pátek 15. listopadu 2013

Zelené, kulaté, nahořklé, křupavé, univerzální, sezónní, zdravé a strašně dobré...

Co to je? No přece růžičky kapusty!


A teď se přiznejte, kdo se zrovna ušklíbl a řekl fuj? Nebojte, nepošlu vás za dveře nebo klečet na hrách, umožním vám snadno změnit názor. Kapustičkovým věrozvěstem se stal určitě Cuketka se svou kapustičkou na zádíčka, takže věřím, že fanoušků už má tahle podzimně zimní zelenina dost. Já jich chci pro ni získat ale ještě o trochu víc. Zaslouží si to. Při čekání na jaro dokáže být milou společnicí, která umí pořád něčím překvapovat. Nevěříte? Co byste řekli třeba kombinaci s rybí omáčkou, koriandrem, mátou a burizony?


Tohle je recept Davida Changa z Momofuku, ale mám v plánu vám předestřít i recept na kapustičky s pomelem podle Yotama Ottolenghiho a své místo na blogu by zasloužil i nějaký recept z River Cottage. Budu se snažit vybrat něco zajímavého, co by vás samotné ani nenapadlo. Uvidíte, že si k těm zeleným kuličkám taky najdete cestu. A když ne, tak vás utěším zimním coleslawem s mangem, souhlasíte?

Základem všecho je pěkná čerstvá růžičková kapusta, kterou teď koupíte na každém trhu a dokonce i v sámošce, snažím se vybírat menší růžičky, pokud možné stejné velikosti, aby se dělaly stejnou dobu. Tu se zažloutlými lístky nechte ležet, berte jen pěknou zelenou.

Na kapusičky s vinaigrette s rybí omáčkou  pro 2 podle Davida Changa budete potřebovat:

400 g kapustiček
svazek koriandru
hrst čerstvé máty
hrst neochucených burizonů
přepuštěné máslo/olej

vinaigrette:

1/4 hrnku rybí omáčky (dala jsem necelý 1 dc)
1/8 hrnku vody (necelý panák)
1 lžíce rýžového octa
šťáva z půlky limety
1/8 hrnku cukru (dala jsem asi 3 lžíce palmového)
1 chilli paprička nakrájená na tenká kolečka




Postup jsem si trochu upravila podle svého, abych vystačila s 1 pánvičkou a v pohodě všechno stihla. Prvním krokem je očista růžiček. Odkrojte spodní "ošklivou" část košťálu, sloupněte vrchní lístky, pokud nejsou hezké a rozpulte. Zapněte troubu na 200 stupňů, pánev, kterou lze použít i do trouby dejte na sporák rozehřejte zvolený tuk. Na nahřátou pánev naskládejte kapustičky řezem dolů a smažte pár minut až chytnou barvu, opravdu tmavou barvu, až by se zdály spálené. Po ztmavnutí řezu vložte pánev do trouby na dalších cca 10 - 15 minut. Kapustičky v troubě rovná se čas na přípravu vinaigrette & spol.. Vinaigrette je bleskovka, prostě to všechno smíchejte dohromady a je to. Vyladění chutí se meze nekladou.

Pak si pokrájejte mátu a koriandr. Mátu a stonky koriandru nakrájené na drobno dejte stranou nebo rovnou do vinaigrette. Lístky koriandru se budou smažit až vytáhnete kapustičky z trouby. Teď růžičky neváhejte ochutnat. Pokud jsou křupavé tak akorát, šup s nimi z trouby ven třeba do porcelánové mísy (klidně jí nahřejte horkou vodou). Pánev vraťte na sporák (a ano, nespalte se o ni jako já už mockrát), přidejte malou trošku tuku a hoďte do ní lístky koriandru, bude stačit pár sekund a budou osmažené. Hotovo? Hoďte je do mísy a přidejte vinaigrette. Teď ještě  dejte na pánev hrst burizonů (Kdo by to byl řekl, že se jí i v NY, že jo?) a trošku je opražte. Pak nenasáknou omáčkou a budou pořád bezvadně křupavé. Promíchejte kapustičky a vše co máte v míse, rozdělte na jednotlivé porce, ty posypte burizony a máte hotovo. Geniální, že jo?

P.S. Jo a Chang dovoluje kapustu i smažit v oleji a úplně stejný recept dělá i s květákem.

11 komentářů:

  1. Pěkné, ale vloni byly kapustičky normálně k dostání touto dobou už minimálně měsíc (řekl bych). Letos na ně marně ([joke] ve svém neoblíbeném supermarketu [/joke]) čekám. Kde je v Brně kupujete? Žral bych kapustičky, až bych brečel a jestli do konce listopadu nebudu mít alespoň jednou "zádíčka" tak rovnou zdechnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já tedy nevím jak v Brně, ale v Praze se určitě kapustičky přes měsíc prodávají, třeba v Bille, když jsme u těch supermarketů. Ale být v Brně, tak jdu na Zelňák.

      Vymazat
    2. Billu zkusím, prolezu pár obchodů. A Zelňák? No nevím, tam mám pocit, že spousta prodejců stejně nakupuje zeleninu v supermarketech, takže sortiment zboží se až zas tak neliší.

      Vymazat
    3. Na Zelňáku jsem kapustičky sehnala už před pěknými pár týdny. Zelňák však už nefunguje, jen pár stánků ve dvoře (ale zrovna ty, které mají i v sezóně jen supermarketovou produkci). Kapustičky mají třeba v ovozelu na Kobližné. Viděla jsem je určitě i v Bille.

      Vymazat
    4. V Bille jsem zabodoval, díky za tip, budou "zádíčka"... ;-)

      Vymazat
    5. Tip k Zelnaku na za rok - prodejci, kteri maji udaje o sobe psane na zelenem papire, prodavaji z vlastnich zdroju...

      Vymazat
  2. Nemám ráda růžičkovou kapustu :D Ale asi jen nebyla dobře připravená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je právě ono, šedivý blemcavý sliz smrdící sírou nechutná nikomu, ale když dá kapustě znovu šanci, často jí propadne. Doporučuju začít minimalisticky podle Cuketky a pak postupovat dál.

      Vymazat
  3. Nám doma stačí jen ve variantě "na zádíčka", dál už se s kapustou nedostaneme, protože ji doslova hltáme ještě horkou z pánve:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ji odjakživa milovala v polévkách, vždycky jsem dědovi říkala, že ji tam chci :) A ségra mi ji dávala ze svého talíře :D Ale kapusta na zádíčkách mě teprve čeká :))

    OdpovědětVymazat