... se samozřejmě musí plnit stejně, jako všechny ostatní. Slíbila jsem recept na marokánky, tak tady ho máte. I když je uděláte až příští víkend, budou na vánoce dokonalé. Ale prosím vás, dělejte placičky, ne placky, jinak by se moje máma zlobila.
Příprava je hodně jednoduchá, budete trošku upatlaní, ale jinak je to jedno z nejjednodušších cukroví. Úvahu, zda si pomerančovou kůru koupíte nebo bude kandovat vlastní, nechávám na vás. Stejně tak můžete popřemýšlet nad tím, jestli tam dáte 12 % smetanu nebo raději smetanu ke šlehání, která přidává na hutnosti a lehkém karamelovém šmrncu.
Smíchejte si v hrnci následující ingredience:
100 g mandlí na nudličky
75 g kandované pomerančové kůry
25 g rozinek
125 g cukru moučka
1/8 l smetany nebo šlehačky
ořech másla (a neptejte se kolik to je :)
vrchovatou lžíci hladké mouky
+ budete potřebovat čokoládu na pomazání a k ní třeba i máslo
Ze směsi uvařte za stálého míchání na malém plameni husté těsto. Během vaření se budete ptát, jestli už je to husté tak akorát. Není. Vařte, dokud budete mít trpělivost a půjde to míchat lžící nebo vařečkou. Pak nechte těsto vystydnout a na plech vyložený pečícím papírem dělejte lžičkou malé placičky. Bude se to patlat a lepit. Vemte si na pomoc misku s vodou, do které si můžete občas namočit lžičku i prsty. Placičky vážně dělejte malé, při pečení se trošičku rozjedou. Pečte na 130 stupňů asi půl hodiny, až budou placičky růžové. Pokud máte čas a prostor, nechte pár dní placičky nezakryté ještě vyschnout a pak je na rubu pomažte čokoládou. Určitě budete mít nějaký svůj recept na čokoládovou polevu. Já do rozehřáté čokolády přidávám máslo, aby byla řidší a nakonec i lesklejší. Letos mě napadlo čokoládu kvůli lesku temperovat, ale když uvážím, že většinu marokánek sním stejně já ...
Jaké cukroví máte nejraději vy? Nestyďte se a klidně přidejte do komentářů recept.
Klidné pečení a málo honění, ať ty letošní vánoce stojí za to, jo?
P.S. A před nastoupenou jednotkou všech mých čtenářů chválím Zuzku, letos jí to opravdu šlo, nebrbrala a i rohlíčky dělala krásné!
Hmmm, jedno z mala mych oblibenych cukrovi, ktere bracha nema ve svem repertoaru. Ze bych ho tedy zkusil?
OdpovědětVymazatZkus, rekla bych, ze je to takovy klucici cukrovi, v pohode to zmaknes.
OdpovědětVymazatMiluju marokánky! Doma jsme je ale nikdy nedělali a tudíž jsem neměla žádný osvědčený recept. Až po svatbě mi tchyně dala svůj recept na marokánky, který teda v různých obměnách už ty dva roky peču, ale pořád to nebylo ono, a teď, když jsem uviděla tychle nádherně dekadentní marokánky, kašlu na starý recept a vrhnu se na ně!
OdpovědětVymazatJo a u nás je milují i děti, loni naše tehdy dvouleté dítko luxovalo prakticky jen marokánky a perníčky.
Já všeobecně ráda takové to sušenkoidní cukroví, takže žádné krémové kreace (snad krom domácích Raffaello kuliček) u nás nejsou. A letos, stejně jako loni, bych chtěla ke klasice přidat domácí pralinky a lanýžky.
Tak snad to budou ony, chutnají jinak než ty, co se prodávají v cukrárnách.
VymazatMadlo, já to mám přesně naopak, sušenkoidní cukroví moc nemusím (čest výjimkám, které si udělám sama;-), vánoční cukroví má mít krém nebo aspoň marmeládu:-) Ideálně s čokoládou, bez ní to není ono:-D
VymazatJá děkuji za pochvalu, jsem dojatá :-). Zuzka
OdpovědětVymazatA jak já byla dojatá, Zuziku, když si tak krásně dělala ty rohlíčky ;), jsem prostě Kačka Pedagožka.
VymazatJá miluju mocca kolečka plněná kávovým krémem, sice je těsto strašně špatně vypracovatelné a mamka říká, že při vyvalování nesmí stát u otevřeného okna, jinak by to z něj vyhodila, ale ta chuť...:-) A marokánky vypadají krásně!!
OdpovědětVymazatMňam, to zní moc dobře.
Vymazat