sobota 26. února 2011

Oslaďte si život!

Dnešní den začal smutnou zprávou, zemřel Arnošt Lustig. Měla jsem ho ráda už od základky, kdy jsem četla Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou. Nebudu tu přepisovat svůj čtenářský deník, přečtěte si od něj něco sami, stojí to za to. Já si jednu větu od Arnošta Lustiga dost často opakuju: „Život není to, co chceme, ale to, co máme.“ a pak se snažím, aby to co mám, bylo co nejblíže tomu, co chci. Řeknu vám, není to zrovna snadné a ne ve všem se mi to daří.

Asi nejlépe se mi to daří v kuchyni, tam to totiž opravdu záleží jen na mně. Už nějaký pátek mě trápilo, jak udělat kloudný karamel. Aby byl tekutý, tak akorát hustý, na palačinky, apple crumble a panna cottu...  Už to vím, ale nepřišla jsem na to dlouhým experimentováním. Prozradil mi to můj cukrářský guru David Lebovitz, aby se nakonec ukázalo, že Cuketka mě zase předběhl a testování tohoto receptu má už dávno za sebou. Nebudu tedy celý postup dlouze rozepisovat. Angličtinářům a puntičkářům doporučuji Lebovitze, cukrářům pro radost doporučuji Cuketku.
Nejtěžší úkol přichází ještě před samotnou přípravou karamelu, sehnat kloudnou bílou čokoládu. Bílou čokoládu běžně nekonzumuju a vůbec mě nenapadlo, že může být v dnešní době 70 a více procentních čokolád problém sehnat opravdovou bílou čokoládu. Údaj, který v tomto případě musíte hledat na obalu, není procento kakaa, ale kakaového másla, a to by mělo být alespoň 30%. Nebudu vás dlouho napínat, já takovou nesehnala. Většinou jsem tenhle údaj na obalu vůbec nenašla. Milka přiznává slabých 20%. Nejblíže byla Alnatura z dm drogerie s 28%, ale tam zas byly navíc rýžové křupínky. Rozhodla jsem se tedy pro čokoládový trojboj a koupila bio od Rapunzelu (54 Kč), klasickou Orionku (16 Kč, ale v akci) a teskovou finest fairtraide čokoládu z Dominikánské republiky (49 Kč).

Nejdřív jsem zkoušela samotný Rapunzel a pak už dala dohromady Orion a Tesco, žádný zásadní rozdíl se ale neprojevil, všechny měly kakaa málo a nakonec jsem musela nastavovat šlehačkou.

Potřebovat budete:
bílou čokoládu (množství záleží na vás, klidně začněte se 100 g, ale to pravděpodobně sníte na posezení)

smetanu ke šlehání

špetku hrubozrnné soli

troubu, plech/pekáček

Doba přípravy cca 1 hod.

Postup je triviální, čokoládu jsem rozklepala paličkou na maso na co nejmenší kousky a ty dala do pekáčku. Šoupla jsem do trouby na 120ºC. Po 15 min by měla být čokolády měkká a schopná rozetření po celém pekáčku. Pokud ale neseženete nějakou kvalitní, bude mít spíš drobivě suchou konzistenci. Snažila jsem se jí prostě rozprostřít po povrhu pekáčku. Pak už jen pokračujete v pečení, tedy karamelizování a tak každých 10 minut kouknete do trouby, jestli čokoláda pěkně tmavne, ale nepálí se. Já pekla podle Davidovy rady opravdu celou hodinu, ale nic tekutého z toho nevzniklo. Takže jsem obsah pekáčku přendala do rendlíku, ten dala na mírný plamem, přilila trochu šlehačky (na 200g asi 100 ml) a míchala jako ďas (až pak jsem si přečetla, že Cuketka dá nejdřív do rendlíku šlehačku, tu zahřeje a do ní dá „čokoládu“). Výsledek byl ale asi stejný, čokoládová hmota se začala rozpouštět a po cca 5 min vzniknul tekutý hnědý úžasně voňavý karamel, do kterého jsem jednou otočila mlýnkem se solí. Přiznávám, že první pokus ze 100 g čokolády nestačil ani vystydnout.

Další várku už mám ale ve skleničce a zítra mé kamarádky dostanou ke kávě panna cottu s karamelem. Jestli se všechno povede, budu vás informovat.

5 komentářů:

  1. Hmm... Zkaramelizovaná bílá čokoláda nezní vůbec špatně! Ale jinak tekutý karamel dělám úplně triviálně - rozpustím cukr s trochou vody, nechám zkaramelizovat do zlatava a nakonec do toho vmíchám vodu, aby to bylo dostatečně tekuté (většinou se mi povede konzistence medu). Nikdy mě nenapadlo, že by to mohl být problém.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo. Já ale měla utkvělou představu něčeho smetanového jako "dulce de leche"... David Lebovitz má recept i na to, takže vyrobím srovnávací dávku. Ale tohle je opravdu lahůdka, vyzkoušejte :)

    OdpovědětVymazat
  3. Karamel miluju a tohle určitě brzy vyzkouším! Sakra, vaše stránky jsou úžasně návykové, kam jsem to zase vlezla :-) S takovými dobrůtkami půjdou kila sama nahoru ...

    OdpovědětVymazat
  4. tak uz se tesime a zachvilku vyrazime M&H :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za pochvalu. Kila se vysportují, stálo mě to dost času a zbytečného trápení, ale už jsem přišla na to, že diety jsou na nic, chce to najít si nějaký zábavný sport a toho se držet.

    OdpovědětVymazat