sobota 15. prosince 2012

Co ještě ještě pod stromeček?


Jednoznačně kávový likér Kačky Žvýkačky s pracovním názvem Sněžná slepota! Považuju ho za jeden ze svých největších letošních objevů a riskovala jsem pro něj svůj zrak. Na mou duši, Emilčiny uši a své oči tedy můžu říct, že pokud dodržíte předepsaný postup, neoslepnete po něm. Slibuju jednoduchou výrobu a zaručený úspěch u babiček, tetiček, maminek i pubertálních dcer, které budou tajně upíjet.

Úskalí to má pouze dvě. Potřebujete na to 100g 60 % konzumního líhu. Ten se dá koupit v nějaké pěkné staré drogerii, ale na vlastní riziko. Já dostala na twitteru radu posvěcenou lékaři (jedním tedy ještě nedostudovaným) a potvrzenou kamarádkou magistrou, koupit líh v lékárně. To tedy lze, ale volně se prodává jen 50 g, takže musíte nakupovat buď na dvakrát nebo je přemluvit a celkově to vyjde o dost dráž než líh v drogerii (ale zas lepší než přijít o oči, že), asi tak na 110 Kč.

Lihový update: 80% konzumní líh se dá koupit v Makru, 0,5 l za 235 Kč. Koupila jsem ho a podle odkazu od laskavého čtenáře níže v komentářích ověřila, že je to zkontrolovaná bezpečná šarže. Teď ještě váhám, jestli dát do další várky likéru méně lihu nebo ho říznout vodkou, aby měl těch 60%.

Dále budete potřebovat co nejlepší kávu. Tady je každá rada drahá. Já použila El Salvadorskou pacamaru od Ignacia Gutierezze z Doubleshotu a udělala pět dvojitých espres, každé o objemu 50 ml. Pokud nemáte doma espresso kávovar, proč se zkusit nedomluvit ve vaší oblíbené kavárně, třeba vám vyjdou vstříc.

Na cca 700 ml likéru se tedy připravte:

100 g konzumního lihu
250 ml espressa
1 salko (397 g) - velkovýrobci můžou koupit maxisalko o hmotnosti 1 kg v Makru za 65 Kč
3 lžičky vanilkové esence

Postup nemůže být snadnější, pokud tedy nepočítám přípravu espressa. Začněte espressem, buď sháněním v kavárně nebo domácí přípravou a nechte vychladnout. Salko trošku zahřejte v kastrůlku, abyste dosáhli hladké tekuté konzistence, přidejte vanilkovou esenci, líh, vychladlé espresso, pořádně promíchejte a je to.

Už jste olízli lžičku? Lepší než Baileys, že jo? A teď si k tomu představte voňavé espresso a vanilkový rohlíček, hmmmm.

Tak tenhle recept máte ode mě k vánocům, ať z něj máte stejnou radost jako já. A ať jsou letos opravdu veselé, to si moc přeju...

36 komentářů:

  1. Zacinam chapat, proc jsou u nas lekarny tak prebujely, ze jsou doslova na kazdem kroku. Ono je to aby se dallo najednou koupit vic lihu. (-;

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Kačko, moc díky za dáreček! Výrobu do Vánoc už nestihnu neb budu teprve zadělávat na esenci, ale určitě se najde jiná příležitost :)
    Krásné svátky!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně krásné vánoce u vás v Chrustenicích. Likér se dá pít celý rok :).

      Vymazat
  3. Tak příští směna v kavárně bude zajímavá. To Salko můžu zahřát na trysce, žejo :) S kávovýma věcma mám většinou problém, že ta káva v tom je hnusná, ale Tamdem to řeší :) dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu salku stačí malinko, když se vyleje z plechovky, tak není úplně hladké a homogenní, určitě to půjde. Potíž je, že na tobě bude teď spousta lidí škemrat kávu :).

      Vymazat
  4. Kačko, nechci, aby to znělo blbě, ale po tomhle receptu tě miluju:-DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pošlu ti ten recept na mocca kolečka, neříkám, že je musíš ještě péct, ale třeba příští rok ke kafi s likérem....no poznáš:-)

      Vymazat
    2. Děkuju, snad při pečení nevyskočím z okna, z 5. patra bych asi nedopadla nejlépe.

      Vymazat
    3. No to já taky doufám, co bychom si bez tebe počali:-)

      Vymazat
  5. Dobrý den na trhu je konzumní líh 60%, a lze jej certifikovat přes certifikacelihovin.cz.
    Hezké svátky
    Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám na to, děkuju za tip, tak že bych se přece jen vypravila do drogerie? Myslím, že likér by zasloužil výrobu ve větším než malém množství.

      Vymazat
  6. Díky za tuhle ůžasnost..já jen místo espresa budu muset kafe prohnat jen přes frenchpress nebo filtr...to by nemuselo zas až tak vadit, ne? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je, že to bude mít vliv na hustotu výsledného nápoje + 250 ml espressa prostě chutná jinak než 250 ml filtrované kávy. Na FB někdo navrhoval moka konvičku (caffettieru, jak říkáme my italštináři), to by myslím, bylo rozumné alternativní řešení. Já chtěla, aby byl likér hustotou podobný Baileys.

      Vymazat
    2. jóó..mokka konev někde taky mám, ta mě nenapadla, takže díky..

      Vymazat
  7. To musím ještě stihnout udělat. ALE Asi raději obětuju ty peníze a koupím v lékárně:-) když už, tak už...

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, Kačko, díky za skvělý recept (jakož i za všechny minulé a budoucí).
    Jestli můžu k tomu 80% lihu, myslím, že je zbytečné to řezat vodkou na 60 %. Stačí to "říznou" vodou. Neboli: místo 100 g 60% lihu dát 75 g 80%. Těch zbylých 25 g doplnit vodou a nebo se na to vykašlat, protože v tom celkovém množství se to ztratí (a proč to zbytečně ředit, že).

    Přeji klidné Vánoce,
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já tam toho dám míň, aby byl likér hustší, ale zase kdybych to naředila, tak by toho bylo víc :).

      Vymazat
  9. Aaach jooo, to už je závislost! Mám za sebou 4 várky eňo vaječňáku,kterej už zase všichni vypili, poslední z prvotřídní slivovice, což je super update oproti pseudorumu, ale můj milý kafo/tlamolepmilec to určitě pod tim stromem ocení, takže to prostě ještě nějak musím... uff, DÍKY!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zírám, představuju si, že slivovice musí být ve vaječňáku hrozně výrazná. Moje teta dělá skvělý, když jsem byla "malá", hrozně ráda jsem upíjela.

      Vymazat
    2. Já jsem si to přesně tak představovala, protože na tvrdej alkohol fakt nejsem a slivku uznávám jako léčebnej prostředek, ale jinak ji fakt pozřít nemusím... ale je to vážně nečekaně skvělý! Poradila mi to kamarádka a nechtěla jsem věřit, ale jo. Možná i lepší než s rumem.

      Vymazat
    3. Jo a ta Slepota je parádní, díky.

      Vymazat
  10. Kačko, myslíte, že vzhledem k nedostatku času na výrobu vlastní vanilkové esence (aby byl likér do Vánoc) můžu použít obyčejnou vanilkovou esenci z obchodu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý vanilkový extrakt má prý M&S, jinak bych tam vyškrábla vanilkový lusk a a na esenci se vykašlala.

      Vymazat
  11. Zdravím, mám asi hloupý dotaz. Koupila jsem si v lékárně 100g lihu, řekli mi, že konzumní neexistuje a že je to prostě líh. Ptala jsem se jestli se dá pít a magistra nesměle přikývla. Teď však mám na lahvičce velký nápis: Neužívat vnitřně! Měli jste někdo na lahvičce s lihem nápis obdobný a nemám se tak bát a směle ho smíchat s kávou a salkem? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte, to je přesně on, v lékárně ho neprodávají ke konzumaci, ale k čištění pupíků, směle do toho.

      Vymazat
    2. Tak jsem se do toho, na radu kamaráda medika, přeci jen nepustila..ten můj líh z lékárny totiž neměl kolek. Příště už budu chytřejší a recept vyzkouším, na likér se moc těším:-)

      Vymazat
    3. Ten můj (možná stejný jako váš) taky nemá kolek - protože ho tady v karlínské lékárně prodávají rozlejvanej. Je to teda velký dilema, jestli tímhle lihem někoho potěšit...

      Vymazat
    4. Aniž bych se vás snažila přesvědčit, kolek nemají žádné lahve tuším do 100 ml, v každé lékárně je líh "rozlévaný" v lahvičkách o max. obsahu 50 g. Omezení na 50 g je právě kvůli tomu, aby se nenakupoval ve velkém na výrobu alkoholu. Jinak zkuste nahradit líh jiným alkoholem, irskou nebo skotskou asi nic nezkazíte, nebo, pokud kolek považujete za známku bezpečnosti, můžete koupit líh v drogerii.

      Vymazat
  12. já taky "vařila" z bezkolkového lihu z lékárny a celá rodina stále vidí ;) A likér je výborný!

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý večer, váš blog sleduji už dlouho a je to pro mne studnice inspirace a informací. Letos chystám k vánocům jedlé dárky a tento likér zdá se geniální. Myslíte, že by šel použít tento líh? http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001019469145

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuju za milý kompliment. Určitě ho můžete použít, jen veďte v patrnosti, že má 80%, takže ho použijte do začátku trochu méně, ochutnejte a případně přidejte.

    OdpovědětVymazat
  15. Jelikož se u nás letos nějak rozmnožili lidi, co se staví na vlastní nohy (myšleno moje děti, synovci, neteře, můj mladší brácha a tak dále), tak to je poměrně jasné. Prací prášky, tablety do myčky, hygienický gel na ruce a všechny tyhle věci, co stojí docela dost peněz, ale do domácnosti je potřebujete. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, mohu doporučit český líh delis konzumní 60% potravinářský. Vhodný k maceraci bylin, nebo výrobě tinktur.
    odkaz zde:
    https://eshop.delis.eu/alkohol-shop/lihoviny/lih-konzumni-potravinarsky-60-05-l
    s pozdravem Mukar

    OdpovědětVymazat