neděle 5. října 2014

Nejlepší cukrátko je totiž lízátko...


... to ví přece každé malé robátko. Moje nejmilejší robátko Julinka to ví rozhodně, a proto často vídám její neodolatelný úsměv, po kterém následuje věta: "Kačko, koupíme lízo?". Jenže, já na lízátka pro robátka moc nejsem a Julinky maminka taky ne. Ale co bych pro ten úsměv neudělala, že jo?


Když jsem tuhle na Tchibu narazila na formičky na čokoládová lízátka, nemohla jsem odolat. Na ty samé jsem narazila tento týden i v Lidlu. Po prvním testování soudím, že to byla dobrá investice, a že je s Julinkou a Lucinkou, až trošku povyroste, rozhodně užijeme. A možná, ehm, se budou hodit i na nějaké ty holčičí večírky.

Koumání receptu nebylo nějak složité. Chtěla jsem udělat lízátka z raw čokolády a recepty na webu byly vesměs podobné. Tak jsem zkusila recept čistě s kakaovým máslem a pak kombinaci kakaového másla a kokosového oleje. Ten kombinovaný nakonec vyhrál, takže vám přináším recept na raw čokoládová lízátka, která ocení zdravě se stravující robátka i dospělí. Počítejte s tím, že čokoláda je tmavá a hořká, takže pokud jsou děti zvyklé na mléčné čokolády, je možné, že se budou ofrňovat. Podle mě, jsou ale tahle lízátka skvělá a samozřejmě jsem jich pár zbodla.

Na naplnění 2 formiček budete potřebovat:

60 g kakaového másla
30 g kokosového oleje
60 g sirupu z agáve
60 g nepraženého (raw) kakaového prášku
a něco navíc, pokud nechcete čistou čokoládu, třeba goji a kokos.


Příprava je otázkou pár minut. Nejdříve si nachystejte čisté formičky, ideálně na prkýnko, které se vám pak vejde do ledničky. Do formiček dejte, co vás napadne, kromě zmiňovaného kokosu nebo goji, budou fungovat třeba všelijaké oříšky nadrcené na kousky. Kakaové máslo a kokosový olej dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni. Pokud to chcete jó raw, dávejte pozor, aby teplota nepřesáhla 42 stupňů a máslo kdyžtak nastrouhejte nebo nadrťte na menší kousky, aby se rychleji rozpouštělo. Odstavte z vodní lázně a přidejte kakao a sirup z agáve. Pořádně promíchejte metličkou, aby se vše spojilo a vlijte do formiček. Směs bude pěkně tekutá, neměl by nastat žádný problém. Lijte buď rovnou z misky nebo třeba lžící. Nakonec vmáčkněte do formiček tyčinky a vše dejte ztuhnout do ledničky. Čokoláda z čistě kakaového másla chladne o něco rychleji, ale i tato verze bude cca za 2 hodiny chlazení připravená k podávání. Vlastně k lízání.

Tak dobré lízání a bez povídání.

4 komentáře:

  1. Luxusní, takové lízátko z čokolády bych si dala líbit :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. super hned se sbíhají sliny :-)
    Jen těch tvých příspěvků je letos strašně málo :-( každou chvíli nakukuji a nic...poslední dobou to vychází na 1 příspěvek za 2 měsíce a já mám absťák :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásné, jsi šikula :-))))

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásné, jsi šikula :-))))

    OdpovědětVymazat