čtvrtek 29. května 2014

Nebylo dlouhé, to zas ne...

...bylo to léto dočasné (Z. Svěrák). Po dobu mého čtyřdenního pobytu v Londýně, byl Londýn nejteplejší metropolí Evropy. Trochu mě to zaskočilo, měla jsem s sebou teplou bundu a krom jedněch šatů všechno s dlouhým rukávem. Ale teploty těsně pod třicítkou byly po pražské zimě tak příjemné, že jsem nad tím snad mávla rukou a klidně chodila v těch jedněch šatech. Tam vám bylo krásně. (To jsem napsala minulý týden, jak lilo a byla zima...teď už je hezky i v Praze, ale nový nápad na úvod nenám, takže to tak nechám).


Do Londýna jsem začala pravidelně jezdit v roce 2005 pomalu každé 2 měsíce. Tahle idylka trvala několik let, až do dne, kdy se můj bratr přestěhoval do Bruselu, který mi k srdci absolutně nepřirostl. Za to Londýn, ten miluju dodnes, i když si musím horkotěžko shánět ubytování někde v širším centru, šetřit, protože Londýn je čímdáltímvíc drahý a na večeře, obědy a kávu už mě tam nikdo nezve. I tak to stojí za to.

Moje plány jsem vám vyjevila předem a snažila jsem se jich až na výjímky držet. Toto jsou mé postřehy:


Bydlely jsme v Ibis na Aldgate East (zóna 1). Dobrý poměr cena výkon, leč hotel přímo sousedí s měšitou a okolí není zrovna kdovíjak krásné (eufemismus). Klidně bych tam bydlela znovu, ale kdybych jela sama, tak ne. Na druhou stranu, hned u výlezu z metra je Exmouth Coffee, kavárna, která se mi moc líbí, má velmi, ale velmi lákavou nabídku jídla a dobře připravenou kávu. Praží si sami a zrna určitě seženete v Londýně lepší, ale když se dokodrcáte z letiště a první, co potkáte je  tohle, musíte být šťastní (samozřejmě, pokud jste já :). Náhodou jsme ale narazily na Travelodge na Liverpool Street. Tohle ubytování vypadalo moc hezky, tak jsme rovnou trochu zagooglily, mají dobré ceny a hned několik hotelů v relativním centru, takže příště asi zkusíme tuhle variantu.

Co mě překvapilo? Že všechny kavárny, které jsme navštívily, nabízejí i jídlo a ne jen tak ledajaké. Dávají si na jídle záležet, většinou mají super snídaně a můžete se u kávy i naobědvat, navečeřet nebo si zkrátka dát něco dobrého na zub. Vedle toho česká nabídka docela nudí, čest výjimkám.


Nejvíc mě nadchla hned první snídaně ve Workshop Coffee v Clerkenwell, která mi  přesně padla do noty. Pošírované vajíčko, uzený losos, avokádo, wasabi majonéza a trocha mořské řasy. No možná vám to připadá divné, ale teď, co jsem na Whole 30, snídám takto naprosto běžně (až na to wasabi), v Londýně to byl jen trénink. Komu nejedou řasy a losos, může si dát ovocný salát, french toast nebo na co si vzpomene. A skoro dokonalou kávu k tomu. Ovšem počítejte průměrně alespoň s 10 librami za kavárenskou snídani, spíš o fous víc. Když se na scéně objevil český hipstabarista, bylo mé londýnské ranní štěstí dokonalé. Doufám, že se přestěhuje do Prahy.


Moc fajn snídani jsme měly druhý den v NUDE Espresso v Hanbury Street. Quinoa se "salty beef", sušenými rajčaty a pošírovaným vejcem mi přišla jako bezva neotřelá snídaňová kombinace. A hrozně moc mi chutnalo müsli s jogurtem v Prufrock Coffee a taky chleba s olivovou tapenádou a sušenou šunkou. Pokud jste coffee geekové jako já, dejte si na Prufrock pozor, resp. svěřte někomu svojí peněženku. Mají asi největší výběr kávových propriet, který jsem kdy v kavárně viděla a některé tam zkrátka necháte jen s velmi těžkým srdcem. Ale určitě tam jděte a nenechte si ujít výstavu vytvořenou z převážně kradených kávových lžiček. No a pokud se nebudete chtít po londýnských kavárnách motat podle mých na blogu roztroušených tipů, kupte si určitě Speciality coffee map London 2nd edition a už nikdy nebude na suchu. Zjistíte, že kavárna s výběrovou kávou je v širším centru Londýna téměř na každém rohu, a to bylo největší zjištění mé poslední londýnské cesty. Kaváren v Londýně přibývá jako příslovečných hub po dešti. Ale zatímco houby nejím, kavárny jsou a budou moje vášeň a nebude jich pro mě nikdy dost. Můžete si to přestavit asi jako Vinohrady mezi Mírákem a Jiřákem, dobrá káva, kam se podíváte.


Za takovou zážitkovou doporučeníhodnou kavárnu považuju určitě Sharps, spojenou s holičstvím. Dejte si kávu a pozorujte holiče pokérovaného od hlavy až k patě, bude vás to bavit. Mě kromě holiče pobavil ještě fakt, že v době naší návštěvy se akorát chystal cupping káv z The Barn. Jako bych musela přijet do Londýna, abych si dala berlínskou kávu...naštěstí nemusím, protože si ji můžu dát třeba na BrewBaru Náplavka, jako zrovna minulou sobotu (a pokud se nepletu, bude i teď). Další kavárna, která se mi strašně líbila kvůli pohodě a atmosféře byla Look Mum No Hands, na kterou jsem dostala tip od jednoho z mých čtenářů. Je to cyklokavárna a bydlet v Londýně (Kéž by!), určitě bych tam jezdila na kole na víkendové snídaně. Úplně náhodným objevem byl Soho Grind, hned u Carnaby street, čili v nejcentrovatějším centru. Malý prostor, prima káva, wifi a chládek. V tu chvíli jsem si nemohla přát víc.


To be continued...

8 komentářů:

  1. Kačko, jak vypadá cyklokavárna?
    A díky za poutavé putování, hlava mi jde kolem :)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Jako ta na posledním obrázku, Hanko. Prodávají tam spoustu věcí na kola, dá se tam kolo opravit, bezpečně odložit a scházejí se tam cyklisté, nebo spíš sjíždějí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Někteří scházejí, někteří sjíždějí :) Jak kdo... Při úbytku sil člověk i rád někam sejde...
      Hanka

      Vymazat
  3. Look mum no hands je skvela - a prave jsem podlehla nostalgii, protoze jsem nekolik let bydlela hned naproti a koukala na ni primo z okna!
    Sice jsem z Londyna priletela zrovna dneska, ale uz dlouho jsem si ho neuzila nepracovne, ci primo kavarensky-povaleccsky, budu muset zase neco zpusobit.
    Hezky vikend!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu závidím :), Londýn je úžasné město. Držím palce, abyste vyšetřila čas i na nepracovní výlet.

      Vymazat
  4. V Londýně jsem nikdy nebyla, takže malinko závidím:-)

    OdpovědětVymazat
  5. U Exmouth Coffee jsem letos bydlela :) (studuji v Lonydne)
    Priste az budes v okoli Old Street urcite zajdi do Ozone Coffee Roasters - paradni kavarna, skvele snidane i obedy! Timberyard je taky fajn.

    OdpovědětVymazat