pondělí 21. března 2011

První jarní den oslavíme roastbeefem


Včera byla neděle, počasí bylo proměnlivé, ale konstantními už se staly nedělní obědy s kamarády u mě doma. Tentokrát si pozvání zasloužila Magda a její dcera, která se jmenuje po mně (nebo spíš jako já, ale já si budu myslet, že po mně). Pod vlivem kurzu v Prakulu jsem už někdy na začátku týdne Magdě slíbila, že v neděli udělám roastbeef.

V Prakulu nás učili, že je dobré maso nechat naložené přes noc. Diskutéři na stránkách pana Cuketky nakládají maso týden. No, já zvolila zlatou středí cestu a maso naložila ve čtvrtek večer. Roastbeef se dělá z vysokého roštěnce, víme. Možná nevíme, že maso by mělo být z býka a ještě k tomu ne moc starého. Maso z krav má jinou strukturu i chuť, neboť krávy se holt starají o pokračování rodu a během života se nadřou mnohem víc, než ti býci. Teď zas přichází na řadu otázka, kde takové dobré maso koupit. Já poslední dobou kupuju maso skoro výhradně U Arbesa, nejen kvůli stabilní kvalitě, ale i kvůli ceně. Kilo vysokého roštěnce z býka tu vyjde na 219 Kč, nekupte to! To, že je to býk, je napsané hned na cedulce u masa a navíc tam prodává sympatický starší řezník, který si s vámi o mase rád popovídá.

Budete tedy potřebovat:

1 kg vysokého roštěnce

sojovou omáčku

worchestrovou omáčku

dijonskou nebo jinou nekrémžskou hořčici

můžete přidat červené víno

sůl, pepř

provázek na převázání masa (zpravidla lněný)

V Prakulu jsem se taky dozvěděla, že maso se zásadně neomývá, protože funguje jako houba, pouze se předem osuší (já použila papírovou kuchyňskou utěrku). Směs na naložení jsem dělala vysloveně od oka, koneckonců až uvidíte, jak velké je maso, nějak to odhadnete. Nejvíce jsem dala hořčice, řekněme 3 lžíce a pak od všeho přiměřeně a vyrobila jsem z toho takovou kaši. Osušené maso jsem ze všech stran opepřila a omatlala připravenou směsí, dala do mísy, přikryla kuchyňskou fólií a šoupla do ledničky. Pak jsem každý den maso obrátila.

Včera jsem maso vyndala a pečlivě převázala provázkem tak, aby pěkně drželo tvar, protože nakládáním lehce povolí a trochu se rozplizne. Systém vázání je vidět na fotce v předchozím příspěvku. Provázek jsem pro ten účel koupila v provaznictví na Újezdě. Maso jsem pekla v horkovzdušné troubě, 20 min na 180ºC a pak 15 min na 160ºC a výsledkem bylo dokonalé růžové medium. Byla jsem nadšená. Proto, aby byl celý váleček masa pěkně růžový, je potřeba ještě nechat maso trošku odstát, nejlépe něčím zatížené. Já ho nechala v trošku odvětrané troubě a položila na něj skleněný pekáč. Neošidím vás o informaci, že se všude píše, že se má před pečením maso opéct ze všech stran na pánvi. Ale my to v Prakulu nedělali, já to udělat chtěla, ale zapomněla jsem a žádný negativní dopad jsem nezpozorovala.


K tomu jsem společně s masem upekla brambory, vyrobila domácí tatarku s pažitkou, šalotkou a chilli cornichonky (opravdu malé okurky) a bylo. A nebojte, neošidím vás ani o včerejší dezert - Key lime pie.

7 komentářů:

  1. Mnaaam! Nedelni obedy s kamarady jsou super - vcera u nas jedni byli, tak se uvidi, jak to bude pokracovat... Mozna si casem i na roastbeef troufnu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Smekám a začínám sbírat odvahu do vlastního pokusu o roastbeef!

    OdpovědětVymazat
  3. Od posledního rostbífu uběhla dlouhá doba, že?;) dala bych si..

    OdpovědětVymazat
  4. Holky, jděte do toho, bylo to opravdu překvapivě snadné. Důležité je dobré maso (vyhlášenou roštěnou prý mají u Robertsona) a pak teplota/doba pečení. Pečte raději na méně a kratší dobu, dopéct se to dá vždycky.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty bláho, růžové šťavnaté masíčko, no, dala bych si hned. jen asi u nás na malém městě bude dost problém se sehnáním pořádného kusu kvalitního masa. Ale já se nevzdám, protože tohle je opravdová bomba!

    OdpovědětVymazat
  6. To vypada jako obrovska mnamka. Ja chci taky rostbeef!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Roastbeef by se měl dělat z nizkého roštěnce. Ale včera jsem také omylem koupila vysoký, tak uvidíme.
    Petra

    OdpovědětVymazat