Venku už to raší a pučí a já mám
už
několik týdnů chuť na nové brambory, chřest, saláty, ředkvičky a vůbec všechno takové voňavé a jarně svěží. Přinejmenším na ty brambory si ještě počkám. Tak než se dočkám a přijdou barevná jarní jídla a recepty, přidám ještě jeden skoro zimně víkendový. Ostrý jako křen, ze kterého jsem dělala omáčku.
Křenovku si dávám výhradně v Lokále. Nepamatuju se, že bychom ji doma kdy vařili. Ale chutná mi moc. Přes zimu jsem udělala asi 2 v celku podařené pokusy o její přípravu a pak objevila v únorovém Apetitu recept na křenovou omáčku z Lokálu. Nebylo nad čím váhat. Nepostupovala jsem úplně důsledně podle receptu, protože maso jsem dělala "vedle" metodou sous vide (na 64 stupňů asi 18 hodin). Pro autenticitu věci, jsem ale maso i kosti na vývar nakoupila v e-shopu Amaso, který vám můžu vřele doporučit. Maso bylo skvělé, morkové kosti krásně nařezané (ideální třeba na pečení) a všechno jsem dostala parádně zabalené v polystyrenové termokrabici a tašce s logem. Tenhle nákup mi udělal radost a určitě se pro maso vrátím.
Nemusíte si ale "komplikovat život" jako já, můžete jednoduše uvařit vývar z masa, které budete s omáčkou jíst a ten pak použít jako její základ. Recept na vývar po mě nežádejte, jistě máte každý svůj. Pro 4 osoby budete potřebovat:
cca. 3/4 kg hovězí loupané plece nebo hovězího krku
800 ml hovězího vývaru
50 g másla
75 g hladké mouky
200 ml šlehačky
cca. 160 g čerstvého mléka
fakultativně trochu mléka
a cca. 75 g cukru krupice.
Vyházím tedy z toho, že máte voňavý silný vývar a maso uvařené do měkka. Omáčka samotná už je pak otázkou chvíle. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte, aby v omáčce nebyly hrudky, přidejte rovnou i 100 ml šlehačky a 20 minut vařte. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte křen. Můžete použít trik, který mi poradil Oldřich Sahajdák. Když nebudete mít ten nejlepší křen, dejte ho s trochou mléka do blenderu (můžete použít i tyčák), rozmixujte a přeceďte. Mléko zachytí to hořké a nedobré v něm. Navíc pak stačí nastrouhat křen na hrubém struhadle a rozmixováním kvalitním mixérem získáte ideální strukturu do omáčky. Po 20 minutách vaření přidejte křen do omáčky a 2 minuty vařte. Dochuťte cukrem a solí, přidejte zbylou šlehačku, případně ještě trošku másla a máte hotovo. Můžete přecedit, já to nedělala. Hedvábná omáčka, která trošku štípe v nose, když máte pořádně ostrý křen se hodí nejen k hovězímu s houskovým knedlíkem, užijete ji i s vajíčkem a bramborem. Můžete zkusit třeba brambory na "bouchačku", které jsem kdysi viděla u Dity P.. Jednoduše upečete brambory s trochou oleje a pak je rozbouchnete pěstí. Když nemáte čas na dlouhé pečení, můžete je předvařit a pak jen dopéct v troubě.
Nemusíte si ale "komplikovat život" jako já, můžete jednoduše uvařit vývar z masa, které budete s omáčkou jíst a ten pak použít jako její základ. Recept na vývar po mě nežádejte, jistě máte každý svůj. Pro 4 osoby budete potřebovat:
cca. 3/4 kg hovězí loupané plece nebo hovězího krku
800 ml hovězího vývaru
50 g másla
75 g hladké mouky
200 ml šlehačky
cca. 160 g čerstvého mléka
fakultativně trochu mléka
a cca. 75 g cukru krupice.
Vyházím tedy z toho, že máte voňavý silný vývar a maso uvařené do měkka. Omáčka samotná už je pak otázkou chvíle. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte, aby v omáčce nebyly hrudky, přidejte rovnou i 100 ml šlehačky a 20 minut vařte. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte křen. Můžete použít trik, který mi poradil Oldřich Sahajdák. Když nebudete mít ten nejlepší křen, dejte ho s trochou mléka do blenderu (můžete použít i tyčák), rozmixujte a přeceďte. Mléko zachytí to hořké a nedobré v něm. Navíc pak stačí nastrouhat křen na hrubém struhadle a rozmixováním kvalitním mixérem získáte ideální strukturu do omáčky. Po 20 minutách vaření přidejte křen do omáčky a 2 minuty vařte. Dochuťte cukrem a solí, přidejte zbylou šlehačku, případně ještě trošku másla a máte hotovo. Můžete přecedit, já to nedělala. Hedvábná omáčka, která trošku štípe v nose, když máte pořádně ostrý křen se hodí nejen k hovězímu s houskovým knedlíkem, užijete ji i s vajíčkem a bramborem. Můžete zkusit třeba brambory na "bouchačku", které jsem kdysi viděla u Dity P.. Jednoduše upečete brambory s trochou oleje a pak je rozbouchnete pěstí. Když nemáte čas na dlouhé pečení, můžete je předvařit a pak jen dopéct v troubě.
Tentokrát jsem koupila křen na Náplavce, rozbrečela jsem se už při jeho loupání a po rozmixování ve Vitamixu jsem myslela, že se utopím ve vlastních slzách. Řeknu vám ten byl, prostě jako křen!
Užijte si jaro!
To je proste bomba! Vypada to nadherne. Krenovou omacku jsem jeste nikdy nezkousela. :))
OdpovědětVymazatDíky, tak do toho, je to jednoduché.
VymazatA nejlepší na křenovku je hovězí jazyk. Dneska jsem si ho přivezla z Trněného Újezda...
OdpovědětVymazatKdyž já jsem do jazyka ještě nedorostla :(.
VymazatJá křenovku nejradši taky nejradši s jazykem. Nebo srdíčkem.
OdpovědětVymazatBtw. je to reakce na Chuťopis, nebo jen shoda náhod? :-)
Jak píšu, recept je z únorového Apetitu, který mimo jiné obsahuje Florentýnin článek o malínském chřestu. Z prvního čísla Chuťopisu jsem byla dost zklamaná. Je to bohulibý nápad, kterému fandím, ale nejsem si jistá, jestli má v tomhle provedení šanci přežít.
VymazatHmm, takhle jsme ji doma dělali. Ale mívali jsme ji s uzeným a s knedlíkem, a znáte to - když vám něco v dětství chutná, tak se to špatně přeučuje.
OdpovědětVymazatUzený a knedlíky jsou povoleny :).
Vymazat