pondělí 30. ledna 2012

Zlatá Studna nebo zlatý důl?


Nevím jak začít, nechci číst v diskuzi něco o snobech nebo naopak to, že nedokážu docenit finesy drahých restaurací. Takže jo, přiznávám, že nežiju od výplaty k výplatě, chodím do dražších podniků, ale ty nejdražší mě nechávají docela chladnou. Což o to, myslím, že dobře připravené jídlo ocenit dokážu, ale k dokonalému zážitku přispívá i dobrý pocit z ceny přiměřené "výkonu" restaurace. Průměrná cena hlavního jídla ve výši 900 Kč v Terase U Zlaté Studně mě optimismem v tomhle směru moc nenaplňovala a návštěva mě tudíž příliš nelákala. Když se ale naskytla příležitost navštívit tuhle restauraci v rámci bohulibé akce Amnesty International, neváhala jsem. A tak jsem včera byla "U Studně" na svíčkové.

Akce se konala v rámci Grand Restaurant Festivalu, klasická česká svíčková omáčka s pravou svíčkovou a karlovarským knedlíkem stála 600 Kč (oproti stálé ceně 720 Kč) a celý výtěžek šel do Amnesty International na pomoc třem nespravedlivě stíhaným a vězněným lidem. Tleskám skvělému nápadu, ať už byl z hlavy kohokoliv. Celkový počet míst/svíčkových byl omezený na 66.


Měli jsme rezervovaná 4 místa na nedělní večer. Byla jsem napnutá a snažila jsem se nemít naprosto žádná očekávání ani předsudky, takže hodnocení je myslím jakžtakž objektivní. K restauraci se dostanete spletitými uličkami Malé Strany, je ukrytá v malé úzké uličce na nádherném místě. Už od puberty sním o tom, že někde v těch místech budu jednou bydlet. Velikým výtahem jsme se nechali vyvézt do 4. patra, oznámili rezervační kód a byli jsme usazeni ke stolu. Bohužel ne u okna, takže jsem se cítila trošku ošizená o možná to nejcennější, co tahle restaurace nabízí, tedy neskutečný výhled na Prahu.

Obsluha eufemisticky řečeno vázla, a to i po té, co jsme si objednali aperitiv a proaktivně požádali o lístek, abychom si mohli objednat předkrmy, což nám nikdo nenabídl. Nevím, možná se čekalo, že si dáme svíčkovou a poběžíme. Obsluhoval nás bodrý chasník, který neváhal použít slova jako vínečko, lahvička apod. a mě neskutečně štval. Podařilo se mu i zapomenout jednu objednávku, ale alespoň se přišel zeptat. No, abych to nerozmazávala, obsluha mi přišla neadekvátní cenám i prostředí restaurace. Nemůžu ale posoudit, jestli se za běžného provozu nechová k hostům o trochu pozorněji.

Interiér je řešený noblesně, líbila se mi zlatá stěna s reliéfem a uvažuju o něčem takovém do své nové pracovny :). Koukat ale nemáte po restauraci, nýbrž z okna. V tomto bodě nemám výtky žádné.


Pokud jde o jídlo samotné, je to složitější. Ceny předkrmů se pohybují někde kolem 400 Kč, polévky jsou o fous levnější. Vyzkoušeli jsme např. trio ze tuňáka ve formě tartaru, tataki a špízu s teriyaki  omáčkou (380 Kč), které bylo velmi dobré. Já jsem zvolila trošku škodolibě thajskou polévku tom yam kung s krevetami a kuřecím masem (320 Kč), protože ji mám docela najezenou a přišlo mi legrační mít ji na menu vedle svíčkové a pražské šunky. No, nebyla špatná, ale k autenticitě měla podle mě daleko. Základ ze silného vývaru, který asi nebyl použitý jen a pouze pro tuto polévku byl ovoněný zázvorem a citronovou trávou. Polévka byla lehce pikantní, papričky habaneros, které jsem dostala zvlášť jsem tedy nevyužila. Potíž byla absurdně právě v tom, že ten vývar byl příliš dobrý a silný a podle mě tak přehlušoval ostatní asijské chutě.


Očekávaná svíčková se dostavila pod efektním poklopem a omáčku k ní přidali páni číšníci po jeho odklopení. Zbytek nám nechali v omáčníku na stole a já ji pak ujídala. Omáčka byla vynikající, zeleninově sladká, taková, jakou si pamatuju z dětství. Maso růžové, někde kolem media. Karlovarský knedlík byl ale trochu tuhý, petržel v něm nebyla moc cítit ani vidět a hlavně byl z obou stran suchý (nechci říct přímo oschlý), což si nedovedu vysvětlit jinak, než že byl nakrájený nějakou významnější dobu před podáváním, a to se mi prostě v téhle restauraci nechce věřit. Když si uděláte karlovarský knedlík pěkně podle Pokladů od Romana Vaňka pochopíte, že vedle něj ten ze Studně neobstojí a to mi jako za ty peníze opravdu va!


Z dezertů jednoznačně zvítězila variace tradičních créme bruleé (295 Kč), což byly 4 mini porce šafránového, kávového, pistáciového a tuším klasického bruleé, s pěknou krustičkou a jednoduchým food stylingem. Moje variace domácích sorbetů (180 Kč) představovaná 3 kopečky - limeta, campari orange, malina byla taky povedená. Příchuť campari orange rozhodně doporučuji zmrzlinové specialistce a kolegyni scukařce Katce/Dv. Naopak na vanilkovém parfait (295 Kč) s malinovým srdcem přelitým čokoládou  Valrhona byla nejlepší ta čokoláda.

K tomu všemu jsme si kromě aperitivu dali 2 lahve moravského vína - cuvée Quatre 2008 z Dobré vinice (1000 Kč) a Pálavu 2009 výběr z hroznů od Miloše Michlovského (1200 Kč) a za 4 osoby bez ceny svíčkové, kterou jsme zaplatili předem, jsme dostali účet na 5600 Kč. No, se zlevněnou svíčkovou to tedy bylo hezkých 8000 Kč + spropitné a já si okamžitě představila 2 mnohem vydařenější večeře někde jinde. Moc bych si přála, aby Amnesty dostala ty peníze všechny, protože jinak to byla jedna z mých horších investic.

Tolik zpráva ze Studně, kam se pravděpodobně už nevrátím. A kdyby mě chtěl někdo pozvat na výjimečně pěkné rande (motivační dopis, životopis a foto zasílejte na: kacka.zvykacka@gmail.com :), nesnažte se mě ohromit výhledem a plnou peněženkou. "Spokojím" se s večeří v Sanshu a pak to vezmeme romantickou procházkou do Hemingway Baru.

34 komentářů:

  1. sice navštěvuji o pár kategorií nižší restaurace, neboť ještě studuji a dát 1000 Kč za jídlo pro jednoho je pro mě zatím jen snem. Dokáži se spokojit i se steakem za 300, ale ráda čtu takové upřímné, osobité recenze. Po přečtení tohoto bych měla chuť maximálně na tu svíčkovou, ale kdyby se mi stalo to co tobě s obsluhou, asi bych byla hodně zklamaná. Kolikrát si říkám, že jsou restaurace, kde i když si dáš meníčko za 150 se k tobě chovají slušně, uctivě atd:... a jsou takové kde dáš 500 za maso bez přílohy a chovají se k tobě jak páté cennové... no to si člověk asi nevybere... ale je fakt že nevhodnost obsluhy je čím dál častějším trpkým soustem návštěv mnohých podniků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Já myslím, že na cenové úrovni by snad ani tolik záležet nemělo... každopádně obsluha je v rámci Grand Restaurant Festivalu často problematická a chová se k "těm s kupónem" jinak než k běžným hostům a pro zúčastněné restaurace je to nakonec kontraproduktivní. Netroufám si ale říct, na kolik to byl případ i včerejšího večera.

      Vymazat
    2. Dobrý den
      Chtěl bych Vám zde napsat za nás za obsluhu
      V prvé řadě mě mrzí že jste si neužili večer dle vašich představ
      Na druhou stranu ten večer (a celý den) se měla podávat pouze svíčková
      A hosté neodcházeli behěm dohodlé ho času (hodina a půl)ba naopak se zdržovali velice dlouze přes
      Stůl se bohužel sám poté nepřestaví a neprostře do dalšího kola aby byl připraven pro další hosty
      Tím bych chtěl naznačit hlavně velikost naší restaurace
      Ke všem hostům a je jedno jestli jdou na voucher nebo platí celou cenu se chováme stejně a neděláme rozdíli
      Grand restaurant festival probíhá velice dobře
      Mohu přiznat že Váš zájem o předkrm byl ten den ojedinělý (a překvapil nás a zároveň bohužel mohu říct že v podstatě neměl být a jak sama jistě víte ani vy jste do hodiny a půl restauraci neopustila,což samozřejmě neomlouvá to že jste nebyla spokojena)
      Také čas který jsme dostali původně 1 hodina(později hodina a půl) je v naší restauraci VELICE nedostačující
      Když hosté navštíví naší restrauraci pokoušíme se jim připravit krasný zažitek jak z jídla ,výhledu ale i obsluhy.
      S pozdravem Martin

      Vymazat
    3. Martin: Nezlobte se, Martine, ale Vaše argumenty absolutně neberu. Chápu, že jako obsluhující člen personálu, jste neměl vliv na organizaci celé akce, ale byl jste to právě Vy, kdo nás měl upozornit na to, že rezervace platí jen na hodinu a půl a počítá se pouze s tím, že si dáme jen svíčkovou. Rozhodně by nás to neobtěžovalo ani neurazilo, já jsem zvyklá pravidla respektovat. Když nám je ale nikdo nesdělí, těžko si pak může stěžovat. Nemluvě o tom, že po celou dobu byly v restauraci volná místa, takže argument, že se stůl sám nepřestaví a neprostře fakt není restaurace tohoto typu hoden.

      Včera večer jsem byla v rámci GRF v Alcronu, pokud budete mít příležitost tam zajít, doporučuji pro srovnání. Takhle to totiž podle má fungovat.

      Vymazat
    4. Dobrý den
      GRF a amnesty je obrovský rozdíl.
      Ale myslím si že člověk který to nikdy zřejmě nedělal nikdy nepochopí ale nic méně se omlouvám.
      Pokud samozřejmě dále člověk chce hodnotit restauraci podle grf tak s ním souhlasím ale amnesty je trošku jinde ale to je jen můj názor.
      Jediný co mě mrzí je že jste si udělala názor na restauraci podle tohoto večera
      Alcron hotel znám velice dobře.
      S pozdravem Martin

      Vymazat
    5. Martine, nebudu se tady s Vámi hádat, svoji práci jste odvedl neprofesionálně, na tom trvám a rozhodně jsem schopná vám to vyargumentovat. Nepíšu recenzi do novin o restauraci jako takové, popisuju na svém blogu zážitek právě z toho jediného večera. Nesrovnávám z běžným provozem Alcronu nebo La Degu, ale právě se speciální nabídkou v rámci GRF, a tou byla i večeře s Ammnesty. Není důvod, aby v ten večer fungovala restaurace hůře nebo jinak než obvykle, plno nebylo, stoly se netočily jeden za druhým. Přečtěte si níže vyjádření Vašeho nadřízeného, to naopak profesionální je. A popravdě, opravdu myslíte, že bych měla utratit dalších cca. 2.500 Kč za večeři, abych se přesvědčila, že to umíte dělat lépe? Já si tím prostě nejsem ani trochu jistá, raději je dám Amnesty rovnou.

      Vymazat
    6. Ano a mezi amnesty a normal grf je rozdil
      Ale to už jsme si psali
      Já se nemusím obhajovat udělali jsme co jsme v ten daný okamžik mohli
      Ale srovnávají se zde věci které se nedají srovnat
      Přeju hezký den a ať se vám daří
      Martin

      Vymazat
    7. No jestli vás tak tlačil čas, tak tím spíš nechápu to zmiňované vínečko nebo lahvičku. Jednak se to do restaurace této cenové úrovně podle mě opravdu nehodí a jednak je to zbytečně dlouhé, víno i láhev jsou kratší a hned byste nějaký čas ušetřili (-;

      Druhá věc je, že pokud jste měli s organizátory této akce dohodnutý nějaký čas návštěv a hostům o tom nikdo neřekl, je to jen a jen váš problém (respektive váš a organizátorů, pokud o tom slíbili hosty informovat a neudělali to). Nicméně pokud jste opravdu celou dobu měli volné stoly, jak Kačka píše (a proč by si proboha vymýšlela?), tak přece nemohl být problém, že se hosté z akce zdrží déle a dají si i něco jiného, naopak to pro vás byl kšeft navíc.

      Vymazat
  2. pěkně napsané a s hodnocením souhlas. přidávám akorát gramatický rýpanec - skloňování zájmena ona je: ona, ní, jí, ji... vždycky mně to u vás kopne do očí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, přiznávám, že jsem to vážně nevěděla. Průběžně to napravím. Jinak recipročně: já, mě, mně, mě,-, mně, mnou :).

      Vymazat
    2. Ve sklonovani zajmena ona mam taky casto chyby a nejaky anonymni ctenar me na to upozornoval... A taky mel sam v tom upozorneni pravopisnou chybu, jako tady dotycny... je to sranda :-D

      Vymazat
    3. Lucie: Já se za to trošku stydím, vůbec jsem o tom nepřemýšlela, ale tohle je fakt legrace:).

      Vymazat
  3. Když jsem byla na VŠ, Zlatá studně byla tak moc zastrčená a ještě ten přístup špinavou uličkou se skomírajícím světlem na kandelábru, že se tam nikomu moc nechtělo. Pak z toho byla taková normální restaurace, ale pořád se stejným přístupem a stejným skomírajícím osvětlením, ale šlo tam zajít na kafe a na dvojku, pokecat a ještě se pokochat výhledy. No a pak to tam bylo několik let zavřené a výsledkem jsou nóbl Terasy ... Tak nevím? Pokud jsou schopni naservírovat oschlé knedlíky, v lepším případě si můžeme myslet, že je dali na talíř dříve, v horším případě ... , tak pak mi není jasné, kde berou tu smělost k tak vysokému účtování za jídlo.
    Vínečko, kafíčko, pivíčko/pivečko, lahvičku,...tak to tedy taky nesnáším.
    Dobrou vinici znám, víno mají dobré. K svíčkové bych ale asi volila pinota šedého.
    Těším se na další recenzi (prosila bych nějakou krapet levnější), Pepa mě už dlouho nikam nevyvedl :-)
    Zdravím, Ditta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tak byla na takovem miste nejaka krasna kavarna nebo vinoteka ... ale diky praci zas vim, jak strasne nakladne a zdlouhave jsou rekonstrukce takovych objektu a celkem chapu, ze majitel nasadil ceny vysoko, jenomže pak mel byt stejně vysoko i servis a samozrejme kuchyne.

      Dalsi recenze budou, ale z podniku nedavno navstivenych a zminovanych tady nebo v LN opravdu doporucuju Alforno na neformalni klidnou veceri anebo vemte i Frantu na vylet do Podebrad. Libi se mi jako mesto, da se jit na zamek (treba jen s tatinkem a maminka si muze odpocinout v pekne vypadajici kavarne na nadvori:) a pak rozhodne do Sotto Ponte, kde v sobotu meli neuveritelne dobre kuzleci s tyrolskym knedlikem. Jeste zalobbuju pro kavarnu/restauraci Villa A.Malka, kde pracuje 1 muj ctenar a v sobotu se mi tam taky moc libilo. Maji vacuum pot, pripravuji kavu v dzezve atd. a navic pani majitelka slibovala nejake uzasne pralikove knedlicky. Ale treba brzy objevim neco noveho :).

      Vymazat
    2. Díky, předám to dále a některou si vybereme a pak postupně vyzkoušíme ty další. Ještě snad jedna věc - v Kladně zavřeli restauraci, kde dělali pizzu (hlavně margaritu) a Fanda z toho měl šok, a protože je Katastrofix, tak lamentoval, že už nikdy v životě nebude mít tak dobrou margaritu .... Prostě tragédie mezinárodního rozsahu :-) Takže, není někde v Praze dobrá až výborná pizzerie (známe jen Kmotru)?

      Vymazat
    3. Chudák Fanda! Vůbec bych neváhala zkusit to Al Forno, vídám tam často stejné italské tváře, které pizzu jedí a tváří se spokojeně. Navíc rodiče si můžou pochutnat na něčem jiném. Nebo Pizza Nuova vedle Kotvy, řekla bych sázka na jistotu.

      Vymazat
    4. Díky. Snad se nám teď podaří napravit tu strašlivou újmu, až bude mít za pár dní narozeniny :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    rád bych, pokud je to možné se taky přidal k diskuzi, i když z mé strany trochu subjektivní. Jsem totiž vedoucím v této restauraci a chtěl bych poděkovat za Vaši recenzi a zároveň se omluvit za chyby, kterých jsme se dopustili. První bych chtěl poznamenat, že šlo o akci "svíčková s amnesty", první druhu u nás a my bohužel na taková akce nejsme úplně "stavění". Počítalo se skutečně, že jde o charitu, lidé přijdou, dají si svíčkovou a odejdou. Původní plán byl dokonce od tvůrců - Grand restaurant festivalu, že se budou stoly točit po jedné hodině, což jsem odmítl a zvýšil obrátku na hodinu půl. Já vím, že myšlenka byla správná, aby se vybralo co nejvíce peněz pro tuto organizaci, ale přeci jenom si hosté mají odnést i zážitek. Zejména za ty ceny co u nás platí. Vím, že jsme velmi drahá restaurace,ale zároveň jsem přesvědčený, že hosté dostávají za své peníze vždy to co si objednají a většinou i "něco navíc". Bohužel při této akci, jsme díky časovým prodlevám a skluzům (někteří hosté místo plánované hodině a půl, zůstávali 3 hodiny)dostávali do "stresu" a prodlev. To je důvod, proč obsluha vázla a servis nebyl takový, jaký se dá v takovém podniku očekávat. Není to výmluva, ale konstatování faktu, přesto je zde jistě místo pro omluvu. Co se týká knedlíků, tak Vám musím dát za pravdu, že je možné,že se to mohlo i z výše uvedených důvodů stát. Knedlíky se napařují před výdejem a je možné, že byly trochu příliš napařané, tudíž po poměrně krátké době "osychají a tvrdnou". A díky tomu, že je kuchyně o 2 patra níže nežli restaurace, probíhá servis vyhřívanými výtahy, což pokud obsluha lehce vázne, jistě na kvalitě nepřidá. Stručně řečeno, akce, respektive myšlenka byla a je dobrá, avšak provedení bylo trochu "rezivé". Je to první taková akce, nemáme z ní tolik zkušeností, ale na druhou stranu již víme čeho se máme dopříště vyvarovat. Rád bych Vám chtěl poděkovat, ještě jednou se na závěr omluvit za naše nedostatky a zároveň Vás pozvat k nám, abychom Vás mohli přesvědčit, že svoji práci umíme dělat a to více než dobře, čehož důsledkem jsou i různá ocenění i na mezinárodním poli.

    Zdraví Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za profesionální reakci, těší mě, že jste se k tomu postavil čelem. Chápu, že organizace akce nebyla na Vás a jako taková byla problematická. Mě zas nenapadlo, že by někdo přišel do restaurace tohoto typu, dal si hlavní jídlo bez dalšího a odešel. Je to ponaučení pro příště a pro všechny. Myslím, že charitativní večeře jsou geniální nápad a můžete být u nás na tomto poli tak trochu průkopníci.

      Děkuju, Klára

      Vymazat
    2. To snad nemyslíte vážně takhle se vymlouvat???

      Vymazat
  5. Zdrobněliny nesnáším, je to mor současného jazyka.
    Jakmile někdo řekne vínečko a lahvička tak u mě podnik už tímto skončil.
    Kačko, přidej se k nám :)
    https://www.facebook.com/groups/88477350496/

    Ondřej Chutný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj blogísek podporuje spolecnost odporu proti zdrobnělinám :)!

      Vymazat
  6. Za 1. prodavat svickovou za 720,- je zlodejina, za stejnou cenu si dam jidlo V dvou hvezdove restauraci, kde vse je naprosto bezchybne a za 2. delat svickovou omacku z prave svickove je do nebe volajici pitomost, zpusob pripravy je jako stvoreny pro maso urcene na dlouhou upravu. proste klasicka ceska predrazena restaurace. Miroslav Ruzicka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je samozřejmě další věc, ale já věděla do čeho jdu, co budu jíst a kolik za to zaplatím, takže to ani v tuhle chvíli ani nehodnotím (+ se snažím vzít v potaz ty šílené náklady na rekonstrukci a udržení té nemovitosti). Nad tím masem jsem se hrozně podivovala, ale jak jinak by se ta cena pak dala alespoň trochu odůvodnit, že :).

      Vymazat
  7. Jenom pro info kde se dá najít dvouhvězdičková restaurace
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na internetu? U nás žádná není. Nejblíže od Prahy asi tato: http://www.burg-wernberg.de/.

      Vymazat
    2. Capital restaurant v Londyne, mrknete na obedove menu, budete prekvapen cenou :D Miroslav Ruzicka

      Vymazat
    3. Burg Wernberg mohu vrele doporucit. Bydlim nedaleko (na nemecke strane) a Thomas Kellermann je proste bozsky! Skoda, ze zatim neaspiruje na treti hvezdu. Myslim, ze na nej co do kvality, napadu, vinneho listku ale i napr. pomeru kvalita/cena zadna restaurace z Prahy nema (a jen tak mit nebude). A kdyz navic srovnam Prahu a Wernberg-Köblitz, ktery je velky ani ne jako napr. Duchcov, inu tim hur pro Prahu a celou CR...
      Nejen Prazakum vrele doporucuji, zasadne se menu meni 4x do roka a navic spoustu dalsich akci okolo.

      Vymazat
  8. Zdravím všechny a zejména pana Růžičku,
    za prvé bych se chtěl omluvit za bezpředmětnou diskuzi od kolegy Martina. Máte pravdu, chyba byla u nás, že jsme hosty neupozornili na stanovená pravidla, které jsme čekali, že klienti znají dopředu. Co se týká svíčkové, ohrazuji se proti výroku - zlodějina. Nevím co je to za zvyk v Čechách - neodpouštět úspěch a hlavně kritizovat. Efektivní je pouze oprávněná a konstruktivní kritika. Například zde od slecny Kačky. Málokdo to umí podat tak, aby to danému podniku pomohlo. Chyby dělá každý (i když v takových restaurací by se měly stávat minimálně) ale já jsem vždy za ně vděčný, protože nás pokaždé posunula dál. Náklady na svíčkovou jsou relevantní a psát, že děláte svíčkovou ze zadního, nebo nedejbože z předního (už to je nesmyls - svíčková je přeci jenom a pouze svíčková). To si bohužel u nás plete spousta lidí. Označení svíčková je pro maso nikoliv pro omáčku. Jedná se tedy o svíčkovou na smetaně. Mohu dělat králika na smetaně, daňčí na smetaně atd.. Nebo raději napíšu hovězí zadní na smetaně atd.. Pak je to v pořádku. Bohužel většina podniků píše svíčková na smetaně, ale svíčkovou to vidělo maximálně z rychlíku :)))) Co se týká úpravy tak na tom nevidím nic špatného, respektive na nevhodnosti této suroviny. To spíše konzultujte s našim šéfkuchařem Pavlem Sapíkem či jeho otcem Jardou, který to dělá stejně. Pokud jste stejně úspěšný kuchař a formát jako oni, pak není problém vyvolat diskuzi a účinnými argumenty je přesvědčit, že to dělají špatně. Mrzí mě, že poslední dobou má skoro každý, kdo navštívil nějakou Michelinovou restauraci přestavu, že je "uznávaný" food kritik jako pan Poštulka, Pospíšil, Balík, Ševčík atd.. Ceny jsou u nás kalkulkovány adekvátně prostředí a surovinám. Nemohu říci, že jsme předražení. Ano, jsme drahá restaurace, ale vše má relevantní důvod. Mám doktorát z ekonomie a čísla jsou moje parketa. Pokud znáte restauraci a jeho počet míst, lehce Vám dojde, že není možné aplikovat úspory či výnosy z rozsahu. Pokud byhom měli minimálně dvojnásobný počet míst - pak je možné mít o 20-30% nižší ceny. Ale při 13 stolcích vím, že víc než průměrně 13 lahví vína neprodám. Při klasické marži 100% bych nezaplatil ani výdaje na energii při plně obsazené restauraci. Je nutné pokrýt náklad surovin, marži na další aditivní prostředky, energie, udržování budovy z roku 1526atd.. Jak psala správně Kačka, je třeba také dodržovat rentabilitu vložený investic. V roce 2008 jsme prošli rekonstrukcí v ceně cca 20 mil CZK, kterou je třeba splácet. Pak také vše podáváme na kostěném porcelánu od Rosenthalu, sklo s příměsí křišťálu, kdy jedna sklenička stojí přes 200,- CZK, talíře kolem 700-1000 CZK. Troufám si tedy říci, že ceny jsou opodstatněné. Ano, jsme drazí, ale v rámci ceny se snažíme poskytnout adekvátní hodntu. Je škoda, že ne vždy to dopadne dle našich představ (viz recenze Kačky), ale jsou to rozhodně fér podmínky. Znám restaurace na podobné cenové úrovni, kde jsem dostal skleničku z Makra, obyčejné talíře atd... tomu se, pane Růžicko, dle mého názoru dá říci zlodějina. Všem bych chtěl na závěr poděkovat za všechny názory, i když ne se všemi souhlasím :))), je to aspoň pozitivum pro vývoj gastronomie o nás. Pokud se o ničem nemluví, nikam to nikdy nevedlo.
    Zdraví
    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, líbí se mi, že se aktivně zapojujete do diskuze a jde vidět, že Vám na podniku záleží. Ale to vysvětlování, proč u vás stojí jídlo tolik a tolik a víno tolik a tolik, protože někdo si usmyslel, že je to předraženost a zlodějina, to je s prominutím jak u blbých. Jste soukromý subjekt a poskytujete služby těm, kteří je vyžadují - tedy do restaurace přijdou a vědí, že tam hold těch 720 korun za svíčkovou nechají. Nikdo je tam nenutí chodit a jíst. Vy jste zadal nabídku a reakci je určitá poptávka, která vám umožňuje poskytovat dané služby a zároveň vykazovat zisk. Tomu je tržní hospodářství.
      (Zlodějina podle mě je např. když se neustále zvyšují daně na všechno - protože v tomto případě si vybrat nemůžete a platíte pořád.)
      To já jen k těm rozumbradům, kteří mají neustále potřebu někoho poučovat o adekvátnosti, respektive neadekvátnosti cen.

      Vymazat
    2. Na jednu stranu máte pravdu, na druhou stranu jsem přesvědčen, že ostatní mají právo nastavené ceny komentovat (samozřejmě slušně a s tím, že takový komentář je komentářem, nikoliv požadavkem). Já sám si rád při zvláštní příležitosti vyrazím do drahé restaurace (když na to zrovna mám) a nemám problém ocenit ani věci, na které nemám a nejspíš nikdy mít nebudu, to se prostě stává a nepotřebuji takové věci shazovat.
      Na druhou stranu i díky diskusím s lidmi, kteří mají onen top segment restaurací zmapovaný daleko lépe než já, už mě moc nelákají ty nejdražší pražské (a tedy vlastně i české, protože ta cenová špička je u nás pokud vím koncentrovaná do Prahy skoro bezvýhradně) restaurace, když vím, že za srovnatelné nebo menší peníze bych mohl zkusit ještě mnohem lákavější a zajímavější podniky v zahraničí, když bude příležitost se tam podívat. Třeba taková Vídeň je opravdu kousek a vlastně kamkoliv po Evropě není dnes nemožné se podívat za velmi rozumné peníze. A spojit poznávání města s návštěvou místní špičkové restaurace? Proč ne...

      PS. Kačko, od zavedení nových komentářů na blogspotu tu nefunguje komentování na androidím tabletu - napsat komentář jde, ale potom nemůžu systém přesvědčit, že nejsem robot, když mi do toho zadávacího políčka pro captchu neumožní psát. Možná si blogspot říká, že android = robot, tak jakýpakcopak, ale já teda zatím o elektrických ovečkách nesním. Mohla bys to prosím napsat na jejich technickou potvoru?

      Vymazat
    3. Rovněž mohu pouze souhlasit... nejsem původně z Prahy, ale Opavy (v Praze cca 12 let) a vadí mi, že špičková gastronomie je koncentrovaná pouze do Prahy. Všichni se dívi, že majoritní část incomingu míří do Prahy, i když krásná a historická města jsou i Kutná Hora, Český Krumlov, Třebíč, Olomouc atd.. ale bohužel to je jediné co můžeme turistům nabídnout. Celý svět má spojené cestovaní s kvalitní a lokální gastronomií a samozřejmě i kvalitním přenocováním. To bohužel mimo Prahu stále silně pokulhává. My jsme byli zvyklí jezdit po Evropě s rohlíkem a Májkou v kapse, ale západ to vidí trochu jinak :))) Věřím, že se to časem rozhodně zlepší. Už jsou zde první vlaštovky top gastronomie ve městech mimo Prahu. Lidé se musí neustále v gastru učit a vzdělávat, což je potřeba si také vštípit, jinak není možné, že jak píšete je ve Vídni světová gastronomie za slušné peníze a přejede 50 km za hranice a tam je to bohužel úplně jiná písnička. Tak vzhůru do Vídně.. nejlépe vlakem. Doporučuji také Drážďany, rovněž vlakem s partičkou gastronautů (prvotřídní zážitek)či Berlín, kde jsem byl na pracovní stáži...

      Vymazat
    4. Díky všem za účast v diskuzi, byť já už bych jí docela ráda ukončila. Každý tu má svůj kus pravdy. Za sebe jen dodám, že hodnocení adekvátnosti cen je esenciální součástí každé recenze, protože čtenáři obvykle chtějí vědět, jestli do toho kterého podniku stojí za to jít, takže v tom budu pokračovat, tady i v novinách. Problém je samozřejmě v tom, že ne všichni berou v potaz faktory, o kterých mluví Mike, včetně skla, porcelánu atd. A ano, všechno je věcí nabídky a poptávky, ale myslím, že idální nabídka by měla být nastavena tak, aby poptávka byla opakovaná, eventuelně stálá. Každý má asi nějakou tu svojí restauraci, kam chodí často a rád, protože mu poměr "cena/výkon" přijde lepší než jinde. A Studna asi není restaucí, kde bude někdo vysedávat 3x týdně, ale může být klidně místem, kam se bude urč. skupina lidí ráda vracet při speciálních příležitostech...

      Vymazat
  9. Souhlasím Olinko, mě právě vadí, že je u nás zvykem spíše kritizovat, že někde je to takové a jinde onaké a téměř všichni mají pocit, že znají ideální recept jak by to mělo vypadat, co by se mělo vařit, jak servírovat a jaké by měly být ceny atd.. (to mám pocit, že to už tu bylo za slavné éry RaJ Praha:)))). Jednoduše řečeno děkuji, že konečně někdo na rovinu řekl jak se věci mají, stručně a bez obalu. A také děkuji, že jsem se mohl zúčastnit této diskuze. Musím říci, že je to velmi zajímavý blog. Díky za něj a všem kdo se chystá na další gurmet návštěvy v rámci GRF přeji Dobrou chuť a kvalitní gastronomické zážitky... nejen v Alcronu :))))... kde jsem mimochodem téměř 6 let pracoval jako zástupce vedoucího restaurací!!!

    OdpovědětVymazat