neděle 9. prosince 2012

Facebookové vánoční sliby ...


... se samozřejmě musí plnit stejně, jako všechny ostatní. Slíbila jsem recept na marokánky, tak tady ho máte. I když je uděláte až příští víkend, budou na vánoce dokonalé. Ale prosím vás, dělejte placičky, ne placky, jinak by se moje máma zlobila.

Marokánky jsou spolu s rohlíčky mé nejoblíbenější vánoční cukroví, peču vždycky dvojitou dávku. Ze zkušenosti vím, že moc nejedou dětem, ani psům, ale o to víc zbude na mě (ne, že bych dávala psům cukroví, ale naše fenka Julinka si jednou v naší nepřítomnosti vyskočila na stůl, což před tím nikdy neudělala, a snědla mísu s cukrovím a nechala tam jenom marokánky). Emilku jejich příprava letos taky moc nebrala, zatímco, když zadělávala těsto na rohlíčky, plížila se podél linky a čekala, co mi upadne.


Příprava je hodně jednoduchá, budete trošku upatlaní, ale jinak je to jedno z nejjednodušších cukroví. Úvahu, zda si pomerančovou kůru koupíte nebo bude kandovat vlastní, nechávám na vás. Stejně  tak můžete popřemýšlet nad tím, jestli tam dáte 12 % smetanu nebo raději smetanu ke šlehání, která přidává na hutnosti a lehkém karamelovém šmrncu.

Smíchejte si v hrnci následující ingredience:

100 g mandlí na nudličky
75 g kandované pomerančové kůry
25 g rozinek
125 g cukru moučka
1/8 l smetany nebo šlehačky
ořech másla (a neptejte se kolik to je :)
vrchovatou lžíci hladké mouky

+ budete potřebovat čokoládu na pomazání a k ní třeba i máslo


Ze směsi uvařte za stálého míchání na malém plameni husté těsto. Během vaření se budete ptát, jestli už je to husté tak akorát. Není. Vařte, dokud budete mít trpělivost a půjde to míchat lžící nebo vařečkou. Pak nechte  těsto vystydnout a na plech vyložený pečícím papírem dělejte lžičkou malé placičky. Bude se to patlat a lepit. Vemte si na pomoc misku s vodou, do které si můžete občas namočit lžičku i prsty. Placičky vážně dělejte malé, při pečení se trošičku rozjedou. Pečte na 130 stupňů asi půl hodiny, až budou placičky růžové. Pokud máte čas a prostor, nechte pár dní placičky nezakryté ještě vyschnout a pak je na rubu pomažte čokoládou. Určitě budete mít nějaký svůj recept na čokoládovou polevu. Já do rozehřáté čokolády přidávám máslo, aby byla řidší a nakonec i lesklejší. Letos mě napadlo čokoládu kvůli lesku temperovat, ale když uvážím, že většinu marokánek sním stejně já ...

Jaké cukroví máte nejraději vy? Nestyďte se a klidně přidejte do komentářů recept.

Klidné pečení a málo honění, ať ty letošní vánoce stojí za to, jo?

P.S. A před nastoupenou jednotkou všech mých čtenářů chválím Zuzku, letos jí to opravdu šlo, nebrbrala a i rohlíčky dělala krásné!

9 komentářů:

  1. Hmmm, jedno z mala mych oblibenych cukrovi, ktere bracha nema ve svem repertoaru. Ze bych ho tedy zkusil?

    OdpovědětVymazat
  2. Zkus, rekla bych, ze je to takovy klucici cukrovi, v pohode to zmaknes.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju marokánky! Doma jsme je ale nikdy nedělali a tudíž jsem neměla žádný osvědčený recept. Až po svatbě mi tchyně dala svůj recept na marokánky, který teda v různých obměnách už ty dva roky peču, ale pořád to nebylo ono, a teď, když jsem uviděla tychle nádherně dekadentní marokánky, kašlu na starý recept a vrhnu se na ně!
    Jo a u nás je milují i děti, loni naše tehdy dvouleté dítko luxovalo prakticky jen marokánky a perníčky.
    Já všeobecně ráda takové to sušenkoidní cukroví, takže žádné krémové kreace (snad krom domácích Raffaello kuliček) u nás nejsou. A letos, stejně jako loni, bych chtěla ke klasice přidat domácí pralinky a lanýžky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad to budou ony, chutnají jinak než ty, co se prodávají v cukrárnách.

      Vymazat
    2. Madlo, já to mám přesně naopak, sušenkoidní cukroví moc nemusím (čest výjimkám, které si udělám sama;-), vánoční cukroví má mít krém nebo aspoň marmeládu:-) Ideálně s čokoládou, bez ní to není ono:-D

      Vymazat
  4. Já děkuji za pochvalu, jsem dojatá :-). Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak já byla dojatá, Zuziku, když si tak krásně dělala ty rohlíčky ;), jsem prostě Kačka Pedagožka.

      Vymazat
  5. Já miluju mocca kolečka plněná kávovým krémem, sice je těsto strašně špatně vypracovatelné a mamka říká, že při vyvalování nesmí stát u otevřeného okna, jinak by to z něj vyhodila, ale ta chuť...:-) A marokánky vypadají krásně!!

    OdpovědětVymazat