pondělí 7. října 2013

S podzimem na věčné časy?


Máte podzimní poeticky melancholické počasí rádi tak, že byste si chtěli trošku té poetiky schovat i na zimu (melancholie asi bude přetrvávat tak jako tak, že jo)?  Mám pro vás nápad, jak schovat podzim do konzervy, vlastně do skleničky a pak po lžičkách ujídat a říkat sí, že tenkrát ještě nebyla taková zima, listí bylo barevné a vzduch voněl jinak než smogem... Můj tip je dýňová "natierka", alias máslo, které toho má s máslem společného asi tolik, co máslo pomazánkové. A namazat se dá třeba na dýňový chlebíček, ať je to stylové.

O Fenomenálním dýňovém másle od Lenky Požárové už jste určitě slyšeli nebo četli. Já se přiznávám, že jsem ho do teď neochutnala, ale bylo mi inspirací proto, abych si vyrobila vlastní. Jen tak, na zkoušku, neměla jsem s ním žádné velké plány a nakonec jsem si ho zamilovala a vymyslela spoustu možností, jak s ním následně naložit.

1. fází je výroba dýňového pyré, kterou jsem tu už kdysi popisovala. Ze všech dýní mám teď momentálně nejraději tu máslovou, má hruškovitý tvar, vevnitř je oranžová a voní jako meloun cantaloupe. Tak právě tu jsem použila a ještě jednu malou hokkaido. Dýně jsem nakrájela na měsíčky široké tak 2-3 cm, dala to pekáče a půl hodiny pekla na 175 stupňů. Lehce vychladlé jsem je oloupala a po částech rozmixovala úplně dohladka tyčovým mixérem. Nepřidávala jsem žádnou tekutinu, šlo to dobře.

Pak jsem si odebrala celkem 1 kg pyré, rozdělila na 2 části o 500 g a udělala 2 verze dýňové natierky s bílou a hořkou čokoládou.

Na světlou variantu jsem použila:

500 g dýňového pyré
100 g bílé čokolády
1 lžíci kokosového oleje (obejdete si i bez něj, můžete zkusit přidat maličko kokosového mléka nebo krému)
4 lžíce javorového sirupu (sladkost doladíte podle sebe, třtinový cukr to taky spraví)
1 lžičku mleté skořice
3 lusky kardamomu - zrníčka jsem rozmělnila v hmoždíři
muškátový oříšek - strouhala jsem od oka.

Na tmavou variantu jsem použila:

500 g dýňového pyré
100 g hořké čokolády
1 lžíci smetany ke šlehání
4 lžíce javorového sirupu
1 lžičku mleté skořice
3 lusky kardamomu - zrníčka jsem rozmělnila v hmoždíři
muškátový oříšek - strouhala jsem od oka.

Postup je stejný v obou verzích. Pyré jsem zahřála na řekněme 5 minut, přidala jsem na kostičky nalámanou čokoládu, nechala úplně rozpustit, přidala jsem koření, kokos. olej/smetanu a na závěr doslazovala javorovým sirupem. Nedivte se, když se vám bude směs zdát relativně řídká, tj. nebude mít mazací konzistenci. V lednici ztuhne a bude akorát.


Hotové ještě horké směsi jsem přendala do sklenic a ty po vychladnutí šoupla do ledničky, kde by měly vydržet alespoň měsíc, ale vyzkoušené to nemám. Obě verze mi moc chutnají, těžko říct, která víc.

Ujídali jsme je jen tak a taky mazali na tenhle fantastický dýňový chlebíček podle Veg Every Day, do kterého jsem přidala navíc jen dýňová semínka a lehoulince recept upravila:

Na cca. 20 cm formu na biskupský chlebíček jsem použila:

200 g syrové najemno nastrouhané máslové dýně
200 g světlého třtinového cukru
150 g polohrubé mouky
50 g celozrnné špaldové (příště to dám půl na půl)
1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva z M&S
100 g mandlové mouky z Lidlu
4 vejce
100 g rozinek
hrst dýňových semínek
šťávu a kůru z 1 citrónu
špetku soli
lžičku mleté skořice
trochu nastrouhaného muškátového oříšku


Je to v zásadě taková bábovka, takže tomu odpovídá i postup přípravy. Oddělí se žloutky a bílky, z bílků se udělá sní. Žloutky se utřou s cukrem, přidá se dýně, cukr, koření, mandlová mouka, rozinky, dýňová semínka a mouka s práškem do pečiva. Do těsta se lehce vmíchá sníh a to vše se přemístí do vymazané pečícím papírem vyložené formy (kdo nechce vykládat, vymaže a vysype strouhankou a taky tak). Peče se na 170 st. necelou hodinku a propečenost se kontroluje klasickým špejlovým testem. Budete překvapení, jak je chlebíček dobrý. Dá se udělat i do minibáboviček nebo naopak do velké formy, pokud upravíte množství. V knize se píše, že dýňě se dá směle nahradit třeba červenou řepou. Mám chuť to zkusit.

Ale úplně vidím, jak dýňové "máslo" dávám do tartaletek a přes něj vrstvu čokoládové ganache nebo karamelu a navrch třeba pekanové ořechy. O víkendu asi budou dýňové palačinky a pak přemluvím Lucii, aby udělala dýňové makrónky, protože s touhle náplní budou fantastické.

Uf, to je to dneska dlouhý, tak pardón a užívejte si podzimní vaření.

8 komentářů:

  1. ty jo, vypadá to báječně a já tyhle másla nemásla miluju! :) určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslo Lenky Požárové miluju, to vanilkové víc, v čokoládovém je hodně znát použití Lučiny a tak mi chutná trochu jako kakaový pribiňáček. Tohle vypadá moc dobře, vyzkouším určitě! Pokud vydrží dýně, byl by tu super jedlý vánoční dárek. Já jedu v dýňové zmrzlině s karamelizovanými semínky. Je moc dobrá, ale největší bomba jsou ty semínka, ty chodím tajně ujídat.

      Vymazat
    2. Taky je mám v plánu rozdávat na vánoce. Popravdě, první várku jsem dělala úplně bez tuku/smetany, myslím, že je stejně dobrá a smetana možná ubírá na trvanlivosti. Ten kokos olej samozřejmě přidává chuťový rozměr, ale nevidím moc důvod dávat tam lučinu, ani kvůli konzistenci. Ta semínka karamelizuješ s cukrem? Byly by super do všelijakých dezertů.

      Vymazat
  2. Kačko, u teba už vládnu skoro vianoce. Biskupský chlebíček mi hodne pripomenul štólu, ktorú tento roku budem musieť povegánčiť, tak som sama hodne zvedavá na výsledok.
    Na dyňové maslo som samú seba ešte nepresvedčila, ale k dyniam mám rovnaký postoj ako ty - maslová v tvare hrušky je aj pre mňa naj - najjednoduchšie sa spracováva a aj mi najviacej chutí. Bojovať s krásnym hokaidom sa mi nie vždy chce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na štolu se taky chystám, letos poprvé, u nás doma se nikdy nepekla, ale objevila jsem parádní recept, takže letos určitě bude! Už se vlastně na vánoce docela těším :).

      Vymazat
  3. Na biskupský chlebíček se už nějakou dobu chystám a začínám mít tušení, že i možná podle tohoto receptu. Vypadá božsky.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen vidím slovo podzim, už na mě zase padá depka. :D Vloni to na mě kvůli karanténě a celkové situaci padlo fakt hodně... Naštěstí jsem se z toho vylízala s cbd produkty, které mi fakt pomohly na psychiku. Naštěstí se nejednalo o nic dramatického, ale i tak to nebylo nic příjemného. Naštěstí se to nedostalo nikam k práškům, ATD apod. :/ Každopádně díky za tip na biskupský chlebíček. Určitě zksuím. :)

    OdpovědětVymazat