středa 2. března 2011

Malá peněženková defenestrace




V pondělí jsem se vypravila po delší době do restaurace La Finestra in cucina.

Co myslíte, že jsem si tam mimo jiné dala?





Poprvé jsem tu byla s tátou a byl to opravdu zážitek. Důraz se tu klade na kvalitní suroviny, o jejichž existenci mnohdy hosté nemají ani potuchy, takže se tu hodně ukazuje, vysvětluje, osahává a očuchává (tím myslím třeba rajčata). Představování masa a ryb u stolu je zábavné, až na to, že je mi zejména těch ryb nakonec trochu líto, když na mě tak koukají. Taky je mi trochu líto místního personálu, protože jeho náplň práce je nesrovnatelně širší než u kolegů z "běžných" restaurací. Dlužno říct, že personál při mých návštěvách zvládal svoji práci téměř dokonale (až na to, že se nám třeba přimíchala na účet položka od vedlejšího stolu a věřte mi, že tady se to pozná snadno).

S pravdou ven, tahle restaurace není ledasjaká, takže ani místní ceny nejsou zrovna nízké, za jednu večeři s vínem tu bez potíží necháte půl průměrné české mzdy. Protože tenhle příspěvek má být zároveň praktickým doporučením, nebudu vám vyprávět o tom, jak tu snadno utratit několik tisíc korun, ale o tom, jak si dát luxusní oběd v příjemném prostředí za docela normální cenu. Na oběd jsem tentokrát vyrazila s Ondřejem, který udělal rezervaci na 12.00. Náš stůl byl připravený a my byli hned u vchodu náležitě přivítáni a usazeni. Restaurace nabízí polední menu za fajnových 195 Kč. Tentokrát to byla květáková polévka a buď grilovaná kuřecí prsa s polentou nebo penne s tuňákem, mangoldem a rajčaty. Dali jsme si všechno.

Nejsem zrovna milovnicí květákové polévky, ale nějak jsem tušila, že tahle mi chutnat bude. Ještě než jsme se jí dočkali, dostali jsme křupavý bílý chléb s lehce pikantním olejem z oliv taggiasco, které se pěstují pouze v Ligurii a mají zvláštní charakteristickou chuť. Polévka vůbec nechutnala po květáku, někoho by to možná zklamalo, ale já byla nadšená. Byl to hladký krém, s trochou pepře, maličko nakyslou chutí a pár kapkami olivového oleje. Rozhodně nejlepší květáková polévka, co jsem kdy jedla.

Na hlavní jídlo jsme si chvilku počkali, ale také to stálo za to. Tady jsem se pro změnu trošku bála polenty, se kterou nemám nejlepší zkušenosti, zbytečně. Kuře bylo skvěle šťavnaté, žádná přegrilovaná podrážka. Polenta byla ve formě poměrně řídké kaše s výraznou chutí másla, opticky se hodně podobala bramborové kaši. Opravdu se jednalo o mnohonásobně lepší zážitek než kuře s kaší, které nabízí na poledním menu kdejaká okolní restaurace za nijak zvlášť odlišnou cenu. Ondřejovy těstoviny byly na pohled krásné - zelený mangold (můžete si představit něco jako špenát), malá rajčátka, kousky ryby a celé stroužky česneku ve slupce, aby se daly snadno vyndat po té, co splnily svůj úkol dodat omáčce chuť. Omáčka byla výrazně rajčatová, zřejmě kombinace čerstvých rajčat a domácí polpy (což není jako náš protlak, ale spíše omáčka s opravdu malými kousky rajčat a samozřejmě bez cukru, řekněme hrubší pyré). Celkově vydařená kombinace a ten nápad s česnekem, jistě každý ocení, zvlášť má-li po obědě jednání.

To nejlepší nás ale ještě čekalo. Co myslíte, že je na té fotce na začátku příspěvku? Nebudu napínat, bazalkový cheesecake. Šokující dobrota. Když ho Ondřej vybral, trošku jsem se ofrňovala. Když jsme ho dojedli, chtěla jsem ještě jeden, jenže za 175 Kč jsem si druhý kousek odpustila. Bazalka byla nejen v náplni, ale i v tom zeleném přelivu, který byl výrazně bazalkový a zároveň dost sladký, jakoby sirup, ale obávám se, že se o napodobení doma ani nepokusím. Prostě nevím jak na to... ale možná, až bude bazalka, uvidíme...

Káva nebyla rozhodně žádná bomba, dokonce se podařilo poplést objednávku, ale líbí se mi, že tu dávají na oslazení rozšlehanou kávu s cukrem, vlastně domácí kávový sirup. Sice kávu nesladím, ale půl lžičky jen tak do pusy můžu doporučit.

Abych vám řekla pravdu a nic nezamlčela, musím přiznat ještě skleničku Gavi di Gavi za 160 Kč/1,5 dc :(, ale tak co, do La Finestra prostě člověk nechodí na oběd každý den. Celkem jsme tam nechali 1.100,- Kč, ale považuju to za dobře utracené peníze a obávám se, že mě takhle obědová příhoda bude potkávat opakovaně.

Vřele doporučuju na obědorande, obchodní jednání, oběd pro zpříjemnění otravného pracovního dne.

La Finestra Restaurant, Platnéřská 90/13, Praha 1

5 komentářů:

  1. šokující cheesecake, sem si asi trochu naslintal do klaviatury...gerbill

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nedělej fóry (rozuměj frky) a spěchej do Práglu, tady mají takových dobrot :)

    OdpovědětVymazat
  3. ... a ve Zlute ponorce v Ceskych Budejovicich maji i bazalkovy drink - Grande Basil... a ten bych si ted dala a ten cheesecake k tomu a byla bych naprosto spokojena :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Překvapuje mě, že káva nebyla nic moc, já si ji tady (a v sestře Aromi, samozřejmě) dávám, i když ji normálně nepiju, připadá mi skvělá, berou ji od Gianniho Frasi, charismatického pražiče z Verony. (Možná jsi jen měla smůlu, což by se ale v takové restauraci stát nemělo, já vím.) Dezerty tady mají ale opravdu skvělé, naposledy jsem tady omdlévala u dýňovo-jablečného dortu.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Hana: Musím Finestře trošku odpustit, protože jsem tam pak cappuccino měla ještě několikrát a vždycky bylo lepší a technicky dobře zvládnuté, takže to fakt byla jen smůla. Za to už jsem tam měla taky několik nepovedených dezertů, prostě někdy se daří a někdy ne na 100%, ale chodím tam ráda.

    OdpovědětVymazat