pondělí 16. září 2013

Jak voní začátek podzimu?

 
Povidly, skořicí a kardomomem. Nebo u vás nějak jinak? Po krásné líné neděli mě včera posedla touha zas něco vařit a péct, za dvě hodiny jsem toho stihla hrozně moc. Třeba tyhle voňavové bábovičky. Inspirace pochází z výroční soutěže, do které mi Kristýna Raková poslala recept na mramorovou bábovku s povidly. Hned jak mi recept poslala, představila jsem si tuhle bábovku v ořechové verzi. Jenže když se pak zakoukáte do někoho, kdo má alergii na ořechy, musíte své plány trošku pozměnit. A víte co? Není to vůbec špatný.
 
Vycházela jsem z našeho rodinného receptu na bábovku, rozhodla se pro malé bávbovičky do formy z IKEA a suroviny vydělila dvěma (a místo slunečnicového oleje dala máslo). Vzala jsem tedy:
 
2 vejce
150 g cukru krupice
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva, resp. od oka prášku z M&S
100 g rozpuštěného másla
trochu mléka - 1/16 l, tj. trochu víc než velký panák
skořici - asi lžičku
6 "lusků" kardamomu - semínka jsem vyloupala a rozdrtila v hmoždíři
trochu povidel.
 
 
Žloutky jsem oddělila od bílků, ze kterých jsem ušlehala sníh. Do žloutků jsem přidala cukr a máslo, trochu rozšlehala a přidávala po troškách mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec jsem přisypávala koření, až mi těsto přišlo ochucené tak akorát. Přimíchala jsem z lehka sníh a do vymazané a vysypané formy jsem dala trochu těsta, na něj malou lžičku povidel a zase těsto. Povidla mají tendenci těstem propadat, takže je lepší dát dolů těsta víc než nahoru. Pekla jsem na 175 stupňů o něco méně než půl hodiny a orientovala se podle barvy. Kdybych měla cukr moučka, bývala bych bábovičky pocukrovala.

8 komentářů:

  1. U nás podzim voní dýňovou polévkou a zeleninovým curry momentálně:) Bábovičky vypadají krásně a určitě je vyzkouším, až budu chodit do školy. Ideální jako doplnění energie a svačina:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na zeleninové curry bude následovat :). Vařila jsem ze zeleného květáku, vyráběla garam masalu a byla jsem překvapená jak moc to bylo dobré.

      Vymazat
  2. u mě voní podzim podobně - tedy skořice, švestky, jablíčka a někdy i ten kardamon;) bábovičky vypadají roztomile, mám radši "nakouskované" buchty (jako muffiny apod.) než v celku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že skořice je opravdová podzimní nutnost. Právě chystám dýňové máslo, s čokoládou i bez a bez skořice se taky neobejde.

      Vymazat
  3. no u nás to jsou především houby, které alternativně jak blázni sušíme na síťkách proti hmyzu, které oficiálně patři do oken ;) Vypadá to u nás jak v rámci soutěže v opičí dráze. Jinak tu pak strašně voní jablka, hrušky, med a s tím i skořice, skořice a skořice, kardamom a badyán- a to všechno v jednom hrnci, abychom si na zimu nasyslili mnoho skleniček jablečných povidel. A dneska tu voní bramboračka a houbovka, protože jsme zas dotáhli dva košíky hub.
    Je to zvláštní náhoda, s tím curry... dnes ráno mi odjel kamarád, který přijel na poznání střední Evropy až z rodné Indie a v rámci svého tripu trávil týden i u nás v Brně. A k předávání kulturních znalostí, zvyků a vědomostí a seznamování se s úplně jiným životním stylem a přistupem samozřejmě velmi pevně a neoddělitelně patří i jídlo.
    A tak nám ten skvělý kluk (opravdu skvělý, tak úžasného člověka...jsem snad v Evropě ještě nepotkala ;) uvařil své domovské indické curry. Ale prý nás bude šetřit a neudělá ho pálivé. Upřímně tomu věřil :-)
    Ráno jsem plakala, protože odcházel. Večer jsem plakala taky. Protože mi žhavé curry propálilo do jazyka, hltanu, jícnu, žaldku a střev asi milion děr :-) Holt jiný kraj, jiný mrav ;)

    OdpovědětVymazat
  4. :). Když já houby nesnáším, hrozně mi smrdí a nechutnají mi a při jejich dušení a sušení jsem doma vždycky trpěla. S tím je v mé domácnosti konec! Kdo chce houby, nechť si je dá u maminky :).

    OdpovědětVymazat