pátek 8. února 2013

Jedna dvě Kačka jde...



... nese pytel mouky. Fakt! Tohle je dvoustý příspěvek, zároveň první ve třetím roce blogování, čili to volá po soutěži a soutěž je tu. Hlavní výhrou je tříkilový pytel žitné chlebové mouky hladké, který jsem zakoupila ve mlýně Janderov u Chrudimi. Asi tušíte, že bude nutné osobní předání, protože posílat někam mouku, že jo ... Přidám ráda kvásek a třeba i bochník chleba.


Aby to bylo fér vůči nepražákům a nebrňákům (protože 26.2. jedu opět k soudu do Brna a můžu tedy eventuelně vzít mouku s sebou), mám pro vás alternativní výhru v podobě tajemné krabičky se semínky mých oblíbených asijských bylinek, včetně nezbytného koriandru. Tuhle krabičku pošlu kamkoliv do ČR nebo SR (a mám rovnou tajný tip, kdo by jí mohl vyhrát, viď Madlo?). Tahle výhra je tedy přednostně určená čtenářům mimo velká města, kteří se třeba snadněji dostanou do mlýna, ale koupit koriandr & spol. je pro ně problém.

Jako váš právní poradce připomínám, že výhry z her a sázek jsou nevymahatelné, takže se nečertěte, že chcete raději mouku než semínka a naopak, na tomhle blogu panuje tvrdá diktatura a o všem rozhoduju já.

Co se po vás chce? Prozraďte mi váš oblíbený a osvědčený recept, zkrátka takový recept, co na vás škemrají všichni kamarádi, jen co ochutnají. Z receptů naší rodiny by to byly určitě dorty, bábovka a vanilkové rohlíčky. Taková ta klasika, co máte rádi, a na kterou jste pyšní. Můžete dávat buď odkaz na váš blog do komentářů, vypsat tam recept nebo mi ho poslat mailem (kacka.zvykacka@gmail.com). Já to "odborně" posoudím, upeču, uvařím a vyhodnotím. Vítězné recepty se s vaším souhlasem objeví na blogu a když jich bude mimořádně atraktivních víc, přidám nějaké ceny. Souhlasíte? Soutěžíte?

24 komentářů:

  1. To jsou aspoň super ceny! :) Tak já začnu a přikládám odkaz na recept na moje nej nejoblíbenější sušenky ever :)

    http://zghettablog.blogspot.cz/2012/10/nejlepsi-cokoladove-susenky.html

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, u mě vede recept na lasagne... všichni po mě chtějí recept, přitom to není nic složitého ;) http://gurmankalenulka.blogspot.sk/2012/11/bozske-lasagne.html

    jinak mouka super, hodila by se... a jsem z Brna ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Recept, který po mně chce nejvíc lidí, je na žitno-pšeničný chleba, takže chlebovou mouku bych vážně užila :)
    Abych to tu nezaplácla dlouhým komentářem, recept posílám na mail.

    OdpovědětVymazat
  4. Naše rodina se asi nejvíce může pochlubit mramorovanou bábovkou se švestkovými povidly. K blogu jsem se ještě neodhodlala a tak recept posílám na email. Těším se na další recepty! :-) Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýno, na mail nic nepřišlo a zrovna bábovka s povidly by mě lákala moc. Zkuste prosím zkontrolovat adresu, jestli jste ho posílala nbo ho klidně zkopírujte sem. Díky.

      Vymazat
    2. Tak vaší reakci jsem si přečetla až dnes, bohužel. Na mail jsem to zkusila poslat znovu, ale kdyby něco, vkládám ho tedy i sem. Tak snad není úplně pozdě...
      Ingredience:
      190 g hladké mouky
      7 vajec
      120 g moučkového cukru
      120 g cukru krystal
      120 g másla
      15 g kakaa
      máslo a mouka na vymazání formy
      švestková povidla (nejlépe domácí)

      Postup:
      Máslo šleháme s moučkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Do zpěněného másla zamícháme tuhý sníh ze 7 bílků a cukru krystal. Do hmoty nakonec po částech opatrně zamícháme mouku. Zhruba 1/3 těsta odebereme a zamícháme do něj kakao rozmíchané v trošce vody. Do vymazané formy na bábovku nalijeme trochu více než polovinu světlého těsta, na něj nalijeme kakaové těsto. Povidla si trochu rozmícháme a po lžičkách poklademe na těsto (v jedné řadě). Vše zakryjeme zbytkem světlého těsta a dáme péci do vyhřáté trouby na 180°, pečeme zhruba třičtvrtě hodiny. Upečenou bábovku vyklopíme na talíř, formu za chvíli sejmeme a necháme vychladnout.

      Vymazat
  5. Jednoznačně čokoládové cupcakes s praženými ořechy, karamelkami a šlehačkou:
    http://www.sweetlittlesomething.cz/?p=111

    OdpovědětVymazat
  6. Ne, ne ...kouzelnou krabičku se semínky si zaslouží můj obrácený hruškový :-)
    Posílám do mailu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Řekla bych, že nejvíc vedla tahle "buchta:"
    http://toffo.blog.cz/0908/babovkova-klani-u-gurmanky. Handikepem jí možná bude, že už jsem jí do jedné soutěže protlačila. Ale fakt stojí za to a na kynuté těsto je to snadná práce, zatočit, vrazit do formy, do trouby, nastavit a zapnout teplotu a pak jen se spolehnout na čidlo - nos, až zavoní;-).

    OdpovědětVymazat
  8. rozdala jsem nejvíc receptů na chilli con carne, nejrychlejší chleba a na moji srdcovku: Hruškovej koláč s čokoládou a mandlovou krustou:
    http://katorovo.blogspot.cz/2012/09/kvuli-tomuhle-kolaci-muzuv.html?spref=fb

    OdpovědětVymazat
  9. hmmm... můj neojoblíbenější dezert, který zatím nic nepřekonalo - tiramisu s marsalou:
    http://foodpositive.jurcikova.com/2012/12/tiramisu.html

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ačkoli jsem velmi těžce "antisoutěživý" typ a vždycky to vzdávám ještě předtím, než začnu, tentokrát se aspoň pokusím a to ze dvou důvodů - za 1.) se domnívám, že opravdu mám recept, na který jsme hrdí a který stojí za to předat a za 2.) vyhrát 3 kila téhle luxusní mouky by pro mě znamenalo konec doposud nekonečných výmluv proč zatím "nemůžu" péct kváskový chleba :) Ačkoli je mi jasné, že sladká konkurence bude nejsilnější, stejně však i mé recepty jsou na sladkou notu. Velmi dlouho jsem se rozmýšlela mezi babiččinými šperky "kysnutým skladaníkom" a "Opilým Izidorem", po zralé úvaze Izidor vyhrává. posílám na mail, ať nezaplácávám prostor.
    (jen mě tak napadá...tohle všechno uvařit a upéct - výkon hodný správného "foodie" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Izidor je velká konkurence. Nevím, jeslti to předem nevzdám :-)

      Vymazat
    2. Kdo to vzdává, nevyhrává! Izidor je samozřejmě v top 5, ale na druhou stranu ho má moje máma v notýsku s recepty, čili žádná jistá výhra to není. Takže do toho!

      Vymazat
    3. Plně souhlasím, nevzdávat se bez boje! jak sama píšu, většinou to vzdávám předem, což není žádná chvályhodná vlastnost a asi je na čase to změnit, tak do toho pojďte taky :)

      Vymazat
  11. Já se tedy taky zkusím zapojit s ovocným koláčem. Recept je zde: http://simplcookblog.blogspot.cz/2011/06/sezonni-ovocny-kolac.html
    Teď si budu držet palce :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Není to úplná klasika, ale když udělám citrónový koláč, jsem za hvězdu ;). Posílám mailem ;).

    OdpovědětVymazat
  13. Recept na Vinné cukroví, který mám od své babičky. Pekla jsem je loni před Vánoci a nemá chybu. Jednoduchá příprava těsta z pár věcí, výborná chuť bez jakéhokoliv uležení.
    http://mangiaresquisito.blogspot.cz/2012/12/vinne-cukrovi.html

    OdpovědětVymazat
  14. Nevím, jestli největší, ale dost velký ohlas má moje Tiramísa. Není to sice nic, na co bych byla nějak extra pyšná, ale už je to tak...
    http://mujmilyjidelnicku.blogspot.cz/2012/10/recept-pro-velmi-zamestnane-lidi.html

    OdpovědětVymazat
  15. Tak já přidám svůj recept,ať tu vyvážím tu záplavu sladkého :-) Vařím pro obzlvášť milé návštěvy, protože to přeci jen není práce na půl hodiny. http://www.zlatedno.blogspot.cz/2009/03/volny-den-zitra-mam.html

    OdpovědětVymazat
  16. 2 kondenzovaná karamelizovaná mléka
    3 šlehačky
    1 vanička tvarohu
    4 lžíce cukru na oslazení šlehačky
    4 balení BeBe sušenek
    Mátová čokoláda (After eight, balená po čtverečcích)
    1 mléčná nebo hořká čokoláda
    Ušlehat šlehačku, zašlehat do ní cukr. Mléko rozmíchat s tvarohem a zamíchat do šlehačky, 1/3 krému odebrat. Do zbylých 2/3 přidat nastrouhanou mátovou čokoládou. Na plech poklást BeBe, na to nanést krém, pak ještě jednou. Nakonec dát poslední vrstvu sušenek a na to natřít krém bez čokolády (aby byl povrch hladký). Na povrch nastrouhat hořkou čokoládu. Teď přijde to nejhorší - nechat to uležet do druhého dne. Kdo není zvyklý na mátu, dá 3/4 balení mátové čokolády, ne celé. I když se to asi nezdá, ale ono se to rozleží a dost zjemní, takže chuť je velice příjemná, i když tam je celé balení.

    foto kousku dortu: http://imb.lide.cz/lide_photo_big/201109/0317/37/4e62649e37f6fe6355410200.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to náš rodinný recept - teta je z Izraele, předala mi ho a od té doby když ho udělám, tak po mě každý chce recept.

      Vymazat
  17. Pardon, zapomněla jsem napsat že je to Křupavý mátový dort. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Moje klasika, na kterou každý škemrá recept, jsou máslové rohlíčky. Recept jsem kdysi získala od babičky kamaráda a nikdo na ně nedá dopustit. Recept tu: http://vareni.ritta.cz/moucniky/cukrovi/maslove-rohlicky/

    A k tomu se musím kajícně přiznat, že Janderov mám docela blízko a pro mouku jsem tam ještě nebyla. Stydím se...

    OdpovědětVymazat