Někdo to rád horké a někdo zas syrové. Já mám ráda obojí. V současné době se snažím objevit kouzlo raw stravy a zařadit ji do svého jídelníčku. Ale znáte mě, začínám od toho nejlepšího. Smoothie z kapusty a mořské řasy ještě může počkat, teď je na řadě mango se špenátem a mandlovým mlékem a tenhle dokonalý raw dezert, který vám nabízím k ochutnání a za jeho objevení děkuji své švagrové. Ale varuju vás, je silně návykový a poměrně drahý.
2 zralá avokáda (poslední dobou kupuju s úspěchem dobré avokádo i mango v Lidlu)
1/2 hrnku javorového sirupu (třeba DM)
1/2 hrnku raw kakaa (neseženete-li, použijte holandské, ale psst)
3 lžíce kokosového oleje (třeba DM)
velká špetka soli
1/2 lžičky balsamica
Příprava je snadná, potřebovat budete tyčák nebo blender. Na dno nádoby dejte kakao a na něj ostatní suroviny, ať se při mixování vyhnete kakau rozprášenému po celé kuchyni. Vše rozmixujte do hedvábně hladkého krému, kterým naplníte příslušný počet misek nebo kdoví čeho. Rozpis může být na 4 menší porce, ale zrovna tak na 1 velkou, když budete ujídat tak dlouho, že na ostatní nezbyde.
Pro příště plánuju nahradit přinejmenším část kokosového oleje sušeným kokosovým mlékem. Mám pocit, že další tuk díky avokádu není potřeba, ale kokosová chuť je tam skvělá. Zrovna tak javorový sirup půjde alternovat třeba sirupem z agáve.
Co vy na to, zkusíte objevovat kouzla raw stravy se mnou? Zajímaly by vás třeba nějaké zelené smoothies, které teď ve světě a mé kuchyni hrozně frčí?
Kačko, věděla byste, čím by šlo nahradit avokádo? Moje tělo ho nepřijímá... A určitě se o takovou dobrotu nechci ochudit :) Díky!
OdpovědětVymazatNěco se stejnými výživovými parametry vám bohužel neporadím, protože na avokádu je zajímavý hlavně obsah a složení tuku, ale dovedu si to představit s banánem, ale v tom případě s menším množstvím javorového sirupu. Dejte vědět jaký byl výsledek, jestli to budete zkoušet.
VymazatJá nedávno zkoušela dost podobný avokádový pudink, ale dojelo to na tom avokádu, bylo nahořklé a já ho předem neochutnala... takže teď se do toho trošku bojím jít znovu, chjo, ale vypadá to lákavě!
OdpovědětVymazatKoupit avokádo není až tak kumšt, dá se koupit ready to eat ve vetšině supermarketů. Mám dojem, že hořkne, když se nechá dozrávat a přežene se to. Nenechte se odradit :).
VymazatVypadá to moc krásně, ale asi to zkusím s banánem, normálním kakaem a tak :) Snad se to povede :)
OdpovědětVymazatPokud není důvodem alergie, určitě zkuste avokádo, není až tak drahé a s banánem se nedá srovnat.
VymazatNádhera!!
OdpovědětVymazatjen mi chybí kokosový olej, balsamikový ocet a javorový sirup:( a avokádo jsem nikdy nezkusila, i když kolem něj vždycky procházím s chutí ho okamžitě šoupnout do košíku :D
avokádo koupím, sirup nahradím medem a olej vynechám a bude to!:D
Vyborny napad :)
OdpovědětVymazatRozmyslam, ci by sa v nejakej forme dal tento coko dezert pouzit ako nahrada klasickych maslovo-slahackovych kremov do vianocneho peciva ;)
Kazdopadne s agave to urcite funguje super (da sa kupit bio 250ml v Spar- na Slovensku nemame, ale Rakusko je prijemne blizko..) uz niekolko krat som skusal tento od Hugha: http://www.rivercottage.net/recipes/laura-coxeters-raw-chocolate-ganache-tart/
Martin
Díky, Martine, mohlo by to jít, po umixování je hodně "měkký" prostě jako puding, ale v ledničce tuhne, takže do cukroví, které je v chladu by šel a v pokojové teplotě krásně změkne.
VymazatTak tohle je fakt bomba! Opravdu silně návykové. Udělala jsem to dnes po obědě jako "dolce" mým italským kamarádům (nacházím se dlouhodobě v Toskánsku) a jak to říci..."sedli si na prdel"! :) Má to vedlejší efekt, chtějí abych jim zde dělala kurzy vaření:))))) Moc děkuji a zdravím do Čech!
OdpovědětVymazatNikol
Bezva, to mám velkou radost a posílám pozdrav do Toskánska. Když jsem studovala v Bologni, taky jsem na koleji "vyučovala". Stačilo málo :).
OdpovědětVymazat