úterý 24. prosince 2013

Poslední adventní neděle...


... je za námi. Teď už možná sedíte u stolu u vánočky nebo kuby a sváteční polévky. U nás se slaví až večer. Možná to není moc poetické, ale praktické je to dost. Přes den totiž stačím nachystat poslední dárky, upéct veky a chleba a zkrátka si to všechno v klidu připravit bez velké honičky. Poslední dny v mé kuchyni byly hektické, všechno jsem stihla, ale dlužím vám recept na poslední dárek. Tady je. Pod stromeček už ho asi dělat nebudete, ale určitě se bude hodit třeba na Silvestra nebo jakoukoliv oslavu. Já se po kořeněných mandlích s medem můžu utlouct.


Recept jsem převzala z blogu Joy the Baker a opravdu jen nepatrně upravila. Potřebovat budete:

500 g mandlí ve slupce
1 a půl lžičky mleté skořice
1 a půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (dala jsem asi půl oříšku)
1 lžičku mletého kardamomu
1 lžičku mletého zázvoru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
3 lžíce tekutého medu
hrubou sůl

Mandle dejte na plech vyložený pečícím papírem a ten pak do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 8 minut. Mezitím si připravte med  a koření. Med musí být opravdu tekutý, vzhledem k tomu, že stejně půjde do trouby, neváhejte ho rozpustit v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Koření jsem použila částečně mleté - zázvor a skořici. Oříšek jsem nastrouhala. Kardamom vyloupala do hmoždíře, přidala pepř a půl lžičky hrubé soli a vše jsem utřela v prášek, pak jsem přidala vše ostatní kromě medu. Po 8 minutách jsem vyndala mandle s trouby, polila je medem a pořádně promíchala. Pak jsem je posypala kořením a znovu opravdu hodně promíchala. Vrátila jsem je do trouby na dalších 8-10 minut. Pokud po vytažení z trouby hodně lepí, ještě je tam na chvilku vraťte. Nakonec posypejte mandle hrubou solí dle chuti. Já jsem použila uzenou Maldonku. Při chladnutí mandle rukama rozděluju tak, aby nebyly slepené. Když jsou dobře upečené a při chladnutí jim budete věnovat trochu péče, neslepí se. Jsem z nich opravdu nadšená a doufám, že budou chutnat i vám.

Přeju vám klidné vánoce ve společnosti těch, které máte rádi. A nezapomínejte prosím ani na ty, kteří neměli tolik štěstí a zůstali, nejen na vánoce, sami.

P.S. Tenhle recept věnuji zvlášť účastníkům slavné berlínské večeře "U Otíka". Pamatujete na ty mandle, které jsme tam měli? Zkuste si udělat tyhle, myslím, že se vám rychle vybaví vzpomínky.

6 komentářů:

  1. Kačko, díky za tenhle článek tvého blogu.
    Slavíme taky až večer a moc se těším....Těší to, že i na Štědrý den myslíš lidi, kteří nemají život jednoduchý. A taky mě těší, že pár lidí bude mít i díky tobě krásné Vánoce....
    Přeju ti kouzelný večer s láskou těch, kterým umíš lásku dávat <3
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak oprava: Těší mě, že i na Štědrý den myslíš na lidi, kteří nemají život jednoduchý.
      Vidíš - jeden si tak přeje, aby jeho komentář měl hlavu a patu, až to zvrže...:) To jsem celá já....:-D

      Vymazat
  2. Tak jsem se tesila, ze je dneska spacham a nemam suseny zazvor, hergot. Vcera jsem zas udelala korpus na dynovy kolac s karamelizovanou cibuli, jak vanocni, ze, a pak zjistim, ze nemam vajicka do naplne. Takze korpus putoval na mrazak nekdy priste. Ja bych tak neco delala, az bych brecela:-((

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
  3. Zitra musim nakoupit a zkusim, na Silvetsra budou perfektni.

    paketo.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle recept je úžasný. Minulý týden jsem oříšky udělala na zkoušku pro návštěvu, a měl velký úspěch. Kamarádky si na oříšky hned braly recept. Proto jsem se rozhodla je udělat i jako dárek pro rodiče. Mají tento měsíc svátky, a tak bych jim pytlíček chtěla udělat. Mám pro ně i hezký dárek z https://www.antikart.cz/ , ale jako drobnost k tomu super nápad myslím. A recept doporučuji určitě.

    OdpovědětVymazat
  5. Dívala jsem se teď na to jak máme doma vybavenou kuchyni a říkám si že by to ale skutečně mohlo být lepší. Docela nám tam chybí třeba takový litinový hrnec a já si tak proto říkám že bych mohla něco pořídit do domácnosti a chlapa se na to ani neptát.

    OdpovědětVymazat