pondělí 30. července 2012

O co tu běží?

Furt o to samé... být štíhlá a svěží. Raw food blogy slibují, že když zvýšíme podíl syrové složky ve stravě, budeme zdravější, nabití energií a samozřejmě štíhlí. To samozřejmě chci, ale jak na to? Nejsem příznivkyně extrémů, ale jsem milovnice experimentů. Když jsem se dozvěděla, že budu celý srpen bez kuchyně, nepotěšilo mě to ani trochu. Byla jsem spíš otrávená, že mi bude upřená jedna z mých nejmilejších činností, a že nebudu moc pořádat žadné večírky a vůbec. Nakonec se ukázalo, že na večírky stačí terasa a gril, když bude nejhůř mám remosku a taky SCUK team, který mi vypůjčil erární elektrický vařič.


I přes improvizované kuchyňské vybavení jsem se ale rozhodla, že tepelnou úpravu stravy omezím na minimum, kdo by taky chtěl něco vařit na elektrickém vařiči, a vyzkouším zeleninové převážně raw recepty, které jsem našla v knihách a na internetu. Vykopávám polévkou z vodního melounu a okurky. Snadná příprava z pár ingrediencí, ke které postačí blender/food processor nebo ponorný mixér dělá z téhle polévky hit mé zdravější syrovější letní kuchyně.

Recept jsem našla při pročítání whole/raw food blogů u již zmiňované Healthy Green Kitchen.

Na přípravu polévky pro 2 je potřeba:

1/4 nějak rozumně velkého melounu
šťáva z 1/2 limety (možná i z celé)
hrst nakrájeného koriandru
špetka soli
1 menší okurka (dala jsem 2o pravdu malé sladké nakládačky)


Pak už jen stačí meloun nakrájený na kostky a pokud možno zbavený semínek prohnat blenderem/food processorem nebo trošku potrápit ponorným mixérem, až z něj bude pyré. K pyré přidat ostatní ingredience, včetně okurky nakrájené na malé kostky a znovu rozmixovat do požadované konzistence. Já to raději hladší. Neváhejte chutě trošičku poladit, přidat víc limetky, trochu soli, přihodit chili papričku nebo tam dát místo koriandru třeba mátu. Já přidala limetovou šťávu, pár zrnek soli a 2x jsem otočila mlýnkem s bílým pepřem. Uvažuju o variaci z cantaloupe melounu nebo zkrátka toho, který bude k mání. Melounové polévky mě baví. A vás?

Závěrem přiznávám, že jsem celá pryč z britských kuchařek, které jsem si nedávnou koupila. Mám strašnou chuť všechno hned vyzkoušet a vyprávět vám o tom. Čekejte tedy spíše stručnější příspěvky nabité inspirativními recepty na letní lehká jídla. Co takhle okurkový salát s mákem podle Ottolenghiho, dali byste si?

6 komentářů:

  1. Zni to dobre, jak polevka, tak ten okurkovy salat s makem. Ale kdybys potrebovala, muzu ti pujcit prenosnej varic plynovej, kterej jsme ted meli ve Spanelsku, u nas na chate jinak lezi nevyuzit v garazi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za nabídku, myslím, že vystačím s tou elektrikou, mám ho vlastně jen na vajíčka, bez kterých se fakt neobejdu, jinak to bude raw!

      Vymazat
  2. Cokoli podle Ottolenghiho chci! A nebudou taky nějaké recepty od Alaina Passarda? Jinak melonovka vypadá fakt skvěle, leč doma by mi neprošla (neva, stejně ji udělám apak ji zblaznu sama :-)) a ten okurkový salát s mákem zní skvěle, už se těším an svěží recepty nabité chutí!

    OdpovědětVymazat
  3. Proč by neprošla, je slaďoučká, myslím, že by měla chutnat i dětem. Nejhůř se může koriandr vyměnit třeba za mátu nebo meduňku (alespoň budou klidnější :). Passarda nemám, možná až se nových knížek nabažím, tak nabídku Cuketkovi krátkou výměnu, abych se zas přiučila něco nového. Okurkový bude co nevidět, vyzkouším ho nejspíš zítra.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry vecer, Passard - Art of Cooking with Vegetables vysel nedavno anglicky ( preklad z francouzstiny). K dispozici je na britskem amazonu v cene £ 11.80. Zkousela jsem podle nej rajcata s mozarelou a vanilkovo - matovym dresinkem. Zajimava kombinace a prijemna zmena oproti bazalce.
    Kniha se mi moc libi, tedy s vyjimkou kolazi, ktere doprovazeji recepty, Passard si je vytvari sam , jsou roztomile, ale osobne bych dala prednost fotkam ( pro lepsi predstavu o receptu a vysledku). Omlouvam se za anonymni prispevek, nevim jak se prihlasit.

    OdpovědětVymazat
  5. Hello, this weekend is fastidious in favor of
    me, since this moment i am reading this great informative paragraph here at
    my house.

    Here is my web page: true nutrition discount code 2013

    OdpovědětVymazat