neděle 8. prosince 2013

Na zájezdu v Zájezdu


Pamatujete na příspěvek, ve kterém jsem remcala na amatéry provozované podniky, kde byla věnována pozornost všemu (interiér, logo, každý hrníček nebo lžička), jen ne tomu hlavnímu, čili jídlu případně kávě a obsluze? Tak si představte, že jsem objevila podnik, kde na to šli úplně opačně. Dva kluci resp. spíš muži původem od reklamy si pronajali normální vesnickou hospodu (mimořádné na ní je rozhodně jen "umění" přímo na zdech), nic moc nepřikrášlovali, jen si nechali udělat hezký vývěsní štít, aby byla restaurace ze silnice dobře vidět a pustili se do toho. Oni přemýšlí a plánují, dělají dobře svoji práci a vypadá to, že všechno funguje jak má. Alespoň já jsem nadšená, takže vás tímto ponoukám, abyste se vypravili na zájezd směrem na Slaný, do restaurace Zájezd. Z kraje Prahy (Bílá Hora) jste tam za 15 minut.

V restauraci jsem byla 2x za posledních 14 dní a už se těším, až tam vezmu někoho dalšího. Poprvé jsem vyrazila na nedělní oběd ve společnosti dalších 3 scukařů. Restaurace byla prázdná, takže nám obsluhující pan majitel mohl věnovat veškerou svou pozornost a my ho za to možná trochu netaktně oblažili nevyžádanou přednáškou na téma šlehání mikropěny. Nejen, že se neurazil a nevymlouval se, proč se mu zrovna jen a pouze tohle cappuccino úplně ukázkově nevyvedlo, ale vypadá to, že rady si vzal k srdci a největší kafralce (což jsem světedivse nebyla já) věnoval dezert zdarma.


Zájezd nemá stálé menu, funguje jen od čtvrtka do neděle a aktuální nabídka se objevuje s větším či menším předstihem na facebooku. Poprvé jsme narazili na víkend "klasik", tj. jídel, které se na zdejším menu objevují pravidelně a prověřil je čas (jestli se dá o čase mluvit u restaurace otevřené letos v červenci). Dala jsem si zelňačku a kuřecí roládu z kuřete od pana Jelena z Žižic (v Žižicích dostanete i husy nebo kachny, doporučuju). Nerada to přiznávám, ale tak dobrou zelňačku jsem sama ještě neuvařila, a to se fakt snažím. Roláda byla jiná, než dělám já (s vajíčkem, slaninou a třeba špenátem). S jemnou houskovou nádivkou. A k ní poctivá bramborová kaše bez jediné hrudky. Parádní jídlo k nedělnímu obědu, kterým nepohrdne ani dítě. 


Dnes byla pro změnu restaurace plná, a to jsme dorazili až po půl druhé. To se trošku projevilo na rychlosti servisu, ale ne tak, aby mě to otrávilo. Nabídku okupoval pštros z farmy pana Krejného v mnoha podobách (játra, tatarák, steak). Na pštrosa se vrhli mí spolustolovníci, což jsem ocenila, protože jsem si brousila zuby na burger se špagetama a kuřecí krém. Pštrosí steak mi chutí trošku připomínal telecí, nikdy jsem pštrosa nejedla a neměla jsem představu, co od pštrosího masa čekat. Zemitá celerová kaše se k němu skvěle hodila a pár zrnek maldonky dobře akcentovalo sladkokyselou višňovou redukci k masu. Můj "burger" doplňovaly jednoduché a perfektně uvařené spaghetti pomodoro. Pastu si tu dělají sami. Maso bylo šťavnaté, dobře ochucené a jakkoli nejsem milovnice "divných kombinací" jídel, tahle se zkrátka povedla. Bylo mi líto, že už se do mě nevejdou lívance s lesním ovocem s bulharským jogurtem "od souseda".


Tak co říkáte, zní to dobře? Každý týden jiná jídla ze surovin z blízkého okolí, majitelé, kteří v restauraci sami pracují a dohlížejí na spokojenost svých hostů, žádné designové serepetičky na začátek, ale rovnou důraz na dobré jídlo a milou a pozornou obsluhu?

Pro mě je Zájezd spolu se Slowpecí na Líšnici důkaz, že to jde dělat dobře, i bez praxe v oboru. Jen je k tomu nadšení potřeba mozek.

Dejte mi vědět, jak se vám v Zájezdu líbilo, pokud se tam vypravíte, prosím.

P.S. Slíbila jsem na dnešek další recept na jedlý dárek, já vím. Celý víkend jsem ale pekla cukroví a na přípravu dárku se dostalo až teď. Tak mi to odpusťte a buďte trpěliví, recept se na blogu objeví každým dnem.

P.P.S. Doplňuji reakci jednoho z majitelů restaurace na "pochybnosti" o tom, zda se jedná skutečně o amatéry či profíky: "Pavel je kucharem prakticky od narozeni, jen nikdy nemel asi tolik svobody pri tvorbe. Ja delal ucnak dalkove a pak si dal cca rok praxe na ruznych mistech. Neprve Cafe Imperial, pak terasa Tesco My na Narodni a nakonec kratka ale intenzivni skola s Frantiskem Ksanou ml. Pak uz jen hledani a hledani.'' 

6 komentářů:

  1. Pekny clanek...na zajezde jsme byli s milym uz 4×...ochutnali jsme vzdy neco jineho a vetsinou jsme si nevybirali a nechali si proste doporucit od kluku to nejlepsi. Nezapomenu na drubkovou polevku z prvni navstevy a luxusni karabacek s celerovym pyre a estragonovou omackou. Pivo ze strahova Sv.Norbert a domaci caky a kolace od svagrove...u krbu je proste dobre a kluci jsou nadseni a usmevavi :) rada se tam budu vracet...a uz se tesim na pokoje k prespani, ktere jsou zatim in progress...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doplnění, už od publikování příspěvku si říkám, že musím doplnit to strahovské pivo, které mám taky moc ráda. Pokoje + sauna z toho udělají dokonalou víkendovou oázu, těším se.

      Vymazat
  2. Blízko je i taková roztomilá zoo - zoo zájezd, doporučuji na po-jídlovou procházku:-) Jen moc nechápu tu navigaci "směrem na Slaný", když je podstatně blíž větší a známější město, Kladno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ma Kousalová: protože Kladno smrdí:)

      Jinak díky za tip na fajn nedělní výlet i s obědem.)

      Vymazat
    2. Tak cedule z Prahy ukazují na letště a Slaný. Tím jsem chtěla říct "nejezděte po dálnici na KV", ale každý se určitě donaviguje sám :).

      Jen pozor na to, že Zájezd po víkendu zavírá na 1 měsíc z důvodu úprav interiéru, takže buď teď anebo až od půlky dubna.

      Vymazat