úterý 8. března 2011

Happy MDŽ aneb muži, překvapte někdy své ženy!


K něčemu se vám přiznám, nenávidím, když se mi někdo plete v kuchyni pod ruce a snaží se mi pomáhat. Prostě ráda vařím sama. Co ale miluju je, koukat na to, jak vaří muž mého srdce. Možná není náhoda, že až na jednu výjimku vařili všichni moji kluci. Něco sladkého mi ale upekl jenom jeden, Španěl, který si dodnes potrpí na okázalá gesta (ale tenkrát to zafungovalo perfektně).

Proto jsem se tentokrát rozhodla pro recept, který je natolik jednoduchý, že ho zvládne i muž téměř bez zkušeností v kuchyni a je natolik zaručený, že na něj dostanete každou ženu, která nemá alergii na čokoládu a taky se intenzivně nesnaží zhubnout. Sice mám trošku pochybnost o tom, kolik procent čtenářů mého blogu tvoří muži, ale i tak... Panové seberte odvahu, zástěru a trochu citu a udělejte pro své partnerky něco, co jste pro ně ještě nikdy neudělali, ořechové brownies!

Potřebovat budete:

pekáček o rozměru 20 x 20 cm (třeba Tescoma)

2 vejce

175 g kvalitní hořké čokolády (bezvadně funguje i čokoláda na vaření z Lidlu s 50% kakaa)

125 g másla (+ troška na vymazání pekáčku)

125 g cukru (nebojte se použít třtinový nebo dát půl na půl s krystalem)

45 g  hladké mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

hrst vlašských ořechů (+ trocha ořechů na vysypání pekáčku)

Postupujte následovně. Do rendlíku dejte čokoládu rozlámanou na kousky, čím menší kousky, tím lepší. Přidejte na kousky nakrájené máslo a na mírném plameni nechte za občasného míchání rozehřát. Mezitím důkladně vymažte pekáček máslem, stačí tenká vrstva. Dále si ve food processoru (sekáčku) rozsekejte trochu ořechů nahrubo a těmi pekáček vysypejte. Pokud jste ho vymazali poctivě, budou dno i stěny pokryté ořechy (můžete si taky usnadnit práci a vyložit pekáček pečícím papírem tak, že dáte do kříže 2 pruhy papíru, které pokryjí nejen dno, ale i stěny pekáčku). Než to provedete, budete mít rozpuštěnou čokoládu s máslem, vypněte sporák a nechte trošku vychladnout. Přichystejte si mixér se šlehacími metlami (kdo neví, jaké to jsou, podívá se někde na internetu :). Do mísy rozklepněte vajíčka a přisypejte cukr, chvilku mixujte a postupně přidávejte rozehřátou čokoládu s máslem a následně mouku, do které jste před tím přidali půl lžičky prášku do pečiva. Vznikne vám celkem husté fantasticky čokoládové těsto. Nakonec přimíchejte hrst ořechů, které můžete trošku rozlámat, aby tam nebyly vysloveně velké kusy. Hotovo? Tak šup s tím do pekáčku tak, aby povrch byl rovný. Pekáček dejte do trouby, kterou zapněte na horký vzduch nebo oboustranné pečení na 140°C a pečte 20 min, pak teplotu zvyšte na 160°C a pečte dalších 15 min. Cílem je, aby povrch byl pevný, lesklý a suchý, uvnitř mají naopak brownies zůstat vlhké a vláčné.


Nechte brownies vystydnout. Pokud jste použili pečící papír, snadno je z pekáčku vyndáte na prkénko. Pokud jste vše poctivě vymazali a vysypali, půjdou vám brownies bez potíží vyklopit. Já prostě otočím pekáček a vyklopím celou kostku do dlaně, pak dám na prkénko a nakrájím na kostičky asi 5 x 5 cm.

A je to! Povedlo se? A co ony na to?

P.S. Potíže s pochopením receptu nebo přípravou reportujte v komentářích, budu se snažit přispěchat na pomoc radou.

BTW, další muž v mém životě, který peče, je můj táta a sklízí s tím veliké úspěchy, takže to opravdu zkuste!

8 komentářů:

  1. jdu na brownies... mám skvělu mentolovou čokoládu a už dlouho si říkám, že ji spotřebuju, tak díky za připomenutí (já dostala minule z lásky florentinská vejce):-)

    OdpovědětVymazat
  2. Apropos mentolová čokoláda, koukni na Lebovitze, aktuálně básní o mentolových brownies, ale mně takhle kombinace úplně nejede. Ještě se chystám na brownies s karamelem.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jsem se na něj dívala, já zas čokoládu s mátovou příchutí mám fakt ráda (i můj táta), ale L. je na mně prostě moc... moc americky tučnej, sladkej a všeho je moc, i toho mentolu - navíc moje čokoláda má postě jen takově lehké aroma, je to nějaká výběrovka z rodinné čokoládovny kdesi v horách, takže by to s ní nešlo, tudíž ji nakonec sním jen tak a brownies jsem upekla s kousky nějaké peprmint čokolády (nikoli čokoládové pochoutky) z Tesca, docela mě překvapilo, že tu je, když jsme odvrhla původní nápad s tou lepší:-) je v ní hodně sladké mentolové tuhé náplně, uvidíme, jak se osvědčí, teď tu chladnou.

    OdpovědětVymazat
  4. Brownies muzu, ale jelikoz je muj drahy v praci, tak mam smulu... No vlastne nemam - dostala jsem snezenky a ted jsem dala do trouby tohle: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake
    At zije cokolada a pekny zbytek MDZ preju :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To Lucie: Vždyť ti to drahý může kdykoli vynahradit :). Ten dort vypadá fantasticky... ale já si včera přísahala, že po "prožrané" zimě přejdu na trošku lehčí stravu, od teďka teď!

    OdpovědětVymazat
  6. Brownies miluju, onehdy jsem pekla luxusní brownies se zkaramelizovanými mandlemi, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1101/ponekud-opozdena-reportaz-z-trikralove-oslavy
    A teprve nedávno snad ještě lepší brownies s karamelizovanými opilými banány a Kofilou, což byly zatím nejlůepší brownies, jaké jsem kdy jedla.
    Peprmintové chci taky vyzkoušet, jenže bych si je dělala tak akorát pro sebe, protože manžel si na čokoládu s mentolekama moc nepotrpí :-)
    (Ale aspoň jich budu mít víc pro sebe :-))
    takže brownies a čokoládě rozhodně zdar!

    OdpovědětVymazat
  7. brownies miluju a nevedel jsem, ze je to tak jednoduche na pripravu... jenom jsem nejak nepostrehl v textu kolik ze potrebuju tech vajec?

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za upozornění, chybička se vloudila, omlouvám se a dodávám, že tam patří 2 vejce. Postup je fakt jednoduchý, neváhej vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat