Já teda nevím jak vy, ale já vajíčka považuju za velké štěstí. Domácí vejce jsou pro mě ten nejlepší dárek. Samozřejmě v původním stavu. Tuhle jsem měla doma vajec přebytek a vzpomněla jsem si na vynikající vaječný koňak, který odjakživa dělala moje teta a my ho chodili jako malí cucat tajně do špajzu. Poprosila jsem o recept a vzhledem k tomu, že u nás jsou velikonoce spíše svátky vajec, říkám si, že je to vlastně tematické. Pokud ještě nemáte nachystanou výslužku pro
koledníky, možná by je last minute vaječný koňak potěšil.
Vystačíte docela s málem:
2 šlehačky
200 g cukru (já dala 100 g domácího vanilkového)
1 vanilkový cukr/lžíce vanilkové esence, pokud
nepostupujete podle předchozího bodu
5 žloutků
1 lžíce vanilkového pudinku
1/4 l rumu
Připravte si vodní lázeň, nad lázeň větší misku a
do ní šlehačky, cukr, žloutky a ten vanilkový pudink. To vše nad vodní lázní
šlehejte buď elektrickým šlehačem na pomalé otáčky anebo co možná nejrychleji
metličkou, asi tak 10 minut, pak vypněte sporák, sundejte misku a ještě vklidu
prošlehejte do vychladnutí. Nebojte, šlo to docela rychle, šlehala jsem ručně a
žádné cucky, škraloupy ani nic jiného mě nepotkalo. Nakonec přidejte rum a
pořádně promíchejte. Možná vám vaječňák připadá trochu babský, ale já vám
garantuju, že tenhle je skvělý a tajně ho budete chodit ucucávat do ledničky.
Tak hodně koledníků čtenářkám a bohatou výslužku
čtenářům přeji. Užijte si krásné velikonoční pondělí.
Určitě je na místě tady také čas od času napsat že ti z vás co máte doma nejenom kurníky pro slepice ale i ty domácí stvoření co ta vajíčka produkují, jsou na tom určitě o kousek lépe než ti, kteří prostě vůbec nemají žádné domácí výroby. Bio je bio, ale domácí je domácí.
OdpovědětVymazat