pátek 25. února 2011

Quiche, quiche, někdy domů netrefíš...

Taky jste to jako děti říkali? Já vím, že ne úplně přesně takhle. Původně jsem přemýšlela nad názvem: "Dnes pro změnu kocovinové menu". Může se prostě stát, že se opijete tak, že v noci ani nebudete trefit domů. Mně tedy ne, jak už jsem psala, jsem slušně vychované děvče, ale znám i takové případy. Když už se to stane, je dobré mít někoho, kdo vás domů odvede. Stejně tak je dobré mít někoho, kdo se o vás bude druhý den starat a uvaří vám třeba to, co zrovna já v neděli, když jsme měla jednoho "opilečka" (jak se roztomile říká u nás doma) na návštěvě.


Jako skvělý vyprošťovák se ukázala kachní polévka, obšlehnutá z Cafe de Paris. Příprava je primitivní, úspěch zaručený. Budete potřebovat následující suroviny:

1/2 kachny
kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel (1 mrkev si nechte zvlášť)
cukrový hrášek
pórek
třeba i chřest
sůl, pepř, bobkový list
voda

Všeho samozřejmě přiměřeně :-). Postupuju následujícím klasickým způsobem: do velkého hrnce se studenou vodou vložím omytou půlku kachny, kterou před tím rozdělím na čtvrtky a dám vařit na mírný plamen. Přidám sůl, celý pepř a bobkový list. Očistím kořenovou zeleninu a šoupnu jí tam. Pak už jen vařím a vařím a z hladiny odebírám nečistoty. Nebojte se vařit 3-4 hodiny. Nakonec polévku sleju přes síto a mám krásně čistý vývar. Do hotového vývaru dám krátce povařit tenké plátky mrkve, cukrový hrášek, kolečka pórku a případně bych tam dala i ten chřest, kdyby byla sezóna a já ho měla. Ale vařte vážně krátce, ať je zelenina křupavá! Dále do polévky oberu horní čtvrtku kachny, nechávám velké kousky, vypadá to dekorativně.


Praktická rada: uvařenou zeleninu, kterou jsem před tím z vývaru vyndala a zbytky z obrané čtvrtky připravím k večeři nejroztomilejšímu psovi na světě, tedy naší Julče. Tu druhou čtvrtku, tedy uvařené stehno, dám do trouby a peču, udělá se na něm krásná kůrka, je pěkně šťavnaté a nakonec ho sním. Nebylo by taky špatné udělat vývar den předem, aby stihnul vychladnout a pak by z něj šla krásně odstranit docela velká vrstva tuku.

Opileček tvrdil, že po pozření této kachní polévky se mu rázem udělalo dobře a byl připraven na druhý chod. Tady jsem trošku experimentovala. Já když se totiž úplně výjimečně taky opiju :-), tak pak buď druhý den nemám chuť vůbec na nic, nebo naopak na samé prasárny. To pak začínám pomerančovo-grepovým Cappy a končím ve výčitkách a v KFC. Takže jsem se rozhodla pokračovat něčím přiměřeně tučným a vyrobila jsem něco jako quiche. Na něj jsem použila:

1/2 Babického listového těsta
1 šlehačku (200g)
3 vejce
200 g výborné goudy kauflandové značky Vian
(fakt jí zkuste, na pečení, vaření a tak je fajn, balení má 400g)
zbytek parmazánu
100 g slaniny
150 g italské klobásy salsiccia (něco jako talián, ale mnohem lepší)
koupíte třeba v Itálii (jsem vtipná) nebo za nehorázný peníz v Uzenářství Sváček na Štefánikové
1 malou cuketu
šalotku

Pokud jde o suroviny, absolutně se nebojte experimentovat, používat zbytky a míchat kde co. Mně by se líbilo použít třeba gorgonzolu, kozí sýr nebo odřezky z šunky od kosti, které kupuju v řeznictví Na Perštýně na šunkofleky. Prostě fantazii se meze nekladou.


Postupovala jsem takto. Rozválela jsem si těsto a vyložila jím plechovou vroubkovanou formu tak, aby okraje maličko přečuhovaly. Nakrájela jsem šalotku na kostičky a hodila na pánvičku s troškou olivového oleje, hned za ní jsem přidala na kostičky nakrájenou slaninu a salsicciu, kterou jsem jen vymáčkla ze střívka (je syrová, název klobása je možná zavádějící) a všechno jsem to společně chvíli smažila a pak jsem přidala nastrouhanou cuketu a trochu bylinek. Jak se to všechno dělalo, nastrouhala jsem goudu i parmazán (můžete klidně vynechat), rozkvedlala v misce  ta vajíčka, postupně k nim přilévala šlehačku a nakonec jsem tam  hodila i ten sýr a celý obsah pánvičky. Pak jsem to všechno vlila na připravené těsto a vyšlo mi to úplně akorát. Nedávejte tam toho zbytečně moc, ať vám to v troubě nevyteče, prostě tak akorát pod okraj. Pekla jsem na 180ºC asi 45 min. Dobré dát nejdřív jen spodní pečení, protože těsto potřebuje malinko více a na poslední dvacetiminutovku přidat pečení shora. Někdo těsto i předpéká, ale to považuju dost za opruz, zvlášť proto, že listové těsto nedrží tvar, scvrkává se a museli byste formu vysypat fazolema... prostě se na to vykašlete a zkuste nějak vyladit poměr spodního a vrchního pečení.

Výsledek byl fakt fantastický! Hned jsem si začala vizualizovat všechny možné budoucí quiche, které udělám a ty náplně a ty nedělní obědy... Ale protože nejsem žádné béčko, udělám příště domácí křehké těsto a pak vám dám vědět, jak se to povedlo.

Do komentářů s návrhy na náplně quiche, kocovinová jídla a prostě s čím vás napadne!

8 komentářů:

  1. Já naposledy dělala s cibulovou náplní, a byl suprovej...:-) na oleji cibuli, hodně cibule, pomalu smažit, plus tymián, sůl, pepř, nechat vychladnout, dát na těsto, a zalít vejci se smetanou, ke konci posypat sýrem...já měla doma pěkně uzrálý uzený eidam. Je tučněj, ale dobrej...miluji quiche. Příště budu dělat pórkový...:-) Lucie Ufa

    OdpovědětVymazat
  2. Článek mi vyvolal úsměv na rtu a vzpomínky na mládí!(Dnes už toho člověk tolik nevydrží, anebo si dávám víc pozor?)
    Pomáhal poctivý domácí slepičí či hovězí vývar! Drahá polovička tvrdí, že nejlepší je pivo. (?)

    OdpovědětVymazat
  3. to Lucie Ufa: Do toho cibulového se určitě taky pustím, možná dám do cibule ještě trochu bílého vína, aby byla lehce nakyslá.

    to HaF: Jsem raději pro ten vývar, pivo po ránu po dlouhém večeru si vůbec nedovedu představit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jen dávám najevo, že jsem si konečně přečetl nějaký Tvůj příspěvek; po stylistické stránce výtečné, po kulinářské nemohu bohužel dosti dobře posoudit. :-) Ale anti-kocovinářské recepty by se mi občas hodily. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Cibulový quiche jsem dělal dva týdny zpět a byl vynikající. Plánuji další náplně, nejspíš nějakou masovou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Salsicciu mají přece leckde - já jí kupovala třeba v Little Italy, za rohem v Cantina Etrusca a v Tesori d'Italia. Ale to určitě všechno víš. Jen je bohužel nehorázně drahá ouplně všude. Nicméně na těstovinách jí s rajčaty a rozmarýnem fakt nejde odolat...Ten kachní vývar budu muset zkusit, já jen nikdy nevím co s tím masem - nejsme ho nikdy s to pak tolik sníst..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám obecně s těmi předraženými italskými věcmi problém, protože jsem v Itálii strávila hodně času a i teď tam jezdím, takže vím, kolik co stojí a to mi pak brání to tady kupovat. Salsicciu si vždycky přivezu a šoupnu do mrazáku.

      S tou kachnou to dělám teď většinou tak, že koupím celou, vyříznu prsa s kůží a odříznu stehna a to pak konfituju a z toho zbytku dělám právě vývar. Co jde, oberu do polévky. A navíc máme psa :). Ten vývar je fakt moc dobrý. Když o tom tak přemýšlím, tak z těch masových přebytků by asi šel udělat i ten thajský salát, co jsem dělala někdy v listopadu. Naše kamarádka Thajka maso do salátů krájí na úplně maličké kousíčky.

      Vymazat