úterý 15. října 2013

Jako od maminky

Poslední dobou mě zas baví takové ty maminkovské recepty. Trošku to souvisí i s tím, že se ze mě stala chalupářka a něco mi říká, že hovězí rendang prostě do Krušných hor nepatří. Na chalupě se má jíst segedín, péct sekaná, mají se smažit karbanátky, bramborové placky přímo na kamnech, vdolky, lívance a koblihy.


Když jsme byli s bráchou malí, měli jsme nejraději pečené kuře. To u nás bývalo o víkendech často. A k němu nádivka. Taková, jakou uměly jen moje máma a teta. Jakoby na sladko - s rozinkami a mandlemi. V kuřeti mi nechutnala, chtěla jsem vždycky vypečený kousek z vedlejšího pekáčku. Pekla jsem minulý víkend, vzpomínala a hrozně jsem si pochutnala... jen jsem si zapomněla v práci foťák.

Už mockrát jsem vám chtěla přednášet, jak peču kuře podle Ruhlman´s Twenty. Je křupavé, dokonalé a rychlé. Tak úplně ve stručnosti, protože o tom to dnes úplně není. Před samotnou přípravou si nastudujte moc povedený článek od Cuketky. Máte? Tak vezměte 1 citrón, nejlépe bio, omyjte ho, nakrájejte ho na čtvrtky a dejte kuřeti do břicha. Pod kůži na prsíčkách můžete dát navíc trochu másla. Pak kuře svažte přesně tak, jak Cuketka radí a pořádně, ale opravdu pořádně posolte a pokud si vzpomenete, posolte kuře před vázáním i zevnitř.. Pokud na rozdíl ode mě máte pekáč s mřížkou, neváhejte ho použít. Já mám jen tu mřížku, ale rafinovaně ji dávám přes zapékací mísu a když se mi chce, můžu do ní dát k upečení ještě třeba kořenovou zeleninu. Jde o to, aby kuře bylo na mřížce a celou plochou neleželo v pekáči. Jen tak dosáhnete dokonale křupavé kůžičky ze všech stranPak pečte kuře na 230 stupňů 50 minut až hodinu. Že se vám to zdá málo? Funguje to, věřte Ruhlmanovi! (Na chalupě se samozřejmě Ruhlman neRuhlman peče v remosce, do dá rozum.)

A mně zas věřte, že se k tomu kuřeti bude báječně hodit nádivka podle našeho rodinného receptu.

Potřebovat na ni budete:
4 rohlíky
1/2 l mléka
3 vejce
5 dkg změklého nebo rozehřátého másla
cukr, sůl, muškát květ
hrst rozinek
hrst mandlí oloupaných a nakrájených na nudličky
máslo + strouhanka na vymazání formy

Nejdříve se musí nakrájet rohlíky a zalít mlékem. Pak se rozdělí vejce a z bílků se ušlehá sníh. A pak už se to jen všechno postupně míchá., rozkvrdlají se vajíčka s máslem, větší špetkou cukru, přiměřeným množstvím soli a muškátovým květem. Ten květ má výraznou chuť a v nádivce je opravdu důležitý, dejte tak půl lžičky. Pak rozinky a mandle, velikost hrsti je na vás. Já dávám víc mandlí a méně rozinek. Pak se přimíchají rohlíky nasáklé mlékem a nakonec lehce sníh.


Nádivkou se logicky něco nadívá, ale já žádná nádiva nejsem, takže ji peču pěkně v pekáčku na 180 stupňů asi 45 minut, Nic vám ale nebrání dát jí část do kuřete a zbytek upéct vedle. Já tentokrát pekla ve formě na muffiny malé porce, vyšlo to přesně na 12 kousků. Jen teda vymazat a vysypat stouhankou formu na muffiny nebyl úplně snadný úkol. Při pečení se orientujte podle barvy, záleží také na tom, jak budete péct vysokou vrstvu, tak ať se vám nádivka nespálí.

Co vy na to, vypadá to divně? Rozinky, mandle, žádné bylinky nebo nedejbože maso? Já tuhle nádivku fakt miluju, doporučuju vyzkoušet, třeba si ji taky oblíbíte.

P.S. A omluvte ještě o něco sníženou kvalitu obrazu.


15 komentářů:

  1. Recept? Nádivkou se neco nadívá. Když nemáte co nadívat, tak to pečte v pekáči. Takový Babica v sukních..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je těžký, když neumíte číst, ale máte potřebu komentovat... Nepíšu tam náhodou něco o nadívání kuřete? A velikonoční nádivku cpete do čeho? Nebo to nádivka není? Ale dík za milý anonymní komentář, k Babicovi mě ještě nikdo nikdy nepřirovnal.

      Vymazat
    2. Nech si to pro sebe, jo?

      Vymazat
    3. Míním te první anonym!

      Vymazat
  2. Ináč taký môj menší zlepšovák. Rozrezať kura pozdĺž prsnej kosti a celé ho jednoducho rozpleštiť tým vnútrom (rozumej : útroby naspodku:-) na pekáč. Zaručene bude koža chrumkavá po celom povrchu a nepotrebuješ ani mriežku....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, to dělám taky, třeba do remosky, ale řežu podél páteře, aby se nevysušila prsíčka. Ideální třeba při pečení v nějaké zelenině.

      Vymazat
  3. Forma na muffiny je skvělý nápad! U nás se taky dělá nádivka vedle v pekáčku (protože tu "rozpatlanou" z kuřete mám ráda jen já) a všichni se pak perou o opečené rohy.Z muffin formy bude mít každý svůj kousek pěkně opečený ze všech stran-dá se toto spojení použít u kruhu?:-)))asi těžko, ale k pochopení to snad je:-) Silikonová forma by se snad ani vysypávat nemusela...Tak díky za vychytávku!

    OdpovědětVymazat
  4. Já třeba nádivku v kuřeti uvnitř ráda nemám a ráda ji peču zvlášť - nejčastěji na pekáčku, protože nemám tolik ráda kraje, jako tu krásnou vlahou část uvnitř. Takže klidně peču "nádivku" rovnou bokem. Sice to pak není nadívání, jak komentoval kolega výše, ale vadí to někomu? Komu ano, nechť nadívá. My ostatní si to vychutnáme tak, jak máme rádi. Příjemné počtení a děkuji. Zase si upeču...

    OdpovědětVymazat
  5. Není nad nádivku pečenou vedle! S mandlemi ji mám moc ráda, bohužel rozinky nemusím, smůla pro ty, co jsou se mnou v domácnosti, ale nevaří => nemají rozinky :-P.... Já začínám péct později než kuře, abych pak nádivku během pečení mohla mašlovat vypečenou šťávou.... běžím koupit kuře, zatííím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), já měla s tím pečením trošku problém, jak to zkoordinovat, když teploty nesedí. Protože máma pekla kuře myslím taky normálně na 180, ale nějak to klaplo. Ty rozinky by se daly nahradit třeba sušenýma meruňkama nebo brusinkama, co mě tak narychlo napadá.

      Vymazat
    2. My jse vždy pekli nádivku v a okolo kuřete. Výhodou bylo, že nádivka byla krásně ochucená o výpek z kuřete, nevýhodou, že polovina ptáka byla bez kůrčičky...Ale mašlování výpekem by mohlo celou věc vyřešit, díky za tip ;-)
      Eva

      Vymazat
  6. Já taky chci mřížku na pekáč a nikdo mi ji nechce prodat. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony se prodávají jako součást pekáče, tahle taky, ale byl to pekáč do jiné trouby, kterou jsem poslala dál.

      Vymazat