pondělí 14. března 2011

Není podzim, ani zima, už je jaro, to je prima ...


Přesto si ale dneska připravíme takový podzimně zimní moučník:

Plum Crumble.







Ale ne všichni, jen ti, co si to zaslouží! A to jsou ti, co si o víkendu užívali možná poslední sníh na horách nebo ti, co si jako já užívali první sluníčko, nafoukli kolo a vyrazili na první jarní projížďku. A taky ti, co měli úplně pitomý týden (zase jako já), tj. měli mizernou náladu a špatně se jim spalo a vůbec. Ale pro tyhle případy bych místo crumblu doporučila přece jen spíš to kolo, protože mě to jako zázrakem přešlo, mám jarně dobrou náladu a těším se na nadcházející cyklosezónu.
Takže do pedálů nebo do kuchyně. Pokud si vyberete kolo, doporučuju rozhodně autoventilky, protože galuskové ventilky mi nejdou vůbec nafouknout a prostě po všech stránkách je to vopruz (omlouvám se za nespisovnou pražštinu:). Pokud si rozhodnete pro crumble, zvažte nejdříve, jaké ovoce použijete. Není úplně sezóna, ale můžete třeba použít loňská jablka nebo jako já vyplenit sklep. U tety ve sklepě jsem našla švestky zavařené ve vlastní šťávě, takže vůbec neplavaly ve vodě jako kompot, ale vlastně jen v troše takového želé, které nebylo ani moc sladké, jednoduše ideální. Dovedu si ale představit, že použiju meruňky, broskve, maliny, borůvky atd. nebo různé kombinace, podle toho, co bude zrovna k mání.
Kdo ví, co je to crumble, ví taky, že důležité není jen použité ovoce, ale také to, co se dá navrch a bude krásně vonět a křupat a bude prostě dělat crumble crumblem. Pro radu jsem zašla opět k Davidu Lebovitzovi, protože skvěle píše a radí, a protože mi u něj chutná. Když budete mít jasno, ohledně výběru ovoce, pokračujte tedy s přípravou křupavé horní vrstvy tak, že si připravíte:
105 g mouky (použila jsem hrubou)

90 g polenty (měla by být také spíš hrubá, koupila jsem v dm drogerii)

80 g mandlí nebo ořechů (jsem pro ořechy)

90 g třtinového cukru

1 lžičku mleté skořice

větší špetku soli

115 g másla

Všechno kromě másla dejte do food processoru/sekáčku a dejte tomu pár pulsů (jak říkáme my food blogeři :), až budou ořechy na malé kousky. Pak přidejte máslo nakrájené na menší kousky a znovu zapulsujte, až se hmota spojí a není úplně sypká. Takto připravená směs se dá zmrazit nebo asi týden uchovat v ledničce.

No a je to, vypadat by to mělo asi takhle (já ale něměla ani ořechy ani třtinový cukr, takže jsem dala bílý a i bez ořechů to bylo fajn).







Crumble je dobré dělat v nějaké zapékací misce, mně se líbí dělat zvlášť jednotlivé porce, ale fantazii se meze nekladou. Pokud použijtete čerstvé ovoce, třeba jablka, nakrájejte je na menší kousky, dejte pod ně do misky/formy trošku másla a lehce je zasypte cukrem (samozřejmě bude záležet jak jsou sladká/kyselá, takže experimentujte), dejte do trouby na 180ºC tak na 10-15 min až jablka trošku pustí šťávu. Pokud použijtete jako já nějaké zavařené ovoce, tuhle fázi můžete vynechat. Po té ovoce opravdu hojně zasypejte připravenou směsí, udělejte alespoň tak 2 cm vrstvu a šoupněte to trouby klidně na 200ºC. Peče se to asi 20 min. Ovoce bude probublávat nahoru, takže neplňtě misku/formu až úplně po okraj a po očku kontrolujte.

Až vám bude celá kuchyně vonět, vyndejte z trouby a podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou nebo se zakysanou smetanou nebo klidně i úplně bez ničeho. A i když to všechno nesníte najednou, tak tahle směs, narozdíl od jiných, zůstane pěkně křupavá a bude to dobré i za studena.

A nezapomeňte mě informovat, s čím děláte crumble vy. Já se těším na jablka s karamelem, nebo s malinami.

5 komentářů:

  1. Rybizovej je super napad, mame zpravidla prebytky rybizu a mam jednu nejmenovanou kamaradku od Z., co se po rybizu muze utlouct, tak ji ho v lete udelam!

    OdpovědětVymazat
  2. Rybiz je super. Uz se nemuzu dockat! Z.

    OdpovědětVymazat
  3. Prvé crumble som robila tuto jar a to z rebarbory. Nechcelo sa mi robiť klasický koláč s drobenkou... K rebarbore som pridala ešte strúhané jablká a je to božské! Tá voňa, keď sa to dopeká a sladko-kyslé, chrumkavé, maslové... mňam. Vyskúšam aj Tvoj recept, je tam pár nových ingrediencií. Jaj, a ja pridávam ešte ovsené vločky. Po upečení chutia ako oriešky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Viktória: Rebarbora je na crumble super, v pátek jsem nějakou dostala a dneska jahody, tak to zkusím společně a jsem zvědavá, co to udělá. Jablka+rebarbora jsou dokonalé! Kačka

    OdpovědětVymazat