neděle 1. prosince 2013

První adventní neděle...

... zázvor s citrónem zahřeje


Jak jsem včera slíbila, tak dnes činím a přidávám recept na letošní první "jedlý" dárek. Po loňském úspěchu kávového likéru, vám představuji likér další, tentokrát citrónovo-zázvorový. Jeho výhodou je, že vydrží  v chladu klidně i rok. Vzorek toho loňského jsem pro srovnání dnes ochutnávala a nejeví známky ničeho špatného. S ohledem na obsažené zvýšené množství zázvoru, by se dal s přimhouřeným okem vydávat i za lék, takže nekupujte dědečkovi Prostenal, udělejte mu likér. Chutnat bude i babičce a dost možná i vám.

Recept mám od své kamarádky Katky, která ho má z kurzu Vánoční dárky z kuchyně a já jen lehce upravila množství a postup.

Na 1 a 1/4 l likéru budete potřebovat:

1 l vodky
100 g čerstvého zázvoru
3 chemicky neošetřené citróny
270 g cukru krupice
270 ml vody
8 ks hřebíčku
8 ks kardamomu

Začněte přípravou zázvoru, který oloupejte a buď nakrájejte na tenoučké plátky nebo klidně nastrouhejte. Pak vydrbejte citróny a ostrou škrabkou na brambory z nich seřízněte kůru. Dlouhé spirálky jsou efektní, ale když se nepovedou nezoufejte. Tu bílou spodní vrstvu tam nechceme, takže ji případně odstraňte.

Šťávu z citrónů vymačkejte do rendlíku, přidejte vodu, cukr, kůru, zázvor a koření (lusky kardamomu rozmáčkněte nožem), přiveďte k varu a vařte 10 minut. Recept praví, že po vychladnutí se má  vše přecedit, přilít alkohol a může se plnit do lahví. Já jsem ale letos směs nechala louhovat přes noc, má lepší barvu i krapet výraznější chuť, takže doporučuju tento postup.

Do každé lahve můžete pro efekt přidat spirálku z kůry, trošku si pohrát s balením a máte dárek, kterým pohrdne málokdo. Chutě jsou pěkně vyladěné, likér není štiplavý, měl by chutnat i těm, kteří jsou k zázvoru rezervovaní. Mně osobně chutná moc a doufám, že bude chutnat i těm, kteří ho letos najdou pod stromečkem.

P.S. Uchovávání v ledničce mu rozhodně neublíží.
P.P.S. Další nápady na jedlé dárky přijímám v komentářích, pojďme si být navzájem inspirací.

33 komentářů:

  1. Tak toto zní tak jednoduše a chutně, že bych to mohla i já zvládnout :), už jen dotaz, kde sehnat hezké půllitrové lahvičky?? Netušíte? :) a díky za inspiraci!
    Já tento rok obdarovávám maďarskou sladkou paprikou mletou, která opravdu chutná i voní naprosto jinak než ta, co ji tu můžeme koupit. Objednala jsem ji přes známou přímo od její rodiny z Maďarska, a hodlám ji poslat dál na pár míst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné lahvičky různých tvarů i objemů ve Vom Fass!

      Vymazat
    2. Taky kupuju ve Vom Fass a střádám, co mi přijde pod ruku. Paprika je prima dárek.

      Vymazat
    3. Hezké lahvičky mají letos v Nanu Nana (už mám nakoupeno, chystám se na limoncello).

      Vymazat
    4. Nevím, kolik stojí ve Vom Fass, dobrej tip, tam se někdy musím vypravit, ale já nakoupila tady: http://eshop.bricol.cz/mainform.aspx láhve mají levné, mají fakt velký výběr a měla jsem je doma za pár dní, předpokládám, že by se to do Vánoc ještě dalo stihnout... Markéta

      Vymazat
    5. Obyč lahve ve Vom Fass jsou za 16 Kč. Díky za tip.

      Vymazat
    6. Jéé, já jsem taky chtěla přidat odkaz na Bricol :-) Zrovna mi přišly. Doprava teda stojí kolem dvou stovek, což může lahev za pětikorunu dost prodražit, ale já to vyřešila tak, že jsem si jich objednala bambilion, takže už do smrti nebudu trpět lahvovu krizí :-))
      slečna Barbora

      Vymazat
    7. Hezké skleněné 0,33 l lahvičky má voda Rajec (u nás ho dáváme klientům, lahvičky si občas vezmu :-))

      Amélie

      Vymazat
  2. Kačko, dík, tohle je velmi chytré :-) Jen teda nevím tu vodku, jednou jsem se dost spálila s režnou v receptu na čokoládový likér a od té doby jsem otaprná.

    A co myslíš, dal by se tam dát vodou ředěnej líh? http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001019469145.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna v tomhle případě bych použila vodku, myslím, že se není čeho bát, klidně Amundsen nebo Blended 42, jsou levne a pro tyhle účely v pohodě.

      Vymazat
    2. Díky, tak teda koupím Blended. :-)

      Vymazat
    3. A jdu ještě jednou poděkovat, tohle je opravdu parádní likér, docela mne mrzí, že jsem ho použila jen na dárky. Příště bude i pro mne!

      Amélie

      Vymazat
  3. Ahoj, my jsme kdysi obdarovávali celou rodinu domácí nutellou :) letos žádné jedlé dárky asi nebudou, ale likér rozhodně využiju pro domácí spotřebu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Boží boží boží, udělám asi pro úplně všechny!!! =D Díky! Zuzana Z.

    OdpovědětVymazat
  5. Recept je z kurzu Vanocni jedle darky...http://www.atelier-culinari.cz/ Ja tam s Katkou byla .-) Lucka

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, bezva! Já vyráběla minulý rok Limoncello a brusinkový likér - v něm se louhovalo asi kilo sušeného ovoce v alkoholu, které se nakonec přecedilo a výsledek byl takové 2 v 1: nádherně granátově rudý čirý likér a mísa nacucaného "veselého" (jak jsme ho familárně nazvali) ovoce. Jedli jsme to po lžících :) Chtěla jsem limoncello opakovat, ale zkusím tohle, supr. Navíc mám doma slušně plodicí citroník - ideální zužitkování.
    Jinak minule jsem vyráběla králičí a kachní paštiku a rillettes pro mou gurmánskou babičku a ještě část rodiny, chtěla jsem je obdarovávat i vyrobeným chutney z hrušek a rajčat či pečenými rajčaty ve vlastní šťávě, které jsem letos vyráběla, ale přišlo mi to takový podřadný pro dárek (rozumněj: likér prostě vede :) ), takže nám zůstali ve sklepě a taháme je k vínu, sýrům apod. Na Vánoce taky jako když najde.
    Za posledních pár let jsem zkoušela snad dvacítku jedlých dárků - a vždycky to má úspěch, (dobrým) jídlem se prostě nedá nic pokazit :) Dělala jsem pečené čaje, nakládaný domácí sýr, domácí směs na pečení muffinů (pro mladé slečny v rodině :) ), různé směsi koření, jednou dokonce nakládané zelené ořechy (to byla naprostá pecka, škoda, že letos nejsou!!), asi sto druhů všemožných likérů, jo a domácí "english toffee" - to je teda taky naprostý hit - jen mám problém, abych to nesnědla sama), letos se chystám na karamelky z jablečného moštu (dostali jsme asi patnáct litrů, tak mi to přijde jako vhodné zužitkování). Balím po porcích do celofánu a přidávám to většinou k jinému dárku - jen prostě jako chuťovku. Jo, tu nutellu jsme dělali taky....jen teda takovou hodně čoko ořechovou (od D.Lebovitze - kdyžtak na ni koukni taky, mohla by se Ti líbit i při nových stravovacích návycích :) ) a já nevim co ještě.
    Letos ale trochu přesedlávám - jak jsem psala u nějakého jiného příspěvku: přišla jsem ke kyblíku kakaového másla a kokosového oleje, což mě přivedlo k výrobě "body butter". Objednala jsem ještě bambucké máslo, mandlový olej, vitamín E a nějaké esenciální oleje (aby to i krásně vonělo), prázdné kelímky a jelo se :-) Už mě v Manufaktuře asi nikdy neuvidí :)
    Díky moc za recept, o víkendu se na to vrhnu. A že tam nejde moc cítit zázvor: to se mi dost ulevilo, přesně to byla totiž věc, z níž jsem měla docela strach :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ty nezklameš :). Máslo mám koupené, vzala jsem tě za slovo, o víkendu poprvé vyzkouším, jsem zvědavá. Ale zatím ho mám jen na jídlo. Od ježíška čekám superblender vitamix, takže se pak vrhnu mimojiné právě na ořechová másla, nutelly apod., moc se těším. Letos jsem dost v časové tísni, tak doufám, že všechny jedlé dárky stihnu. Ať se dárky daří! Jo a ten líkér fakt neštípe, já jsem na zázvor maličko citlivá.

      Vymazat
    2. no jo, s mým neskonalým problémem zkracovat bojuju asi od pěti let - a prohrávám na plné čáře. A to jsem snad půlku textu v rámci sebeumírňování smazala ;) příště se pokusím polepšit, abych tu zas nezaflákala víc místa, než samotný příspěvek :) slibuju!!

      Vymazat
    3. Naopak v tom nebyla ani trocha ironie, zírám, jaké máš nápady, a co všechno dokážeš zvládnout. Já dost bojuju s časem a i když třeba výroba kosmetiky by mě mohla i bavit, protože je to trochu jako vaření, tak představa jak to musím někde načíst, vykoumat a pak budu celá opatlaná mě od toho spíš odrazuje... a přitom vlastní mýdlo, to by se mi líbilo!

      Vymazat
  7. Tenhle likér zní dost lákavě :) Já mám dneska v plánu domácí nutellu, resp. čokoládovou pomazánku z lískových oříšků, pak mandlovou (s bílou čokoládou) a arašídové máslo... ještě pročítám recepty a uvidíme, jak se zadaří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším na recepty na blogu :). Máš nějaký tip na bílou čokoládu, já tu pořád nědokážu koupit nějakou pořádnou. Koupila jsem v německém Lidlu jednu, kterou tu nemají a ta byla super, tady je to celkem bída.

      Vymazat
    2. Přidávám se s prosbou: s českou bílou čokoládou válčím už roky a zatím jsem žádnou - byť aspoň trochu uspokojiivou - nenašla :-/

      Vymazat
    3. Taky jsem hledala nějakou slušnou bílou čokoládu a nakonec narazila jen na tuto: http://www.cokolada.cz/cokolada-willie-s-bila-venezuela-50g/. Ale je pekelně drahá, takže jen na dárky pro skutečně výjimečné osoby... Ale teď mě napadlo - v DM mají čokolády od Alnatury a jsou docela dobré. Nemají i bílou verzi?
      slečna Barbora

      Vymazat
    4. Oni mají bílou jen s křupinkami. Kvalitní se dá sehnat po kile na monacoint.com, v malém jsem ji včera viděla u Meinla, ale mají šílené ceny.

      Vymazat
  8. já jsem se letos vrhla na domácí těstoviny - mám klasiku - rajčatovéhříbků
    , špenátové, ale nejvíc chutnají hříbkové z domácích

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva nápad, ale to se así musí dělat na poslední chvíli, aby vydržely čerstvé i pár dní po vánocích, nebo ne?

      Vymazat
  9. Díky za tipy na jedlé dárky. Od té doby, co jsem začala s blogem se snažím nezkazit si v rodině pověst. Zatím jsme dělali nakládané sýry, směs na muffiny a karamelový likér. Letos se chystám na domácí granolu - už jsem si vyrobila na keramice i popisku, kterou k němu přivážu.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsme dostali první jedlé dárky - povidla a tenhle likér. Mám jen trochu obavu, že synek tátovi ta povidla slupne a táta ostrouhá :-) Naopak o likér se nebojím vzhledem k abstinování otce a zatím i synka. Takže díky moc. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :). Já jsem ale dala jasný pokyn upéct něco s povidly. Na druhou stranu, nějak nevěřím, že to byla poslední záchrana mého iPhonu, tak třeba zas Pepa nějaká brzy přinese. Hezké vánoce, Ditto.

      Vymazat
  11. Kačko, moc děkuju! Jen jsem se přišla ještě zeptat: Likér je parádní, chutná všem - ale rozpojuje se mi na kal dole a alkohol nahoře...

    Co já tak dělám špatně?

    Amélie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neděláš špatně nic, to se prostě děje. Stačí před podáváním promíchat, na chuť to nemá vliv ani ve vzorku, který mám schovaný z loňského roku. Možná by pomohlo přecedit přes hodně jemné plátýnko, ale myslím, že je to zbytečné.

      Vymazat
  12. Aha, děkuju :-) Plátýnko nepomohlo, ale já se stim smířim.

    OdpovědětVymazat