neděle 11. března 2012

Koriandr pro všecky, pojďme na to vědecky! Část I.


Z máminy strany pocházím z rodiny úspěšných pěstitelů všeho možného. I ve mně se postupně začínají probouzet zahrádkářské sklony a touhy. Začínala jsem před lety rajčaty na balkóně, vloni vypěstovala svůj první česnek a zasadila povinnou setbu. Letos to dotáhnu mnohem mám, mám totiž potřebné informace a propriety. Jdete do toho taky?

Nerada bývám někde za debila zvlášť, když si jsem svým počínám celkem jistá. V prodejně semen a zahrádkářských nezbytností Sezam pana Kubína v Bělehradské ulici 93, Praha 2 (ano, hned u Nota Bene, takže nemáte jediný důvod tam nejít) jsem ale byla vyvedená z mnoha omylů. A nebyly-li to omyly, tak alespoň ne zrovna ideální postupy.


Vždycky jsem při pěstování bylinek postupovala docela banálně. Koupila semena, zasadila do truhlíků podle návodu na pytlících a pak jen čekala, až rostlinky vylezou z půdy. Řekla bych, že to fungovalo, ale netroufám si odhadovat procento úspěšnosti. Zapálený pan prodavač, pokud to nebyl pan Kubín osobně, mi vysvětlil, že pokud mi nevzejde 18 sazenic z 20 semen, dělám něco špatně. Vybavil mě radami i miniplasťáčkem (94 Kč), rozumějte miniskleníčkem z plastu a nakázal mi předpěstovat si sazeničky v něm a pak teprve rozsadit do truhlíků. A samozřejmě nesmím použít normální hlínu (chtěla jsem si koupit dokonce speciální bylinkovou, tu prý až příště), ale musím semínka uložit do lehkého substrátu pro výsev a pak je jen opatrně zasypat.


Tak já jdu tedy na to a sázím: klasický koriandr cilantro, jaký je běžně k mání, ale bez kořínků, které se taky strašně hodí, dále koriandr delfino, takový zvláštní vzhledově rukolovitého typu, který je vhodný do salátů a bude parádní do závitků, potom thajskou (siam queen) a klasickou bazalku a pak ještě směs asijských salátů (mizuna, mibuna, hořčice a spol.), člověk nikdy neví, kdy se budou při letních grilovačkách hodit.


Fajn je, že až sazeničky přesunu do truhlíku, můžu hned zahájit další výsev a točit to pořád dokola. Moje spotřeba koriandru je totiž dost velká a bazalky jsem taky nikdy neměla dost na to, abych v létě nemusela dokupovat.

Co budete sázet vy, nechali jste se inspirovat? V dalším pokračování se dozvíte, jak to všechno roste.

17 komentářů:

  1. Já bylinky sadím také nejdříve do podobného miniplástíčka a pak až do truhlíků, jen vážně netuším zda byla moje úspešnost 18 semínek z 20. :)
    Letos mám zatím zasazenou bazalku, rukolu, roketu, polníček a poprvé experimentálně brokolici :D. Nutno ale podotknou, že brokolice klíčí jako divá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A brokolice půjde taky to truhlíku? Já zasadím ještě šalvěj, do nějaké větší nádoby, abych měla na šalvějovku a tortellini, ale možná si koupím rovnou sazeničku, když jsem na ní teď zapomněla.

      Vymazat
    2. No asi do truhlíku, ještě nevím abych se přiznala, ale ten truhlík bude asi nejlepší. Ono je to vážně jen takové experimentování, takže když to nevyjde, tak samotné naklíčené rostlinky nechutnají špatně tak si je budu dávat do salátů ;)
      Ohledně bazalky, tu používám snad nejčastěji společně s rozmarýnem a taky ji ještě nemám zasazenou :-/. Zasádím a sazaničku koupím taky

      Vymazat
  2. Láká mě koriandr, úplně sem si ho zamiloval.
    Letos bude velká setba - máme zahradu, tak je to jednodušší. Jenže zase široko daleko nemáme žádný kloudný obchod se zapáleným prodavačem a celodenní výlet do Plzně nás taky moc neláká, leč nějak se s tím popasujem:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem koukala, že ta semínka vypadají úplně stejně, jako koriandr koření, tak by se třeba dalo někde koupit.

      Vymazat
    2. Už mám naplánován výlet, tak uvidíme.

      Vymazat
  3. mňa by zaujímalo, ako dlho vám vydrží koriander mne asi 2 mesiace, potom ide do kvetu a už nie je moc dobrý, listy sú tvrdé. Zasadíte si potom nový alebo ako to robíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dost velkou spotřebu, takže mám v plánu to točit pořád dokola, něco mít v tom plasťáčku a něco v truhlíku. Trhat budu často i s kořínky, které jsou skvělé třeba do závitků. Ale koriandr pěstuju letos poprvé, takže je to vážně zatím jen plán.

      Vymazat
  4. Jediný koriandr a bazalka mi na parapetu přežívají. Šnytlik, petrželka a můj milovaný libeček u mě bohužel nemají šanci.
    Asi pověřím babičky, ať si udělají na zahradě místečko na moje rostlinstvo, jinak to nevidím.
    Ty vyhnaný zelenosti, co se dají koupit, mě nebaví kupovat, stejně to za chvilku shnije a bůh ví, kolik je na tom přírody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to dost citlivý na zálivku, ale dá se to vychytat.

      Vymazat
  5. Mě zatím jediné co vy bytě přežije je ta bazalka, a ten koriandr, roste taky na okýnku? Bych si ho letos ráda zasadila... A to už vysazuješ teď není brzo???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nevysazuju, seju to plasťáčku, jak píšu v článku. Do měsíce budu mít celkem velké a silné sazinice, přesadím je do truhlíku a pokud bude stabilně hezky, dám je na terasu. Teď je akorát pravý čas. Naven to každopádně ještě není.

      Vymazat
    2. Jo a koriandr jde v květináči nebo truhlíku bezvadně, mám ho na terase, ale měl by jít pěstovat i doma.

      Vymazat
  6. Já už zkoušel sázet už asi v půlce ledna (bazalku, koriandr, petželku -> dle obalu co šlo již sázet v lednu), ale problém byl ten, že v přísadníku to vše vyrostlo moc rychle a jak jsem oddělal pak ten poklop tak vše slehlo a nepřežilo :( Tak jsem teďka týden zpět sázel znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ála je odbornice, tak má nejspíš pravdu :). Po odklopení to chtělo hodně zalévat, co si pamatuju. Každopádně sázet v lednu a pak nepřesadit mi přijde blbost, protože pro větší sazeničky alespoň v tom mojem plasťáku není moc místa. Na druhou stanu, bazalka, koriandr i petržel by měly v pohodě jít i doma.

      Vymazat
  7. Davide, problem bude patrne v nahlem a vyraznem poklesu vlhkosti vzduchu po sundani sklenicku. Doporucuji sundavat pozvolna-rostlinky tak aklimatizovat;-). Zacit treba hodinou denne a postupne pridavat a po cca tydnu by to rostlinky mely zvladnout bez sklenicku.

    OdpovědětVymazat