neděle 15. března 2015

Nejdojemnější a nejlepší sušenky na světě

Jsem děvče, které se dojímá často a rádo. Ale řeknu vám, že tak, jako při čtení doprovodného textu k receptu na pekanové sušenky (Pecan Sandies) v Bouchon Bakery od Thomase Kellera, jsem se už nedojala dlouho. Stručně ho shrnu a kousek budu citovat, bez překladu, aby se z původního textu neztratila ani trocha.


"Food is a powerful connector of who we are to who we were, to our past, to our memories, and, for me, to a different and simpler time. Even the smallest thing-a cookie-can help us understand what we feel now while reminding us of what we once felt and who we´ve become versus who we were then. So much of who I am today is tied to who my mom was, the choices she made, the way she worked, and how she lived her life. What success I have today, I owe to her." Narozdíl od Thomase Kellera jsem měla štěstí a prožila své dětství s oběma rodiči.. Kdybych to psala já, vztahoval by se text i na tátu, ale jinak bych podepsala každé slovo.


Paní Betty Keller byla svobodnou matkou šesti dětí a pracovala jako provozní restaurace. Nemohla si dovolit rozmazlovat sebe ani děti, i přesto jim dávala vše, co k životu mohli potřebovat. A měla ráda sušenky, nejraději Keebler pecan sandies. A tak vedle sušenek pro děti, byly ve špajzu schované vždycky i ty její. A protože děti jsou děti, někdy snědly všechny své sušenky a s pocitem viny pak sáhly i na ty pekanové. Když pak přišla máma unavená domů, nezbyla na ni ani jedna. Docela chápu, že se dodneška Thomas Keller cítí provinile, ale věřím, že se na něj máma nezlobila ani tenkrát. A pokud ji stihl upéct pekanové sušenky, na které je v Bouchon Bakery recept, určitě mu stokrát odpustila.

Dneska se v anglosaských zemích slaví svátek matek, tak co kdybyste to vzali jako znamení a upekly jednu trénikovou dávku, abyste byli připraveni až se bude svátek matek slavit u nás. Tyhle sušenky totiž potěší i jiné mámy než paní Keller. A když se budete jen trochu snažit, budou dokonalé.

Potřebovat budete:

250 g hladké mouky 
80 g nahrubo posekaných pekanových ořechů
170 g povoleného másla
90 g cukru moučka + trochu na posypání

Předehřejte troubu na 160 - 165 stupňů, pokud máte horkovzdušnou nebo normální na 175 stupňů. Vyložte dva plechy pečícím papírem. Smíchejte mouku s ořechy.

Dejte máslo do mísy mixéru a míchejte až bude hladké, přidejte cukr a míchejte asi 2 minuty. Setřete máslo ze stěn mísy a přidejte směs mouky a ořechů. Míchejte na nízkou rychlost asi 30 sekund, jen aby se vše spojilo (já jsem měla těsto sypké, předpokládám, že to tak má být a pak jsem ho zpracovala rukama).

Thomas Keller dělá jednotlivé sušenky ze 30 g těsta, ale pak jsou opravdu velké. Nevím, jestli to není tisková chyba, protože na fotce v knize moc velké nejsou, takže jsem je dělala z 15 g každou a z úcty k paní Keller jsem těsto poctivě odvážila.

Z těsta dělejte kuličky a ty pak rozmáčkněte na placky. Mezi sušenkami nechte trochu místa (když pečete na horkovzduch, moc se neroztékají) Okraje sušenek jsou na fotce v knize popraskané, právě od toho rozmačkávání. Já jsem si s těstem trochu hrála a snažila se dělat kulaté pravidelné sušenky.

V horkovzdušné troubě pečte 15 - 18 minut, v obyčejné 22 - 25 až sušenky lehce zezlátnou. V polovině pečení plechy vyměňte, aby se sušenky pekly rovnoměrně. Nechte vychladnout na mřížce a lehce pocukrujte.

Ochutnejte, dojměte se a zavolejte mámě, že ji máte rádi. 

Ty sušenky jsou vážně fantastické. Ne nepodobné shortbreads, ale s chutí  i vůní pekanů, která celou sušenkou prostupuje. Moc vám je doporučuju vyzkoušet.

12 komentářů:

  1. Ak je nieco nazvane ze NAJLEPSIE, tak to sa musi vyskusat! Odkedy som vytiahla plech z rury uz som zjedla 5kusov- su vynikajuce! A jednoduche na pripravu, trosku som ubrala cukor a polovicu muky nahradila spaldovou,na maslovej chuti s pekanovym akcentom to nijako neubralo. Keksiky uz netreba ani cukrit, dakujem za tento skvely recept, uz viem co budem nosit ako darceky na navstevy:)

    OdpovědětVymazat
  2. díky za báječný a jednoduchý recept :

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za skvělou inspiraci :) Vypadají krásně. U nás jsou velmi oblíbené tradiční koláče dle tohoto odzkoušeného receptu

    https://erecepty.eu/tradicni-kolace/

    OdpovědětVymazat
  4. Ješitná blondýna8. května 2021 v 9:13

    Super recept. :-) Já si teď ulítávám na kombinaci CBD oleje a sladkého pečení. Začala jsem s tímhle receptem, jen jsem z toho odstranila ty haloweenské serepetičky. :D A vzít tvoje cookies a nakapat na ně pár kapek CBD, anebo ho třeba přidat do těsta, to by mohlo být taky fajn a chutné. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsou v receptu pekanové ořechy, tak je to vždy základ úspěchu! Hezký jednoduchý recept, ten si založím a někdy vyzkouším :-) Já na sušenkách s pekanovými ořechy ujížděla v USA,i když jsem měla kolikrát hluboko do měšce , na sušenky vždy peníze zbyly :-D ale je fakt, že to měli často z polotovarů, já si je raději upeču sama :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nedávno jsem vyzkoušela vynikající recept z maca prášku, které je velice zdravé a je to velký zdroj vitamínů, minerálů, vlákniny i dalších důležitých látek. Na peruánský nápoj maca-chino je potřeba kokosový cukr (nebo med), mandlové mléko, nepražené kakao, voda a prášek z maca. Všechno pořádně promíchat a máte úžasný zdravý nápoj.

    OdpovědětVymazat
  7. Takové sušenky považuji za nejlepší dárky na Vánoce. Tedy pokud jsou domácí a někdo je dělal s láskou. V opačném případě se jedná o blbý žert a nic takového bych nikdy nedala do pusy. To víte, procestovala jsem svět a tak vím jak to v těch domácích výrobách chodí.

    OdpovědětVymazat
  8. Už vážně nevím co s tím mým chlapem dělat. Szále dokola mně tvrdí že si musíme pořídit nové příslušenství ke kávovarům ale já si teda nemyslímž e jsem něco rozbila a nebo ztratila. To on si jenom myslí že má zase ve všem pravdu. myslíte is že mám právo se bránit?

    OdpovědětVymazat