středa 2. dubna 2014

Jako křen

Venku už to raší a pučí a já  mám už několik týdnů chuť na nové brambory, chřest, saláty, ředkvičky a vůbec všechno takové voňavé a jarně svěží. Přinejmenším na ty brambory si ještě počkám. Tak než se dočkám a přijdou barevná jarní jídla a recepty, přidám ještě jeden skoro zimně víkendový. Ostrý jako křen, ze kterého jsem dělala omáčku.


Křenovku si dávám výhradně v Lokále. Nepamatuju se, že bychom ji doma kdy vařili. Ale chutná mi moc. Přes zimu jsem udělala asi 2 v celku podařené pokusy o její přípravu a pak objevila v únorovém Apetitu recept na křenovou omáčku z Lokálu. Nebylo nad čím váhat. Nepostupovala jsem úplně důsledně podle receptu, protože maso jsem dělala "vedle" metodou sous vide (na 64 stupňů asi 18 hodin). Pro autenticitu věci, jsem ale maso i kosti na vývar nakoupila v e-shopu Amaso, který vám můžu vřele doporučit. Maso bylo skvělé, morkové kosti krásně nařezané (ideální třeba na pečení) a všechno jsem dostala parádně zabalené v polystyrenové termokrabici a tašce s logem. Tenhle nákup mi udělal radost a určitě se pro maso vrátím.

Nemusíte si ale "komplikovat život" jako já, můžete jednoduše uvařit vývar z masa, které budete s omáčkou jíst a ten pak použít jako její základ. Recept na vývar po mě nežádejte, jistě máte každý svůj. Pro 4 osoby budete potřebovat:

cca. 3/4 kg hovězí loupané plece nebo hovězího krku
800 ml hovězího vývaru
50 g másla
75 g hladké mouky
200 ml šlehačky
cca. 160 g čerstvého mléka
fakultativně trochu mléka
a cca. 75 g cukru krupice.


Vyházím tedy z toho, že máte voňavý silný vývar a maso uvařené do měkka. Omáčka samotná už je pak otázkou chvíle. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte, aby v omáčce nebyly hrudky, přidejte rovnou i 100 ml šlehačky a 20 minut vařte. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte křen. Můžete použít trik, který mi poradil Oldřich Sahajdák. Když nebudete mít ten nejlepší křen, dejte ho s trochou mléka do blenderu (můžete použít i tyčák), rozmixujte a přeceďte. Mléko zachytí to hořké a nedobré v něm. Navíc pak stačí nastrouhat křen na hrubém struhadle a rozmixováním kvalitním mixérem získáte ideální strukturu do omáčky. Po 20 minutách vaření přidejte křen do omáčky a 2 minuty vařte. Dochuťte cukrem a solí, přidejte zbylou šlehačku, případně ještě trošku másla a máte hotovo. Můžete přecedit, já to nedělala. Hedvábná omáčka, která trošku štípe v nose, když máte pořádně ostrý křen se hodí nejen k hovězímu s houskovým knedlíkem, užijete ji i s vajíčkem a bramborem. Můžete zkusit třeba brambory na "bouchačku", které jsem kdysi viděla u Dity P.. Jednoduše upečete brambory s trochou oleje a pak je rozbouchnete pěstí. Když nemáte čas na dlouhé pečení, můžete je předvařit a pak jen dopéct v troubě.

Tentokrát jsem koupila křen na Náplavce, rozbrečela jsem se už při jeho loupání a po rozmixování ve Vitamixu jsem myslela, že se utopím ve vlastních slzách. Řeknu vám ten byl, prostě jako křen!

Užijte si jaro!

8 komentářů:

  1. To je proste bomba! Vypada to nadherne. Krenovou omacku jsem jeste nikdy nezkousela. :))

    OdpovědětVymazat
  2. A nejlepší na křenovku je hovězí jazyk. Dneska jsem si ho přivezla z Trněného Újezda...

    OdpovědětVymazat
  3. Já křenovku nejradši taky nejradši s jazykem. Nebo srdíčkem.
    Btw. je to reakce na Chuťopis, nebo jen shoda náhod? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu, recept je z únorového Apetitu, který mimo jiné obsahuje Florentýnin článek o malínském chřestu. Z prvního čísla Chuťopisu jsem byla dost zklamaná. Je to bohulibý nápad, kterému fandím, ale nejsem si jistá, jestli má v tomhle provedení šanci přežít.

      Vymazat
  4. Hmm, takhle jsme ji doma dělali. Ale mívali jsme ji s uzeným a s knedlíkem, a znáte to - když vám něco v dětství chutná, tak se to špatně přeučuje.

    OdpovědětVymazat