středa 16. února 2011

Taje Thajska

Mám strašně ráda thajskou kuchyni a poslední dobou se v této oblasti snažím trošku experimentovat. Sehnat potřebné suroviny, ale není vždycky snadné, takže maličko podvádím a vypomáhám si vším možným. Dneska vám prozradím, jak vařím svoji variaci na thajskou klasiku, tedy Tom Kha Kai.


Základní trik provalím hned v úvodu, používám pastu, která polévce dodá základní chutě. Táta mě naučil kupovat jí ve Vídni, kde je řada obchodů s asijskými potravinami (zejména v okolí Naschmarktu) a dá se sehnat za pár euro. Myslím, že jsem jí ale zahlédla i v Korea Martu, Gorazdova 3, Praha 2. Zkuste se po ní podívat, kdo mě zná, může si u mě vyprosit 2 lžíce na zkoušku :-).

Jdeme na to a připravíme si na 4 porce toto:
400 ml, tedy 1 plechovku kokosového mléka
Tom Ka pastu
0,5 l vývaru (ideálně kuřecího)
1 kuřecí prso
1 limetu
chili papričku/y
sušený galangal, citrónovou trávu, kafírové listy
(alespoň něco z toho seženete v Tesku/Marks and Spencer)
třtinový cukr
fish sauce neboli rybí omáčku
čerstvý koriandr

můžete přidat i:

žampióny nebo nějaké autentičtější houby
rajčata
mrkev        
zázvor            

Když máte suroviny, máte vyhráno, protože postup je opravdu snadný, alespoň ten můj. Do hrnce naleju kokosové mléko, ohřívám na mírném plameni, přidám asi 2 lžíce pasty, která se postupně rozpouští, dále kuře nakrájené na malé kostičky, citr. trávu, galangal a kafírové listy, ev. zázvor, chili (dávkujte opravdu opatrně, přidat můžete vždycky) zaleju vývarem, a to vše se začne postupně vařit, ale není třeba to nijak přehánět, důležité je, aby se uvařilo kuře a to je za chvilku. Ke konci můžete přidat houby, rozpůlená cherry rajčátka nebo rajčata na menší kousky. Já houby nerada, rajčata se mimo sezónu snažím nepoužívat, tak si tam dávám tenké plátky mrkve. Úplně nakonec je třeba vyladit chutě pomocí cukru, limetové šťávy a rybí omáčky. Před servírováním vyndám nepoživatelné součásti jako zázvor, listy, trávu a galangal a nakonec jednotlivé porce zasypu koriandrem.


Máte-li předem uvařený vývar, můžete přípravu zvládnout tak za 30 minut.
Pokud nevíte, jak tato polévka chutná a jste zvědaví, zkuste ji nejdříve otestovat v nějaké thajské restauraci, třeba v Thai Oishi.
Tak co vy na to, pustíte se do toho?

2 komentáře:

  1. hm hm tak tento recept vyzkousim snad to vse sezenu :-) nebo se na ni necham prvne pozvat? :-)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Pastu máš u mě, ten kyblík je dost veliký, ostatní seženeš :-)

    OdpovědětVymazat