neděle 18. března 2012

Sluníčko, sluníčko...

... nepopocházej absolutně nikam! To byl víkend, co? 


Já včera absolvovala poměrně legrační večírek. No večírek, vyrážela jsem v poledne a vrátila se o půlnoci. Stihla jsem sníst neuvěřitelné množství jídla, které bylo úplně parádní, být za řidičku, nikoho nezabít, Knedlíka neodřít a sebe nevystresovat k smrti. Bylo to strašně fajn a já se natolik zamilovala do jídla, které nám hostitel Tomáš připravil, že jsem hned dnes částečně začala s jeho reprodukcí. A taky jsem se nemohla nabažit citrusových dezertů, které připravily Martina s Lucií, tak jsem s tím taky něco udělala. Čili, dneska to bude sweet chilli suace a lemon curd.

Nechtějte vyprávět, co se tam včera dělo. Být za řidičku a nepít, zatímco ostatní pijí, byl pro mě úplně nový zážitek a rovnou prohlašuji, že pokud to nebude nějak specielně naléhavé, opakovat to nebudu. Ačkoliv do toho ledového jezírka bych neskočila ani po deseti panácích, to se jako ví.

Ale kdo kam skákal tu jistě nikoho nezajímá, tak pojďme spíš k tomu, co jsme jedli. Bylo toho moc. Začínali jsme "rybičkovou pomazánkou" z pošírované makrely od Sofie Smith, plynule přešli k mušlím na 2 způsoby, které jsme si sami pěkně očistili a už jsme byli u  krevet (to už jsem nemohla). A ty krevety byly tak skvělé, že pan Oliva promine, ale byly ještě lepší než mají právě v mé oblíbené restauraci Oliva. Byly to krevety tygří, tedy veliké s omáčkou na bázi sweet chilli sauce s trochou koriandru a kokosového mléka. K celému receptu se tu jistě někdy dostanu, ale zatím vám přiblížím jen domácí sweet chilli sauce, kterou jsem při vzpomínce na včerejšek vařila hned po probuzení.


Recept mám od Tomáše a ten ho má odněkud ze sítě, protože je anglicky, ale má tam vlastní poznámky a zlepšováky, takže ho připisuju jemu a vy si na omáčku nachystejte:


3 velké stroužky česneku
2 chilli papričky
120 ml cukru krupice (dala jsem tmavý muscovado)
180 ml vody
60 ml rýžového octa
3 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sherry
0,5 lžíce soli

Postup je velice snadný. Česnek prolisujte, papričky nasekejte na co nejmenší kousky, ostatní přisypte nebo přilijte a na mírném ohni redukujte asi hodinu do požadované konzistence. Já jsem dělala dvojité množství, vařila určitě 2 hodiny a omáčka nebyla tak hustá, jako kupovaná. Do kupované se dává škrob a je i v tomhle receptu, ale Tomáš ho tam nedává, tak já teda taky ne. Chutná to skvěle a už se těším na ty krevety.


To ale není vše. Tenhle víkend se vůbec děly nezvyklé věci, nejen, že jsem byla oficiálně řidičkou, ale taky jsem celou neděli pracovala, takže nebyl čas na nějaké velké vaření/pečení. Ale co by to byl za víkend, kdybych alespoň trošku neexperimentovala. 


Martina včera podávala dokonalý tarte au citron a Lucie jí zdatně sekundovala kakaovými košíčky s kardamomem plněnými mandarinkovým crème brûlée. Nechala jsem se inspirovat a konečně vyrobila lemon curd, který jsem chtěla udělat už dlouho. Je to triviální a geniální. Recept je z Joy of baking a potřebovat budete:

3 vejce
3 bio citróny
150 g cukru krupice
56 g másla

Nejdřív jsem si z citrónů nastrouhala kůru, a protože nemám překrásný zester jako Lucie, použila jsem k tomu účelu struhadlo na parmazán. Pak jsem z citrónů dostala maximum štávy, přecedila jí do nerezové misky, přidala vejce a cukr. Misku jsem umístila nad hrnec s vařící se vodou a šlehala metličkou a šlehala... furt to nehoustlo až najednou po cca. 10 minutách to mělo konzistenci holandské omáčky. Misku jsem vyndala z hrnce a nakrájela do ní máslo na malé kousky. Za stálého míchání se rozpustilo, krém byl ještě krémovější a já už přidala jen nastrouhanou kůru. Vše jsem přendala do skleničky, přikryla fólií a víčkem, aby se tam neudělal škraloup a nechala vystydnout. Pak jsem jen vzala předpřipravené košíčky z M&S, které mám doma pro případ nečekané návštěvy, naplnila je krémem, posypala troškou nastrouhané kůry a říkala si jak je snadné vyrobit takovou dobrotu.


A teď už si jen říkám, kdo za mě dodělá tu franšízovou smlouvu, napíše recenzi, uklidí kuchyň a hlavně, kdy bude další večírek.

Co jste dělali o víkendu vy? Kdo byl na kole, má u mě významné plus. Já ho zítra taky nafouknu a začnu zas konečně jezdit do práce přes Hrad a Letnou a budu se kochat a bude zas jaro...

11 komentářů:

  1. Další večírek už plánujeme, takže se budeme těšit na účastníky. Bylo to fajn odpoledne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to vážně super, příště vařím a neřídím :). Respektive asi řídím, ale přidám se k nocležníkům a druhý den dáme ještě oběd Na Pekárně. Díky!

      Vymazat
  2. Krásné fotky. Sladký život :) Garden- pool- party musela být i podle jiných fotek úžasná. My jsme na Moravě slavili šedesátiny a menu bylo velmi tradiční - řízky, pražská šunka, několiko druhů bramborových salátů, tlačenky a jiné uzeniny...A dvojctihodné koláčky. Můj jediný příspěvek zmrzka s rumovými rozinkami. Pohybu málo...
    Na lemon curd se chystám už dlouho, vzhledem k tomu, jak jsem závislá na tom od Markse a Spencera, tak domácí musí být nepřekonatelnej. Máš ho v krásných skleničkách. Ale ten domácí bude mít tak trvanlivost másla, což?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, dala bych si řízky, salát, koláčky, no asi všechno :).

      Do lemon curd se určitě pust, je hotové za 15 min se vším všudy. V originálním receptu píšou, že vydrží týden (vejce+máslo?). Touhle dávkou se dá naplnit 6-8 košíčků. Příště zkusím udělat ty s kardamomem podle Lucie, byly moc dobré.

      Vymazat
  3. Je,to je sranda, ja teda tenhle vikend nemela ani ustrice ani krevety ani rybickovou pomazanku z posirovane makrely(a jak bych si to vsechno dala!!:) ale shodou nahod jsem poprve taky vyzkousela lemon curd. Jako podklad jsem dala krehke oriskove testo od chez Eddieho ale lemon curd jsem zkusila ze stranky Vypecky, dokonce jsem i zhledla video na Youtube. Vsechno vypadalo bajecne, zadny problem behem vareni v podstate nenastal, ten si to nechal az na krajeni. Zdobila jsem cerstvym ovocem a jemne potrela zelatinou. Chut byla bajecna, ale po nakrojeni byl lemon curd mene husty nez asi byt mel, protoze decanko vytekal. V kastrolku jsem ho varila snad i o par minut dele, nez bylo psano a nejak jsem si myslela, ze to ztuhne vice, nez nakonec ztuhlo. Ty jsi ho mela v tarletkach ztuhly? Ja totiz plnila do jedne velke kolacove formy, takze tuzsi konzistence byla zadouci. A jeste priste snad dam jenom zloutky, zdalo se mi totiz, ze je v nem sem tam kousek uvareneho bilku, takze jsem ho jeste "propasirovala" pres sito. A trosicku jich tam oprvadu bylo:)
    No jo, chybami se clovek uci,takze - priste znovu a snad lepe,:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou náhody. Můj lemon curd byl opravdu hustý, přesně jak má být, dělala jsem ho opravdu tak 10 min, dlouho nehoustnul a nejednou byl hotový, po uvaření byl asi jako holandská nebo bešamel a po přidání másla vychladnutí ještě více zhoustnul, takže z tartaletek nevytékal. V receptu taky doporučovali přepasírovat, ale já jsem fakt celou dobu šlahala, takže byl hladký, bez jakýchkoliv kousků. Koukni kdyžtak na Joy of baking a zkus to.

      Vymazat
  4. Tý jo, na lemond curd se taky chystám, akci urputně závidím a jnom slintám a v duchu řvu, že chci taky!

    OdpovědětVymazat
  5. Mimochodem Kuchařka pro dceru ho dělá dokonce v mikrovlnce. Ale já používám mikrovlnku zásadně jen na ohřev pokrmů, nějak jí v jiných úkonech nedůvěřuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom s mikrovlnkou dost podobne. Tenhle postup je fakt rychly a jednoduchy, nevidim duvod delat to v mikrovlnce.

      Vymazat
  6. Ještě jsem se chtěla zeptat, myslíš, že by se obdobným postupem dal vyrobit i apple curd? Mám doma ještě pár jablek co už zoufale volají po spotřebování a moc by se mi líbila jablečná variace, protože doma citrónové džemy a marmošky (vím, že tohle není džem) nikdo krom mě nemá moc v oblibě.
    Tak jestli bys mi poradila, skákala radostí bych metr vysoko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rada bych poradila, ale nevim. Spis bych rekla, ze to cesta neni, protoze chut citronu je koncentrovana v malem mnozstvi stavy, kdezto te jablecne bys tam asi musela dat mnohem vic a pak bude problem s tim, aby to zhoustlo. Leda si nejak pomoct agarem nebo zelatinou, ale to uz bych radeji udelala klasicka jablkova povidla a pak je treba rozmixovala nebo propasisovala do kremovitejsi konzistence.

      Vymazat