středa 20. srpna 2014

Tonik a káva, to je ta pravá...

... kombinace na letní kávové variace. V Berlíně to už dávno vědí. Ach, tam vám bylo zase krásně. Ještě se trochu vzpamatovávám, ale tohle jsou mé dojmy.

Kavárny v Berlíně rostou jako právě teď houby. Moje kroky samozřejmě nejdříve vedly do "malého" Barnu, kde pracuje Marián Plajdičko, dvojnásobný Barista roku Slovenské republiky a jeden z nejmilejších baristů, které znám. Tuhle kavárnu prostě vynechat nejde. Ale jinak jsem se snažila objevit kavárny nové, takové, které by stály za to, abych vám o nich vyprávěla.


Nejvíc okouzlená jsem z maličké kavárny Concierge Coffee ve vrátnici staré průmyslové budovy v Kreuzbergu, hned u kanálu. Dříve tam byly píchačky a přísný vrátný, který nejspíše šacoval dělníky, jestli něco nevynášejí a teď si u okénka cestou do práce do nějaké reklamky, PR agentury nebo do kanclu jiného "moderního" zaměstnavatele můžete dát skvělou kávu (od Bonanzy).


Pokud nemáte namířeno ke strojům, jako já, můžete si kávu vypít u ministolečku venku, nebo si sednout i vevnitř a dát si třeba i jogurt s granolou nebo něco jiného malého k snídani. Nečekejte ale vajíčka nebo něco podobného. Celý podnik má 15 metrů čtverečných, takže vše je předpřipravené/upečené a nachystané  k podávání. Ehm, už tak jsou mé požadavky na mého budoucího zaměstnavatele přísné a dá se říct legrační. Kdybych připočetla ještě dokonalou kavárnu ve vrátnici, zůstala bych asi navěky nezaměstnaná. Ale byla bych vážně šťastná, kdybych pracovala na takovém místě. Jak moc krásné to tam je, se můžete přesvědčit tady.


To bych si totiž navíc mohla o polední pauze v pátek vyběhnout na turecký trh, který se táhne na druhé straně kolem kanálu. I z něj jsem byla unešená. Ano, i tam prodávají spoustu věcí, které nejsou pro mě, jako nekonečné metry barevných látek. Zároveň tam ale seženete krásná zralá manga a avokáda za pár šupů, spoustu koření, zeleniny, no zkrátka na co si vzpomenete.


Za tohle doporučení mě Plajdo nepochválí, ale moc se mi líbilo v kavárně SILO. I v jejím okolí je prima trh, na kterém jsem nakupovala prozměnu v sobotu dopoledne. Kavárna má krásný dřevěný interiér (a musím fakt uznat, že inspirovaný Barnem), roztomilou zahrádku do ulice, prodávají tak lokální fajnovou vodku a podávají kávu praženou v Barnu, ale hlavně skvělé snídaně. Nevím, jestli jsem hledala špatně, ale najít v Berlíně nějaký prima snídaňový podnik, se nezdálo úplně jednoduché, zvlášť, když nechcete snídat sladké pečivo. Cappuccino nijak zvášť pochválit nemůžu, bylo too milky, ale opravdu moc.


Zato vajíčka zapečená s fetou s omáčkou z pečených paprik, se špenátem, rajčatovou salsou a garam masalou nebo nějakým podobným kořením, byla úplně skvělá. Zapékají se ještě na plátku kváskového chleba, ale ten mi tam na mé přání nedali a ještě jsem za něj dostala slevu. Kavárna je dost mimo centrum, ale na snídani bych sem určitě zajela znova.


Další kavárnou, kterou byste při návštěvě Berlína neměli vynechat je Companion Coffee. Krásná kavárna v interiéru krásného obchodu s módou, taškami a jinými hipsta věcmi, ve které je vana, ale slouží jako obří květináč. Právě tady jsem poprvé slyšela o espressu s tonikem, ke kterému jsem měla nejdřív dost nedůvěru, ale supermilý barista ji rozptýlil. Mají tam Drop Coffee a Workshop a bude se vám tam líbit.

Byla jsem i v OSLO Kaffebar, akorát nějak pozapomněli na moji objednávku, takže jsem si to moc neužila. Ale zase, je to hezký prostor, byli tam milí lidé a myslím, že mají i něco k jídlu.

Dříve navštívené kavárny jsem tentokrát vynechala, ale můžete si o nich přečíst třeba tady.

Někdy si říkám, že bych vážně chtěla být Berliner. No uvidíme, zaří je mým měsícem změn.

9 komentářů:

  1. Popisek moc pěkný :) Hned mám chuť tam vyrazit na prodloužený víkend :) a možná, že tak skutečně udělám .)) Co se týče té kávy s tonicem - jaká teda byla? Neumím si to představit.. jakože místo vody zalili tonicem?:D

    http://katlynsfashion.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože do sklenice dali led, tonik a espresso. Podle mě se ty chutě docela dobře doplňují a je to fajn letní pití. Na prodloužený víkend vřele doporučuju.

      Vymazat
  2. Kdybys věděla, jak tě chápu. Podobné pocity jsem měla, když jsem se chystala na Erasmus do Itálie, a to jsem tak před tím milionkrát byla a mluvila jsem plynně. Všechny pochybnosti se rozplynuly během prvního týdne. Kamarády jsem si našla, mixér přivezla za pár měsíců. Berlín je kousek, můžeš kdykoli domů za pejskem i za rodinou. Já ti budu závidět, už jsem na takové kousky holt stará. V Berlíně je teď kávová expertka z Brna Hanka Čermáková (Žaloudková?) aka Sibyla, možná ji znáš ze sítí nebo z Kavalerie, třeba by ti mohla s bydlením poradit. Hlavu vzhůru, čekají tě skvělé měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, já tvůj komentář omylem na telefonu vymazala, ale všechno, co píšu výše platí.

      Vymazat
  3. Nevadí, že je vymazaný, aspoň tu nebude to osobní přiznání viset veřejně ;-)
    no já mám pocit, že už sem na to taky stará, pak si za to nafackuju a "pokouším se" o nadšený přístup ;)
    Sibylu (Sibyliatko :-) znám práve z Kavalérie, ráda jsem ty články četla. Když už jsme teda u toho: nevíš na ni nějaký kontakt? Nebo je nalezitelná přes FB či starou Kavalérii? tam jsem žádný mail či kontakt nenašla... a doufám, že by to nebylo moc troufalé :) ale podle článků je mladá paní sympaťačka, tak to určitě platí i v osobním životě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), hlavu vzhůru! Hanka je moc sympatická, na FB ji majdeš jako Hanu Tschermakovou.

      Vymazat
  4. Tyjo, kafe s tonikem mě nikdy nenapadlo. Asi to bude tím, že nejezdím do Německa. :-) Ale určitě zkusím. Myslím, že dneska je přesně ten den, kdy by to šlo. Pořídila jsem pod pergolu vlněné deky z ovčí kůže, tak si tam navečer sednu a zkusím tuhle pochutinu nějak vymyslet. :-) Skvělý, díky! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Berlín má obecně zajímavou atmosféru a ráda se tady vracím, děkuji za tipy, ráda kavárny navštívím, tedy ale káva s tonikem? O tom jsem ještě nikdy neslyšela :) Ale zkusím vyzkoušet i doma, teď nás čeká oslava narozenin, pro jistotu jsme koupili i zahradní party stan, to je věc, která se hodí mít doma. Tak snad nám tato zvláštní kombinace zachutná.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s vámi, i nám se líbí když někde na hotelu je opravdu kvalitní káva. Člověku to totiž zvedne náladu už jenom kvůli tomu kofeinu, ale zejména také z toho důvodu že si dáme takovou pauzu na všední život. To víte, pracuje v logistice, tak to není jednoduché.

    OdpovědětVymazat