazat