A teď se přiznejte, kdo se zrovna ušklíbl a řekl fuj? Nebojte, nepošlu vás za dveře nebo klečet na hrách, umožním vám snadno změnit názor. Kapustičkovým věrozvěstem se stal určitě Cuketka se svou kapustičkou na zádíčka, takže věřím, že fanoušků už má tahle podzimně zimní zelenina dost. Já jich chci pro ni získat ale ještě o trochu víc. Zaslouží si to. Při čekání na jaro dokáže být milou společnicí, která umí pořád něčím překvapovat. Nevěříte? Co byste řekli třeba kombinaci s rybí omáčkou, koriandrem, mátou a burizony?
Tohle je recept Davida Changa z Momofuku, ale mám v plánu vám předestřít i recept na kapustičky s pomelem podle Yotama Ottolenghiho a své místo na blogu by zasloužil i nějaký recept z River Cottage. Budu se snažit vybrat něco zajímavého, co by vás samotné ani nenapadlo. Uvidíte, že si k těm zeleným kuličkám taky najdete cestu. A když ne, tak vás utěším zimním coleslawem s mangem, souhlasíte?
Základem všecho je pěkná čerstvá růžičková kapusta, kterou teď koupíte na každém trhu a dokonce i v sámošce, snažím se vybírat menší růžičky, pokud možné stejné velikosti, aby se dělaly stejnou dobu. Tu se zažloutlými lístky nechte ležet, berte jen pěknou zelenou.
Na kapusičky s vinaigrette s rybí omáčkou pro 2 podle Davida Changa budete potřebovat:
400 g kapustiček
svazek koriandru
hrst čerstvé máty
hrst neochucených burizonů
přepuštěné máslo/olej
vinaigrette:
1/4 hrnku rybí omáčky (dala jsem necelý 1 dc)
1/8 hrnku vody (necelý panák)
1 lžíce rýžového octa
šťáva z půlky limety
1/8 hrnku cukru (dala jsem asi 3 lžíce palmového)
1 chilli paprička nakrájená na tenká kolečka
hrst neochucených burizonů
přepuštěné máslo/olej
vinaigrette:
1/4 hrnku rybí omáčky (dala jsem necelý 1 dc)
1/8 hrnku vody (necelý panák)
1 lžíce rýžového octa
šťáva z půlky limety
1/8 hrnku cukru (dala jsem asi 3 lžíce palmového)
1 chilli paprička nakrájená na tenká kolečka
Pak si pokrájejte mátu a koriandr. Mátu a stonky koriandru nakrájené na drobno dejte stranou nebo rovnou do vinaigrette. Lístky koriandru se budou smažit až vytáhnete kapustičky z trouby. Teď růžičky neváhejte ochutnat. Pokud jsou křupavé tak akorát, šup s nimi z trouby ven třeba do porcelánové mísy (klidně jí nahřejte horkou vodou). Pánev vraťte na sporák (a ano, nespalte se o ni jako já už mockrát), přidejte malou trošku tuku a hoďte do ní lístky koriandru, bude stačit pár sekund a budou osmažené. Hotovo? Hoďte je do mísy a přidejte vinaigrette. Teď ještě dejte na pánev hrst burizonů (Kdo by to byl řekl, že se jí i v NY, že jo?) a trošku je opražte. Pak nenasáknou omáčkou a budou pořád bezvadně křupavé. Promíchejte kapustičky a vše co máte v míse, rozdělte na jednotlivé porce, ty posypte burizony a máte hotovo. Geniální, že jo?
P.S. Jo a Chang dovoluje kapustu i smažit v oleji a úplně stejný recept dělá i s květákem.
Pěkné, ale vloni byly kapustičky normálně k dostání touto dobou už minimálně měsíc (řekl bych). Letos na ně marně ([joke] ve svém neoblíbeném supermarketu [/joke]) čekám. Kde je v Brně kupujete? Žral bych kapustičky, až bych brečel a jestli do konce listopadu nebudu mít alespoň jednou "zádíčka" tak rovnou zdechnu.
OdpovědětVymazatTak já tedy nevím jak v Brně, ale v Praze se určitě kapustičky přes měsíc prodávají, třeba v Bille, když jsme u těch supermarketů. Ale být v Brně, tak jdu na Zelňák.
VymazatBillu zkusím, prolezu pár obchodů. A Zelňák? No nevím, tam mám pocit, že spousta prodejců stejně nakupuje zeleninu v supermarketech, takže sortiment zboží se až zas tak neliší.
VymazatNa Zelňáku jsem kapustičky sehnala už před pěknými pár týdny. Zelňák však už nefunguje, jen pár stánků ve dvoře (ale zrovna ty, které mají i v sezóně jen supermarketovou produkci). Kapustičky mají třeba v ovozelu na Kobližné. Viděla jsem je určitě i v Bille.
VymazatV Bille jsem zabodoval, díky za tip, budou "zádíčka"... ;-)
VymazatTip k Zelnaku na za rok - prodejci, kteri maji udaje o sobe psane na zelenem papire, prodavaji z vlastnich zdroju...
VymazatNemám ráda růžičkovou kapustu :D Ale asi jen nebyla dobře připravená :D
OdpovědětVymazatNo to je právě ono, šedivý blemcavý sliz smrdící sírou nechutná nikomu, ale když dá kapustě znovu šanci, často jí propadne. Doporučuju začít minimalisticky podle Cuketky a pak postupovat dál.
VymazatNám doma stačí jen ve variantě "na zádíčka", dál už se s kapustou nedostaneme, protože ji doslova hltáme ještě horkou z pánve:-)
OdpovědětVymazatKdyž stačí, tak stačí, ale podle mě je to škoda.
VymazatJá ji odjakživa milovala v polévkách, vždycky jsem dědovi říkala, že ji tam chci :) A ségra mi ji dávala ze svého talíře :D Ale kapusta na zádíčkách mě teprve čeká :))
OdpovědětVymazat