čtvrtek 24. listopadu 2011

Co se dá dělat, přicházejí.

A to přesně za měsíc, teď už jen, aby byly šťastné a veselé. Duchovno jsme si odbyli v předešlém článku o nirváně a teď se pojďme věnovat materiální podstatě žití. A protože podstata žití je hodně široký pojem a já aspiruju pouze na to, stát se gastrofilosofkou, budeme se věnovat pouze omezenému světu foodies (Raději bych použíla slovo "jedlík" než foodie, ale nevystihuje to pravý význam, máte nějaké návrhy?).

Co takový foodie k životu potřebuje? Spoustu věcí (hlavně teda prachy, ale nebuďme přízemní). A protože přichází čas dávání i braní, rozhodla jsem se inspirovat vás pár věcmi, které jsou podle mě k životu docela fajn, proto je povětšinou mám nebo si je přeju. To by bylo, abyste něco z toho nevybrali pro své blízké, kteří sdílí vaše/naše zájmy.

1. Kdo vaří, nutně potřebuje nějakou kloudnou pánvičku. Já už téměř rok používám 2 pánvičky od Greenpan a nemůžu si je vynachválit. Radím zvolit ty s kovovým uchem, které můžete dát i do trouby, třeba Stockholm.

2. Vzácnost, která by neměla v kuchyni chybět je také pořádný litinový hrnec. Kdo má po babičce, je king. Kdo mi ho vyfouknul v bazaru v ulici Anny Letenské, Praha 2, je vůl. Ale i s tím se dá něco dělat. IKEA je ostrov jistoty v globálním oceánu. Pro fajn litináč za fajn cenu, se vypravte přímo tam a buďte si jistí, že obdarovaný bude mít radost.

3. Každý štědrý den novou knihu! Momofuku sice není vůbec nová, ale je šokující, kolik lidí jí ještě nemá, přitom dokáže tak změnit život k lepšímu. Vykašlete se na Muže z Marsu, Sám sobě psychologem a podobné plytké čtení. Vlítněte na Amazon a objednávejte dokud je čas. Nezbytné ovšem je, aby zamýšlený obdarovaný uměl anglicky.

4. Kdo chce být free, cool a in, ten musí mít Moleskine! A ne samozřejmě ledajaký, pěkný, černý, receptový. Já ho našla pod stromečkem loni a radost jsem měla velkou (snad letos dostanu nějaký pro motoristy, kam si budu zapisovat spotřebu benzínu :).

5. Uvaříte špagety bez pomoci pinzety? Těžko, a pokud jo, nebude to dost stylové. Mohla bych vám samozřejmě doporučovat ke koupi měděné hrnce, z jejichž celosvětového prodeje by měl Emanuele Ridi dostávat doživotní provizi, ale i malý dárek dokáže způsobit velké potěšení. Pokud máte kolem sebe nějakého fanouška Itala v kuchyni, který ještě z nějakého prapodivného důvodu nevaří s pinzetou, máte dárek vyřešený a za pár korun. Tescoma to má!

6. Další dárek, který mi loni udělal radost (a nebráním se mu zas a znova), je kávové předplatné od Doubleshotu. Spokojenost zaručená! Představte si, jak si obdarovaný dělá každé ráno kávu, myslí na vás a raduje se tak z vašeho dárku každý den, 4, 6 nebo dokonce 12 měsíců.

7. A že si nemá obdarovaný tu kávu jak udělat? Nevadí, i na to tu máme řešení. Luxusní dárkový kávový doubleshotí set s mlýnkem, dripem, hrnkem i kávou... ach, skoro se dojímám, když si představím, jak ho někdo najde mezi ponožkami a svetry.

8. A že tomu jednomu chcete udělat fakt velkou radost, klidně mu koupíte kávu na celý rok, neváháte se praštit přes kapsu a přidat i kávový set, ale myslíte, že tomu furt k dokonalosti něco schází. Jak připravit kávu bez nesnází? To vás může naučit barista roku Zdeněk Smrčka na kurzech domácí přípravy kávy, které pořádá s Adamem Dvořákem, coby Kávový klub.

9. A když jsme u těch kurzů, umět vařit je dovednost, která se hodí mužům i ženám. To, že toho vím hodně o směnkách, ocení málokdo, ale některé moje kuchařské kousky mi přinesly obdivu hodně. A já jsem ráda, když mě někdo obdivuje, ne že ne. Tak co někomu umožnit, aby byl obdivovaný, není to skvělý dárek? Navíc, po pravdě, můžete z toho i trochu profitovat. Kupte někomu poukaz na vařící kurz v Prakulu, pak ho/jí nechte, aby vám ukázali, co se naučili a obdivujte.

10. Poslední tip je velký, rozměry i cenou, ale když se mohlo štěstí usmát na mě, třeba se usměje i na někoho, koho máte hodně rádi a on zas rád peče. Mohla bych tady doporučovat ke koupi Kitchen Aid, ale neudělám to. Mít dost peněz je super a když máte kliku, nějak je i vyděláte. Umět peníze utrácet s rozumem, je ale spíš dar a toho je třeba si vážit. Tak nemachrujte blištivými Kitchen Aidy, na jejichž příslušenství si pak obdarovaný bude muset brát spotřebitelský úvěr. Kenwood kMix je absolutně bezva, navíc ho můžete koupit výhodně v sadě s mlýnkem na maso i krouhačem.

Tak co, našli jste něco, co by se mohlo vašim spřízněným duším líbit? Co byste si přáli dostat vy?

5 komentářů:

  1. Nevím jak jsou na tom mé spřízněné duše, ale má duše zaplesala. Momofuku bylo pod stromečkem loni, stejně tak poukaz do prakulu. Na green pan si brousím zuby a popravdě konkrétně po kitchen aidu toužím už dlouho. I když tato kenwood varianta také nevypadá vůbec špatně! Díky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Diky. Ja si taky Kitchen Aid prala, ale pak jsem trosku googlovala a zjistila, ze ten Kenwood je minimalne stejne dobry. Daji se najit ruzna srovnani. Greenpan doporucuju moc, hrozne se mi libi ta bila serie Dubai.

    OdpovědětVymazat
  3. Dá se na Kmix přidělat mixér apod.? Ten krouhač a mlýnek se taky přidělají přímo na to tělo? Já právě kvůli nemožnosti tohle udělat vzdala Kitchen Aid a vybrala si Bosch, ten jako snad jediný má podobnou stavbu, ale dá se na něj nahoru dát mixér, krouhač a dalších milión vymožeností:-) tak by mě zajímalo jak to teda je...:-))) jestli někdo ví

    OdpovědětVymazat
  4. Sarka: priznavam, ze uplne nerozumim otazce. Krouhac a mlynek jsou nastavce, ktere se pridelavaji na telo, pak jsou k tomu 3 ruzne metly - slehaci, hnetaci. Ponorny mixer a food processor v jednom jsou zvlast, ale ve stejnem designu za cenu kolem 1200 Kc. Jestli se mixerem rozumi blender, tak po tom jsem nepatrala. Vyhoda oproti Boshi je mimojine to, ze telo i nastavce jsou kovove. Ale pro me to byla i otazka designu.

    OdpovědětVymazat
  5. Už dlouho toužím asi po 9 věcech z těchhle 10. Jen kromě té pinzety jsou to všechno dárky, které sakra lezou do peněz..:( Ale aspoň má člověk stále cíle, k čemu se pílí dopracovat a stále má potenciální naději na co se do budoucna těšit:)
    Jinak btw: "Kdo mi ho vyfouknul v bazaru v ulici Anny Letenské, Praha 2, je vůl..." - a proč by ten chudák měl být volem? holt chtěl mít taky radost..:)

    OdpovědětVymazat